Ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός και ως εκ τούτου, υπάρχει έδαφος που πρέπει να καλύψουμε όσον αφορά στις αυξήσεις των επιτοκίων. Αυτό σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, στο φόντο των νέων στοιχείων που ανακοινώθηκαν από την Eurostat.

«Ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός και αναμένεται να μείνει έτσι για πολύ καιρό ακόμη» τόνισε η Λαγκάρντ σε ομιλία της. «Είμαστε αποφασισμένοι να τον επαναφέρουμε στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% έγκαιρα» συμπλήρωσε.

«Αυτός είναι ο λόγος που αυξήσαμε τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό στα χρονικά και έχουμε καταστήσει σαφές ότι έχουμε ακόμα έδαφος να καλύψουμε για να φέρουμε τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα» επεσήμανε η ίδια.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφθασε στο 6,1% τον Μάιο, από 7% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Εν τω μεταξύ, ο Κλάας Κνοτ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, αναφέρθηκε σήμερα στα «στοιχήματα» της αγοράς για μείωση των επιτοκίων το 2024, σημειώνοντας ότι δεν αποκλείεται οι επενδυτές να χρειαστεί να αναπροσαρμόσουν τις προσδοκίες τους αυτές.

Συγκεκριμένα, όπως είπε στη διάρκεια ομιλίας του στις Βρυξέλλες, τη στιγμή που οι αγορές αναμένουν μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος, «εάν πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις προσδοκίες τους, το οποίο δεν είναι απίθανο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες διορθώσεις».

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κνοτ ανέφερε ότι μόλις τα επιτόκια φθάσουν στο peak τους, θα πρέπει να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για ένα «σημαντικό» χρονικό διάστημα.