Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, με τις πιθανότητες για μια τέτοια αύξηση να ξεπερνούν το 95%, με το υπόλοιπο χαμηλό ποσοστό να αντιστοιχεί σε μια στάση αναμονής.

«Με άλλα λόγια, θα ήταν έκπληξη να δούμε την ΕΚΤ να μην αυξάνει καθόλου τα επιτόκια, και εντελώς σοκαριστικό να επιστρέφει σε μεγάλες αυξήσεις», όπως αναφέρει ο Kamil Kovar, οικονομολόγος της Moody's Analytics.

Το «στρατηγείο» της Φρανκφούρτης πιθανότατα θα επιβεβαιώσει το guidance για τις επανεπενδύσεις των κεφαλαίων από τις λήξεις των ομολόγων στο πλαίσιο της APP, έχοντας δηλώσει ότι θα πιθανότατα θα τις σταματήσει από τον Ιούλιο. Αν και η διακοπή των επανεπενδύσεων ακούγεται σαν ένα μεγάλο βήμα, στην πραγματικότητα θα ισοδυναμεί με μια αύξηση του μηνιαίου ρυθμού συρρίκνωσης του ισολογισμού της ΕΚΤ από 15 δισ. ευρώ σε 25 έως 30 δισ. ευρώ, όπως εκτιμά ο Kovar, κάτι που απέχει πολύ ακόμη, από έναν γρήγορο ρυθμό συρρίκνωσης. Πιο σημαντική, ως προς την εξέλιξη του μεγέθους του ισολογισμού, είναι η ωρίμανση των πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, με σχεδόν 500 δισ. ευρώ να αποπληρώνονται αυτόν τον μήνα.

Σο επίκεντρο ωστόσο, θα βρεθεί, εκ νέου, το επικοινωνιακό σκέλος και το τι θα σημαίνει για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ. Σε αυτό το πλαίσιο, κεντρικό ρόλο θα έχουν οι νέες εκτιμήσεις από την κεντρική τράπεζα. Ενώ ο πληθωρισμός εξελίχθηκε κυρίως σύμφωνα με τις προβλέψεις της Moody's Analytics, - ο δομικός πληθωρισμός και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κορυφώθηκε τον Μάρτιο όπως ανέμεναν οι αναλυτές - η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να ενημερώσει τις δικές της εκτιμήσεις. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Μαρτίου, ο δομικός και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν υψηλότερος, ενώ ο πληθωρισμός στο κομμάτι της ενέργειας ήταν σημαντικά χαμηλότερος. Συνολικά λοιπόν, ο Kovar εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τις εκτιμήσεις της για το δομικό και τον επίσημο πληθωρισμό για το 2023, αλλά το πιο σημαντικό ερώτημα είναι το κατά πόσο. Εάν η αύξηση για ακόμη μια φορά είναι ελάχιστη, τότε οι υποκειμενικές πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο θα αυξηθούν.

Η Moody's Analytics θέτει πιθανότητες για μια αύξηση στη συνεδρίαση του Ιουλίου στο 55%, κλείνοντας οριακά λοιπόν προς μία ακόμη μετά από αυτή που θα έρθει την επόμενη εβδομάδα. Λαμβάνοντας όμως υπόψη τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τελειωμένη υπόθεση. Εν τω μεταξύ, οι πιθανότητες αύξησης του Σεπτεμβρίου είναι πολύ χαμηλότερες. Η M.A θεωρεί ότι θα χρειαστούν κάποιες ανοδικές εκπλήξεις στο δομικό πληθωρισμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για να ανατραπεί η ισορροπία υπέρ μιας αύξησης. «Δεδομένης της ασυνήθιστης αβεβαιότητας σχετικά με την επερχόμενη συνεδρίαση, η συνέντευξη Τύπου και τα άγνωστα σχόλια την επόμενη εβδομάδα πιθανότατα θα μας δώσουν μια καλύτερη εικόνα για την ισορροπία ισχύος μεταξύ των «γερακιών» και των «περιστεριών», αναφέρει ο Kovar.