Επιβράδυνση της αύξησης ζήτησης πετρελαίου «βλέπει» για τα επόμενα χρόνια, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), καθώς οι υψηλές τιμές και ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του IEA, το 2024 η κατανάλωση θα αυξηθεί με το ήμισυ του ρυθμού που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα δύο χρόνια, ενώ η ζήτηση θα φθάσει στο peak της αυτήν τη δεκαετία, καθώς η αυξανόμενη χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων περιορίζει τη χρήση βενζίνης.

«Η ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο πρόκειται να επιβραδυνθεί, σχεδόν να ανασταλλεί, τα επόμενα χρόνια» αναφέρει ο Οργανισμός.

«Η στροφή προς μια οικονομία καθαρής ενέργειας επιταχύνεται, με την κορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου να αναμένεται πριν το τέλος αυτής της δεκαετίας» σημειώνει.

Αναφορικά με τις προβλέψεις του για το επόμενο έτος, ο IEA εκτιμά ότι τα αποθέματα πετρελαίου θα μειωθούν, ακόμα και με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης να πέφτει στα 860.000 βαρέλια την ημέρα, έναντι 2,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα φέτος.

Η χρήση της βενζίνης αναμένεται να μειωθεί από το 2023, ενώ του πετρελαίου ως καύσιμο μεταφορών η μείωση θα έλθει τρία χρόνια αργότερα, σύμφωνα με τον IEA.