Το μήνυμα να μην «στοιχηματίζουν» σε μειώσεις επιτοκίων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, απέστειλε προς τις αγορές, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.

Μιλώντας στο CNBC, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας ανέφερε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε μία φάση, κατά την οποία «οι αγορές θα πρέπει να αναρωτηθούν σχετικά με τον χρόνο ή την ταχύτητα αντιστροφής της περιοριστικής πολιτικής».

«Δεν θα επιστρέψουμε προς το 2% για αρκετά χρόνια. Θα κάνουμε πρόοδο ακόμα και φέτος, ειδικά αργότερα, αλλά δεν θα πέσουμε στο 2% μέσα σε λίγους μήνες» σημείωσε ακόμα ο ίδιος, αναφερόμενος στα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού που έχουν ωθήσει στην ΕΚΤ στην πολιτική της σύσφιξης.

Άλλωστε και η ίδια η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ χθες τόνισε ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο», αλλά «δεν μπορεί να κηρύξει τη νίκη ακόμη».

Σύμφωνα με τον Λέιν, η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρήσει τις συγκεκριμένες συνθήκες νομισματικής πολιτικής για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Θα έχουμε μία περίοδο, κατά την οποία τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν σε περιοριστικά επίπεδα, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε κανένα σοκ που θα μας απομακρύνει από το 2% και ότι η διάρκεια των περιοριστικών μέτρων είναι πολύ σημαντική» επεσήμανε.

«Όταν κοιτάζω τον ορίζοντα για τα επόμενα λίγα χρόνια, δεν βλέπω σύντομα μειώσεις επιτοκίων, επομένως δεν θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε στις προσδοκίες μας μειώσεις επιτοκίων γρήγορα» συμπλήρωσε ο ίδιος.