Τώρα στις αρχές του 2018 όλοι μας προσπαθούμε να σχηματίσουμε μια εικόνα ή αλλιώς το BIG PICTURE για τις αγορές , τα εμπορεύματα , τις ισοτιμίες και γενικά την τάση που πιστεύουμε ότι θα κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα - τουλάχιστον 12μηνο - σε αυτές.

Του Γιώργου Κωτσιάκη*

Σήμερα θα ασχοληθούμε με τις πιο βασικές και πιο σημαντικές ισοτιμίες , που θεωρούμε ότι, λόγω πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, θα έχουν το μεγαλύτερο ενδειαφέρον, είτε για επενδυτικούς, είτε για αποταμιευτικούς ή ακόμα και για εμπορικούς λόγους .
Τα κριτήρια που επιλέξαμε είναι η υπάρχουσα τάση και πως έχει αποτυπωθεί αυτή στα διαγράμματα τους, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο γεγονός σημαντικό, που να δημιουργήσει μικρές ή μεγαλύτερες αποκλίσεις σε αυτά .

EUR/USD
Το ευρώ βρίσκεται μετά από 2 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες λίγο πιο ψηλά από τα επίπεδα που το είχαμε συναντήσει τον Αύγουστο του 2017 στο 1,2090 , σημείο που άγγιξε μετά από 8 συνεχόμενους ανοδικούς μήνες .
Εδώ φαίνεται ότι η τάση μπορεί να δημιουργήσει μια κίνηση προς το 1,2250 και ίσως μετά να επιστρέψει στο επίπεδο 1,1650 στο οποίο συνάντησε ως στήριξη τον Νοέμβριο που μας πέρασε . Γενικά μια κίνηση σε ένα ευρος 1.1650 - 1.2250 στο μέλον είναι πιθανή .

GBP/USD
Πολύ σημαντική η στήριξη στην περιοχή 0.8800 και όσο παραμένει πάνω από αυτό το επίπεδο η τάση μπορεί να βοηθήσει να κινηθεί μέχρι και τα ψηλά του Σεπτεμβρίου 2017 στο 0.9300. Σημαντικό επίπεδο στήριξης της υπάρχουσας τάσης φαίνεται το 0.8300 .

EUR/CHF
Από τα μέσα Απριλίου του 2017 παρατητηρείται μια συνεχόμενη άνοδος του ευρώ από τα επίπεδα του 1.0700 στα σημερινά του 1.1700 και ίσως η τάση να καταφέρει να κινηθεί προς το επίπεδο του 1,2000 , που ήταν και το επίπεδο της ισοτιμίας πριν την ανακοίνωση από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας για ξεκλείδωμα με το ευρώ το 2015 , που είχε σαν αποτέλεσμα την απότομη διόρθωση της ισοτιμίας κάτω από το 1.0000 μέσα σε λίγα λεπτά . Φαίνεται μια σταθεροποιητική τάση το τελευταίο διάστημα και η κίνησή της σε ένα κανάλι τιμών μεταξύ 1.1300 - 1.2000 μπορεί να θεωρηθεί ώς πιθανή .

USD/JPY
Εδώ θα ασχοληθούμε με μια ισοτιμία η οποία παραδοσιακά έχει θετική συσχέτιση με την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών και με απλά λόγια την όρεξη για ρίσκο . Στο παρελθόν αποδείχτηκε σε μεγάλα χρονικά διαστήματα ότι η εξασθένιση του γιέν έναντι του δολλαρίου έδειχνε την τάση για άνοδο των χρηματιστηρίων και ειδικά στην Αμερική , και σε κάθοδο των αγορών , η ενίσχυση του γιέν . Τελευταία αυτή η συσχέτιση έχει χαθεί σε μεγάλο ποσοστό , οπότε θα παρατηρήσουμε την ισοτιμία χωρίς αυτήν την συσχέτιση . Το επίπεδο των 109 αποδεικνύεται ώς στήριξη από τον Απρίλιο του 2017 μετά την απότομη διόρθωση από το 1.1840 του Δεκεμβρίου του 2016 . Και εδώ φαίνεται ότι η τάση για κίνηση σε ένα εύρος τιμών 1.0800 - 1.1850 θα συνεχιστεί .

Μην ξεχνάτε ότι οι αγορές πάντα βρίσκουν τους δικούς τους κανόνες να λειτουργούν και πάντα υπάρχει περίπτωση η στατιστική να μην ακολουθήσει τα κλασσσικά μονοπάτια της , για τον λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί να παρακολουθούμε και να ενημερωνόμαστε συχνά για αυτό που μας κεντρίζει το ενδειαφέρον μας.

(Σ.Σ.: Τα παραπάνω δεν αποτελούν προτρομή για επένδυση και να μην λαμβάνονται ως επενδυτική συμβουλή απότους αναγνώστες .
Είναι καθαρά για ενημερωτικό σκοπό , μέσα από μια στατιστική προσέγγιση , αλλά και ως προτροπή για σκέψη).

------------------------------------------------------------------------------

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΙΑΚΗΣ
* Διαχειριστής - Ιδρυτής
GEKODESK & PARTNERS
GLOBAL INVESTMENT SERVICES
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ UNIVERSAL ASSET MANAGEMENT ΑΕΠΕΥ. (Μέλος ΔΣ & Μέλος Επενδυτικής Επιτροπής )