Σήμερα Τρίτη με μια μικρή πιθανότητα να μετατεθεί για αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, το ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση του επταετούς ομολόγου, και συγκεκριμένα να ανοίξει το βιβλίο προσφορών, αποσκοπώντας στην άντληση κεφαλαίων ύψους 3 δισ. ευρώ.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Το επιτόκιο αναμένεται όχι μεγαλύτρο του 3,50% και με ελπίδες ακόμη και κοντά στο 3,10%, ήτοι χαμηλότερο κατά μία με μιάμιση μονάδα του τελευταίου πενταετούς ομολόγου (4,625%).

Με την έκδοση του 7ετούς ομολόγου το ελληνικό Δημόσιο "χτίζει" το "μαξιλάρι ασφαλείας" ("capital buffer") που έχει σχεδιάσει να δημιουργήσει ως το καλοκαίρι για την πρώτη μεταμνημονιακή περίοδο, έως το τέλος του 2019, το οποίο υπολογίζεται να φθάσει περί τα 19 δισ. ευρώ. Επόμενη κίνηση πουπρογραμματίζει η κυβέρνηση είναι η έκδοση τριετούς ομολόγου την άνοιξη.

Ήδη το το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε εντολή στους τραπεζικούς οργανισμούς Barclays, BNP Paribas, Citi, JP Morgan και Nomura να αναλάβουν κύριοι ανάδοχοι για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου, όπως ανακοινώθηκε στο χρηματιστήριο. Η συναλλαγή αναμένεται να ξεκινήσει και να τιμολογηθεί άμεσα, ανάλογα βεβαίως και με τις κρατούσες συνθήκες στην αγορά όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν παράγοντες των αγορών χρήματος, η κατάσταση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων έχει βελτιωθεί θεαματικά μετά το swap των ομολόγων του PSI με τις νέες σειρές και τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται εν προκειμένω ότι πριν από δύο εβδομάδες, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor's αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα B με θετικές προοπτικές, κάνοντας λόγο για πιθανή περαιτέρω αναβάθμιση στη διάρκεια του 2018.

Τελικά, η αναταραχή στις διεθνείς αγορές οδήγησε στην αναβολή της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ