Η θετική εικόνα της Morgan Stanley  για το ελληνικό χρηματιστήριο οφείλεται κατά κύριο λόγο στις διαφαινόμενες προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας και του τουρισμού, μετά φυσικά την κυκλοφορία εμβολίων για τον κορωνοϊό, αλλά και την εκταμίευση των κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, όποτε αυτό υπάρξει μετά το προ ημερών βέτο Πολωνίας και Ουγγαρίας.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι τουριστικές εισπράξεις της Ελλάδας ήταν μειωμένες κατά 85% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι από τη στιγμή που θα κυκλοφορήσει κάποιο εμβόλιο (στο δεύτερο με τρίτο τρίμηνο του 2021), θα ακολουθήσει λογικά ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, σε σχήμα «V». Και αυτό γιατί η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας είναι περίπου 20%, ενώ η συμβολή του τουριστικού κλάδου στις συνολικές θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά είναι πάνω από 20%.

Η Morgan Stanley βλέπει ράλι 27% στην ελληνική αγορά, σημειώνοντας πως η ελληνική αγορά ανήκει στις αγορές εκείνες που προσφέρουν έκθεση σε κυκλικές μετοχές και μετοχές αξίας, στους τίτλους δηλαδή που αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο από την ανακατανομή των επενδυτικών κεφαλαίων ενόψει της κυκλοφορίας ενός εμβολίου. Για τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, αναφέρεται ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ιδίως σε όρους μακροπρόθεσμης αποτίμησης, όπως ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία.

Οι εκτιμήσεις για τις τράπεζες

Για τις τραπεζικές μετοχές, η Morgan Stanley, αν και θετική απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, αναγνωρίζει ότι είναι τα «χαρτιά» με το υψηλότερο ρίσκο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, αλλά η αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από το θέμα της μετατροπής των CoCos της Τράπεζας Πειραιώς τις τελευταίες μέρες οδήγησε σε απώλειες ακόμη και τις πιο αμυντικές μετοχές, κάτι που, σύμφωνα με την Morgan Stanley, ήταν αδικαιολόγητo.

Πέραν των τραπεζών, ο οίκος επισημάνει πως οι υπόλοιπες ελληνικές μετοχές προσφέρουν πολύ υψηλή μερισματική απόδοση της τάξης του 6,5%, ενώ οι μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση - π.χ. ΟΠΑΠ, Jumbo, ΟΤΕ - εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν σημαντικά από την ανάκαμψη του τουρισμού.

Χ.Γ.Τ.