Τα διεθνή χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά σήμερα, μετά την περασμένη εβδομάδα που ήταν η χειρότερή τους στην τελευταία διετία, επιχειρώντας να αγνοήσουν τις νέες αυξήσεις των αποδόσεων των ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης προδιαγράφουν μία σταθερότερη συνεδρίαση της Wall Street σήμερα.

Το ανοδικό κλείσιμο των μετοχών στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή, μετά από μία εβδομάδα πωλήσεων που προκλήθηκαν από εντολές αυτοματοποιημένων συστημάτων («vol»), οδήγησε σε κέρδη σήμερα στις ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες σημείωναν αύξηση 1,5%. Ο δείκτης VIX, που μετρά τη μεταβλητότητα των μετοχών της Wall Street - η κορύφωση του οποίου έδωσε το έναυσμα για τις πωλήσεις - διαμορφωνόταν στο 25,5% λίγο μετά το άνοιγμα έναντι 29% την Παρασκευή. Ωστόσο, παραμένει πολύ υψηλότερος από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 11%, δείχνοντας ότι η νευρικότητα δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως.

Η συνεχιζόμενη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων ενισχύει την άποψη αυτή. Οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων του αμερικανικού δημοσίου ανήλθαν σε νέο υψηλό επίπεδο 4ετίας, περί το 2,90%, ενώ οι αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων κινούνταν λίγο μόνο χαμηλότερα από το 0,8% (το χαμηλό επίπεδο 2,5 ετών που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα). «Ο κόσμος είναι νευρικός μετά το σοκ της περασμένης εβδομάδας, αλλά δεν αισθάνεται σαν να επίκειται μία κρίση. Ποτέ, όμως, μη λες ποτέ», δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας της εταιρείας Daiwa Capital Markets στο Λονδίνο. Με δεδομένη την εύρωστη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, οι πτώσεις αποτελούν πιθανότερα ένα ταρακούνημα παρά μία πλήρη διόρθωση της 9ετούς ανοδικής αγοράς μετοχών, πρόσθεσε.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, τα στοιχεία για τον οποίο θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, έχει επιβραδυνθεί τον Ιανουάριο στο 1,9% σε ετήσια βάση, ενώ ο δομικός πληθωρισμός (που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων) εκτιμάται ότι μειώθηκε ελαφρά στο 1,7%. Δεδομένου ότι οι φόβοι αύξησης του πληθωρισμού - και πιο επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων - ήταν αυτοί που προκάλεσαν αρχικά την πτώση των μετοχών παγκοσμίως, οποιαδήποτε τιμή του πληθωρισμού που θα είναι υψηλότερη από τις προβλέψεις μπορεί να προκαλέσει νέες μαζικές πωλήσεις μετοχών και ομολόγων. Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν έχουν δείξει, άλλωστε, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πτώση των μετοχών, κάτι που δείχνει ότι επιδιώκουν να προωθήσουν τα σχέδιά τους για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής φέτος.

Στις αγορές συναλλάγματος, οι χρηματιστές μείωσαν τις καθαρές θέσεις που είχαν για πωλήσεις δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της CFTC, αλλά οι κερδοσκόποι επανήλθαν σήμερα για να πάρουν θέσεις κατά του δολαρίου, ωθώντας σε μείωση 0,3% της ισοτιμίας του έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Η ισοτιμία του ευρώ ενισχύθηκε 0,3%, μετά τις απώλειες 1,8% που είχε την περασμένη εβδομάδα, ενώ το γεν υποχώρησε από τα υψηλά επίπεδα πέντε εβδομάδων που είχε σημειώσει την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω της στροφής των επενδυτών σε ασφαλή καταφύγια.