Σημαντικά κέρδη 5,01% συγκέντρωσε τον Ιούλιο το Χρηματιστήριο Αθηνών κλείνοντας πάνω από το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων και έχοντας αφήσει πίσω του δύο διαδοχικούς μήνες πτώσης. Το κλίμα στην αγορά άλλαξε στο μέσον του μήνα και παρά την χαμηλή εποχική συναλλακτική κίνηση ο Ιούλιος είχε ένα δυνατό φινάλε με 9 ανοδικές στις 10 τελευταίες συνεδριάσεις.

Την Παρασκευή ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 851,05 μονάδες, με άνοδο 1,37% ακολουθώντας την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,54 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,23 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,72 εκατ. τεμάχια. Από την αρχή της εβδομάδας, ο δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,54%. Στο ίδιο διάστημα ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 4,7%.

«Με τα… ψέματα ο Ιούλιος έκλεισε με σημαντικά κέρδη όντας ο καλύτερος μήνας σε απόδοση (+5,01%) ως τώρα για το 2022. Σε αυτή την μηνιαία απόδοση θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και οι αποκοπές μερισμάτων οι οποίες όσο να ‘ναι έβαλαν κάποια δυσκολία στην άνοδο της αγοράς αφού οι αγοραστές είχαν να καλύψουν και ένα μικρό τεχνικό χάντικαπ στις δεικτοβαρείς μετοχές που «έχασαν» ένα μέρος της αξίας τους μέσα στον Ιούλιο (Coca Cola, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ)», σημειώνει η ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή.

Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, «εκτός από τις ξένες αγορές που υποστήριξαν την άνοδο παρά τα όχι και τόσο αισιόδοξα μάκρο, η εκκίνηση δημοσίευσης των εγχώριων αποτελεσμάτων ενεργοποίησε κάποια θεμελιώδη αντανακλαστικά σε ένα μικρό αλλά ισχυρό ως προς την επίδραση του στις τιμές, τμήμα της αγοράς. Παράλληλα η προεπισκόπηση των αποτελεσμάτων των τραπεζών υπενθύμισε στην επενδυτική κοινότητα ότι η φετινή χρήση του κλάδου σηματωρού για το ΧΑ κινείται ακόμα εντός στόχων παρά τις δυσκολίες και τις αβεβαιότητες του οικονομικού περιβάλλοντος.

Αν και ο μήνας που ακολουθεί είναι σχετικά αδρανής, χωρίς σημαντικά γεγονότα ή ανακοινώσεις, η ανακωχή στην μεταβλητότητα των προηγούμενων ημερών μπορεί να επιταχύνει κάποιες επιχειρηματικές συμφωνίες που είτε βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο είτε είχαν σταματήσει λόγω του αρνητικού κλίματος. Ο Αύγουστος προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας σε επιχειρηματικές συμφωνίες που είναι σε εξέλιξη για να ολοκληρωθούν. Ο μήνας που ακολουθεί μπορεί να μην έχει χρηματιστηριακή δράση ωστόσο σε επίπεδο παρασκηνίου οι πολύμηνες ζυμώσεις ενδέχεται να έχουν κατάληξη με ευρύτερες χρηματιστηριακές και επιχειρηματικές ανατροπές μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφθασε και ξεπέρασε το όριο αντίστασης των 840 μονάδων με ένα σερί ήπιων μεν ανοδικών δε συνεδριάσεων. Αν και η ανοδική τάση πήρε με το μέρος της πλέον τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών τα δύσκολα ξεκινούν από εδώ και πάνω. Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα είναι μια αρνητική παράμετρος για να συνεχίσει ο Γενικός Δείκτης προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 866 μονάδων που οριοθετείται από τον κατερχόμενο κινητό μέσο των 200 ημερών.

Πριν φθάσει σε αυτό το τεχνικό όριο θα πρέπει να καλύψει το καθοδικό κενό της 14ης Ιουνίου (858-854 μονάδες) στο οποίο η αγορά είχε βήμα συναλλαγών 80 – 100 εκατ. ευρώ. Επομένως η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα μπορεί επί του παρόντος να εκφραστεί μετριοπαθώς, ωθώντας την αγορά να κινηθεί πλάγια συγκεντρώνοντας δυνάμεις για την επόμενη αποφασιστική κίνηση. Σε αυτό συναινούν και οι ταλαντωτές σε επίπεδο ημέρας οι οποίοι κινούνται ακόμα εντός ουδέτερων ζωνών, αφήνοντας ένα ανοδικό περιθώριο ενώ στην ώρα βρίσκονται σε έντονα υπερτιμημένες περιοχές».

Στο μέτωπο των εισηγμένων, ανοιχτό άφησε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος το ενδεχόμενο εισαγωγής της εταιρείας σε ξένο μεγάλο χρηματιστήριο. Σε ερώτηση για την εξέλιξη των μεγεθών της εταιρείας ως το τέλος του έτους ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις στο γεωπολιτικό επίπεδο ή νέα ρυθμιστικά μέτρα, τότε το 2022 θα είναι καλύτερο από το πρώτο εξάμηνο. Η μετοχή της Μυτιληναίος σημείωσε άνοδο 1,21%.