Για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση οι αγοραστές μπορεί να επικράτησαν ελαφρώς αλλά έχασαν εκ νέου τις 900 μονάδες, λαμβάνοντας κατεύθυνση από τις ευρωπαϊκές αγορές, τη στιγμή που η Wall Street δείχνει να υπεραποδίδει.

Χαρακτηριστικό δείγμα και της σημερινής συνεδρίασης ο χαμηλός τζίρος αλλά και επιλεκτικές ήπιες τοποθετήσεις των επενδυτών, που αναμένουν τα σήματα νομισματικής πολιτικής που θα βγουν από το αυριανό Jackson Hole, αλλά και τη μάχη στη Βουλή για το θέμα των παρακολουθήσεων που αυξάνει το πολιτικό ρίσκο.

Η Eurobank Equities επισήμανε μέσω ανάλυσής της επίσης πως αν και έχουν πράγματι εμφανιστεί κάποια δείγματα ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο ανώτατο σημείο του, τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη είναι πιθανό να επιδεινωθούν κατά το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και το πρώτο τρίμηνο του 2023, ειδικά δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί γύρω από τις εξελίξεις που σχετίζονται με τις ροές φυσικού αερίου. Μέχρι τότε, εάν ο πληθωρισμός αποδειχτεί πιο επίμονος, η αγορά θα παραμείνει επιρρεπής σε διακυμάνσεις και εναλλαγές στην αντίληψη του ρίσκου που προκύπτει από τις πιο «hawksish» εκπλήξεις της Fed και της ΕΚΤ.

Σε αυτή τη βάση, η Eurobank Equities αναμένει μια νέα επιδείνωση του κλίματος και εμμένει στην άποψή της πως οι επενδυτές θα πρέπει να επωφεληθούν από το πρόσφατο ράλι περιορίζοντας την έκθεσή τους στην εγχώρια αγορά. Διατηρεί παράλληλα την προτίμησή της για short duration μετοχές, μετοχές με μερισματική στήριξη (ΟΠΑΠ, Motor Oil), με θετική δυναμική κερδοφορίας (Mytilineos, διυλιστήρια) ή με περιορισμένο κίνδυνο πτωτικής αναθεώρησης της κερδοφορίας τους (ΟΠΑΠ).

Επιπλέον το ενεργειακό χάος που επικρατεί στην Ευρώπη με τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας επιβαρύνει ιδιαίτερα τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου από τους επενδυτές που σε οποιοδήποτε πρόσκαιρο και βραχύβιο ράλι σπεύδουν να αποκομίσουν τα κέρδη τους.

Η Morgan Stanley ενδεικτικό είναι πως προχώρησε σήμερα σε περαιτέρω επί τα χείρω αναθεώρηση των αναπτυξιακών προοπτικών της Ευρωζώνης, εξαιτίας των αυξανόμενων αντιξοοτήτων και των εντάσεων που επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, με τους οικονομικούς δείκτες να υποδεικνύουν ήδη μια συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Έτσι, ο Jens Eisenschmidt, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley για την Ευρώπη, αναμένει πλέον μια ελαφρώς βαθύτερη ύφεση στην περιοχή, με αφετηρία το τέταρτο τρίμηνο, αλλά και μια βραδύτερη ανάκαμψη προς το δεύτερο, πλέον, εξάμηνο του 2023. Στο βασικό του σενάριο ο αμερικανικός οίκος, διατηρεί σταθερό τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος στο 2,9%, (ελαφρώς υψηλότερα από το consensus του 2,8%), ενώ τον χαμηλώνει στο -0,2% από 0,3% προηγουμένως για το 2023, όταν το consensus αναμένει ακόμη, μια αναιμική ανάπτυξη της τάξεως του 0,8%.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ και ως προς τα τεχνικά σημεία του, η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 στις 868,81 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 882 και 840 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 900 και 918 μονάδες.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,42% στις 896,12 μονάδες, με τον τζίρο στα 58,65 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο κατά 0,49% στις 2.164,79 μονάδες και ο τραπεζικός υπεραπέδωσε κλείνοντας με κέρδη 1,12% στις 589,27 μονάδες.

Τράπεζες αλλά και σε μετοχές που διόρθωσαν διαμορφώνοντας ενδιαφέροντα σημεία εισόδου επέλεξαν οι επενδυτές. Έτσι, η μετοχή της Εθνικής έδειξε να ανεβάζει ελαφρώς ταχύτητες με κέρδη 1,85% στα 3,421 ευρώ, με την Alpha Bank να ακολουθεί στο +1,53% και τα 0,997 ευρώ και τη Eurobank να κλείνει στο +0,58% και τα 0,9676 ευρώ. Έσβησε τα όποια κέρδη η Πειραιώς κλείνοντας αμετακίνητη στα 1,12 ευρώ.

Από τα υψηλά ενδοσυνεδριακά υπήρξε μερική κατοχύρωση κερδών από επενδυτές σε τίτλου όπως της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έκλεισε στο +1,8%, στην ElvalHalcor που ενισχύθηκε κατά 0,85% αλλά και στη ΔΕΗ που έκλεισε αρνητικά φτάνοντας πλέον στα 5,725 ευρώ.

Ισχυρή άνοδο για τα ΕΛΠΕ (2,65% στα 6,98 ευρώ) αλλά και για τη Mytilineos στο 2,01% και τα 16,22 ευρώ, τη Viohalco (1,9%) και τον ΟΠΑΠ (1,45%). Ήπια κέρδη για Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Jumbo ενώ ισχυρό profit taking καταγράφηκε στη μετοχή της Coca Cola που υποχώρησε κατά 2,06% στα 23,80 ευρώ. Οι επενδυτές στρέφονται με μεγάλο ενδιαφέρον στα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ, της ΜΟΗ αλλά και του ΟΠΑΠ που αναμένονται εξόχως ικανοποιητικά.