Αντίθετη πορεία ακολουθούν οικονομία και Χρηματιστήριο, με το δεύτερο να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και την πρώτη να αποδεικνύεται εξαιρετικά ανθεκτική με τον τουρισμό να αποτελεί τον κλάδο - οδηγό της ανόδου.

Έτσι, την εντυπωσιακή άνοδο του ΑΕΠ κατά 7,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, με στήριξη κυρίως από τον τουρισμό και από την κατανάλωση. Η ανακοίνωση περιλαμβάνει μάλιστα και αναθεώρηση προς τα «πάνω» στα στοιχεία του 1ου τριμήνου. Πλέον καταγράφεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 8%, ενώ αρχικά η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο πως το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 7%. Ωστόσο ούτε αυτή η εξέλιξη είναι δυνατή για να αναχαιτίσει τις επιθέσεις των πωλητών.

Επιπλέον, σήμερα διεξάγεται το Road Show της Goldman Sachs, στο Λονδίνο που θα παραστούν και οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, ενώ στο μικροσκόπιο μπήκαν και τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, με τους short να πιέζουν τη μετοχή προς τα 5 ευρώ και τη διάσπαση αυτών των επιπέδων.

Και αυτό παρότι η διοίκηση της εταιρείας χαρακτήρισε θετικές τις επιδόσεις της ΔΕΗ στο 2ο τρίμηνο, κατά το χθεσινό conference call με αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, παρά το εξαιρετικά αντίξοο περιβάλλον που διαμορφώνει η ενεργειακή κρίση, η επιχείρηση κατάφερε να διατηρήσει τη λειτουργική της κερδοφορία εντός των προβλεπόμενων επιπέδων. Όσον αφορά τα στοιχεία τα οποία προσδίδουν ανθεκτικότητα στην κρίση, σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της ΔΕΗ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υψηλή ρευστότητα της επιχείρησης, η οποία της επιτρέπει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που θέτει η εκρηκτική άνοδος των ενεργειακών τιμών. Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε στους αναλυτές, τα κεφάλαια κίνησης ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,4 δισ. αφορούν ίδια ρευστότητα, ενώ τα 2,2 δισ. διασφαλισμένες πιστωτικές γραμμές.

Από την άλλη, ως προς την Jumbo οι πωλήσεις του ομίλου παρουσίασαν αύξηση +13% περίπου τον μήνα Αύγουστο. Συνολικά, οι πωλήσεις για τον όμιλο κατά τους 8 πρώτους μήνες του έτους (Ιανουάριος- Αύγουστος 2022), αυξήθηκαν κατά +11% περίπου. Ο Όμιλος θα ανακοινώσει αναλυτικά τα οικονομικά αποτελέσματα του α' εξαμήνου 2022, την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022, αμέσως μετά την λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Να υπενθυμίσουμε πως ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κατά τη χθεσινή μισή συνεδρίαση (λόγω τεχνικών προβλημάτων του ΧΑ) με άνοδο 0,78% στις 835,83 μονάδες. Πλέον, ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 881 μονάδες, ενώ σημεία στήριξης είναι οι 828 και 806 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 849 και 870 μονάδες.

Ωστόσο, η πτωτική πορεία του ΧΑ δεν οφείλεται σε κάποια αυτονόμηση καθώς ακολουθεί έστω και επιθετικότερα τις ευρωπαϊκές αγορές. Ενδεικτικό άλλωστε του τι συμβαίνει στις διεθνείς αγορές είναι τα όσα αναφέρει η Goldman Sachs. Στο ερώτημα λοιπόν εάν έχουν φτάσει στο χαμηλότερο σημείο τους οι αγορές προτού περάσουν σε μια φάση ουσιαστικής ανάκαμψης, η απάντηση του Peter Oppenheimer, επικεφαλής στρατηγικής της Goldman Sachs είναι αρνητική, με τον ίδιο να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω αναταραχές και δυσκολίες στις αγορές κατά το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδυτές βλέπουν συχνά τις bear markets και τις υφέσεις που τις ακολουθούν ως δυαδικά γεγονότα, είτε είσαι σε ένα είτε όχι. Αλλά στην πραγματικότητα η κλίμακα και το βάθος των bear markets ποικίλλουν αρκετά. Κάτι ανάλογο μπορεί να ειπωθεί για τις bull markets – ορισμένες είναι πολύ ισχυρότερες και μεγαλύτερες από άλλες, λόγω ισχυρών κοσμικών τάσεων στην ανάπτυξη και το κόστος κεφαλαίου.

Συνεπώς κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με νέες απώλειες της τάξεως του 1,49% στις 822,51 μονάδες, με τον τζίρο να ενισχύεται στα 70,48 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 διολίσθησε κατά 1,48% και στις 1.973,57 μονάδες και ο τραπεζικός στο -1,4% και στις 520,48 μονάδες.

Οι τράπεζες συνέχισαν και σήμερα την πτωτική τους πορεία, με τη Eurobank να καταγράφει απώλειες 1,21% στα 0,868 ευρώ, την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 2,72% στα 0,859 ευρώ, την ΕΤΕ κατά -0,33% στα 3,03 ευρώ και την Πειραιώς να σημειώνει πτώση 1,04% και στο 1 ευρώ.

Από την άλλη, βαρύτερες απώλειες κατέγραψε μερίδα των blue chips, σπρώχνοντας χαμηλότερα ολόκληρη την αγορά.

Σε βαθύ κόκκινο βρέθηκε η ΔΕΗ και πιο συγκεκριμένα στο -5,29% και στα 5,19 ευρώ, με όγκο που ξεπέρασε τα 1,23 εκατ. τεμάχια, με τη Motor Oil να ακολουθεί στο -3,4% και την ΕΕΕ να ακολουθεί στο -2,51% και τα 22,11 ευρώ.

Βαριές απώλειες και για την Lamda στο -3,08% και τα 5,66 ευρώ, όπως και για τη Viohalco (-2,99%), ενώ πολλοί τίτλοι αρχίζουν να προσεγγίζουν χαμηλά 52 εβδομάδων.

Ένα ήπιο bid βγήκε σε Mytilineos (0,7%), Ελλάκτωρ (0,12%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,53%), ΕΥΔΑΠ (0,14%) και Jumbo (0,07%).