Ισχυρές ανοδικές τάσεις κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να υπερβαίνει τα επίπεδα των 840 μονάδων, εν μέσω ενός θετικού κλίματος που επικρατεί στις ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Επιπλέον, όπως όλα δείχνουν, η ΕΚΤ δε θα σταματήσει στην αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, αλλά θα συνεχίσει στις επιθετικές της κινήσεις, όπως εκφράζεται επίσημα από αρκετούς αναλυτές.

Όπως επισημαίνουν οι Veronika Roharova, Mariana Monteiro και Sonali Punhani της Credit Suisse, το επικοινωνιακό ύφος της ΕΚΤ και τα όσα αναφέρονταν στην ανακοίνωση δείχνουν ότι θα ακολουθήσει μια πιο «επιθετική» αυστηροποίηση της νομισματικής της πολιτικής, με τους αναλυτές του ελβετικού οίκου να αναμένουν πλέον αυξήσεις της τάξεως των 75 - 50 - 25 - 25 μονάδων βάσης στις συνεδριάσεις Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίου - Μαρτίου, έναντι 50 - 50 - 25 - 25 - 0 προηγουμένως, γεγονός που θα φέρει την τελική γραμμή στα επιτόκια στο 2,5% έναντι 2% προηγουμένως.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Beta Χρηματιστηριακή, «η ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ του β’ τρίμηνου περιόρισε την πίεση της προσφοράς στο ΧΑ ενώ η δημοσίευση των μεγεθών εξαμήνου από τις εισηγμένες εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Autohellas, Σαράντης, Quest και Φουρλής) έδωσε ένα πιο αισιόδοξο στίγμα σε επιμέρους μετοχές την εβδομάδα που πέρασε. Η αγορά αναμένει από τον Πρωθυπουργό στις εξαγγελίες της ΔΕΘ να μειώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή ενώ στο εξωτερικό πέραν τις ενέργειας παρατηρείται από τις αρχές του μήνα έντονη αποκλιμάκωση στις τιμές των μετάλλων, στα τρόφιμα και τους ναύλους. Στον αντίποδα το κλίμα στο ενεργειακό τοπίο παραμένει δυσοίωνο στην Ευρώπη καθώς δεν φαίνεται επί του παρόντος κάποια προοπτική αποκλιμάκωσης της έντασης ή παύσης των πολεμικών επιχειρήσεων. Αντιθέτως το κλείσιμο της παροχής φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream I έβαλε μια ακόμα αρνητική παράμετρο στην εικόνα. Την ίδια στιγμή η Τουρκία δεν παραλείπει να υπενθυμίζει την παρουσία της με τρόπο που δεν βοηθά στην μείωση της γεωπολιτικής έντασης».

Έτσι, την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,93% στις 841,91 μονάδες, με τον τζίρο στα 69,58 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 846,04 μονάδες (+2,43%).

Σε εβδομαδιαία βάση, ο ΓΔ σημείωσε ήπια πτώση 0,34%, ενώ από τις αρχές Σεπτεμβρίου υποχωρεί σε ποσοστό 1,69%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες 5,76%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε 2,09%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,21%.

Φυσικά, ξεχώρισαν οι τραπεζικοί τίτλοι καθώς η ΕΚΤ μέσω των κινήσεών της αποτελεί στήριγμα για περαιτέρω ενίσχυση των επιτοκιακών εσόδων τους. Έτσι, η ΕΤΕ κατέγραψε ράλι 6,37% στα 3,325 ευρώ, η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 4,06% στα 1,09 ευρώ, η Eurobank επανήλθε πάνω από τα 0,90 με κέρδη 2,62% και η Alpha Bank σημείωσε άνοδο 1,83% στα 0,9148 ευρώ.

Από τα υπόλοιπα blue chips, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές, του ΟΤΕ (+4,48%), της Motor Oil (+4,42%) και των ΕΛΠΕ (+2,22%). Αντιθέτως, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Σαράντης (-1,54%), της Τιτάν (-0,36%) και της ΕΥΔΑΠ (-0,27%).

Η Beta Χρηματιστηριακή αναφέρει πως «διανύουμε μια περίοδο που χρηματιστηριακά κυριαρχείται από πολλές αντικρουόμενες παραστάσεις. Τα καλά μεγέθη των επιχειρήσεων και της οικονομίας δεν βρίσκουν αντίκρισμα στην Αγορά υπό την πίεση αβεβαιοτήτων που επιστρέφουν κάθε φορά με μεγαλύτερη ένταση, γεγονός που ενισχύει την μεταβλητότητα. Διαχειριστικά το βασικό ζητούμενο παραμένει η προστασία του κεφαλαίου και καθώς οδεύουμε προς το τέλος της χρονιάς η συντηρητική αυτή στάση θα λειτουργεί όλο και περισσότερο ανασταλτικά στην επενδυτική συμπεριφορά. Βέβαια, οι αγορές δεν είναι ποτέ προβλέψιμες ειδικά όταν πρόκειται για μια τόσο πολύπλοκή και πολυπαραγοντική συγκυρία και πλέον η καθημερινότητα κυριαρχείται από ασυνήθιστες καταστάσεις. Και εδώ ίσως θα χρειαζόταν μια καλή διάκριση του τι αποτελεί είδηση και τι επιθυμία για έναν επενδυτή που αναλαμβάνει το ρίσκο να επενδύσει ή να πάει κόντρα στην αγορά στα τρέχοντα επίπεδα».

«Οι 818 μονάδες λειτούργησαν ως ανάχωμα στην πτώση της Αγοράς δίνοντας το έναυσμα για μια πρώτη αντίδραση. Το ανοδικό δρομολόγιο έχει ακόμα περιθώρια εκτόνωσης ως τις 866 μονάδες όπου και αναμένεται να δοκιμάσει τις χρονοσειρές των 200 και 30 ημερών που κινούνται στην ευθεία και συγκλίνουν στο ίδιο επίπεδο. Ο κινητός μέσος των 200 ημερών είθισται να διασπάται σε δύο χρόνους επομένως η διαφυγή του Γενικού Δείκτη από την Πτωτική Αγορά δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Παρόλα αυτά η συνεδρίαση της Παρασκευής «μάζεψε» μια πτώση τεσσάρων ημερών βελτιώνοντας τα συναλλακτικά δεδομένα δίνοντας πιθανότητες στο σενάριο συνέχισης της ανόδου τις επόμενες ημέρες. Συμπερασματικά η επόμενη εβδομάδα προκρίνει την πιθανότητα μιας ήπιας ανοδικής κίνησης, εκτονώνοντας περαιτέρω μέρος από τις πιέσεις από το εύρος της πτώσης μεταξύ 899-818 μονάδων».