Η ισχυρή άνοδος που παρουσίασαν οι ευρωπαϊκές αγορές έδωσαν την απαιτούμενη ώθηση στο Χρηματιστήριο να αναρριχηθεί προς τα επίπεδα των 850 μονάδων, κίνηση ωστόσο που δεν πείθει.

Ο χαμηλό τζίρος αλλά και έντονη μεταβλητότητα και η καθιέρωση της στρατηγικής «sell the rally» δεν αφήνουν περιθώρια για μια έντονη και παρατεταμένη ανοδική κίνηση για τις αγορές και το ΧΑ. Την ίδια στιγμή στο μικροσκόπιο των επενδυτών μπαίνουν οι απαντήσεις που θα δώσει η Κομισιόν στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση αλλά και ο αντισταθμιστικός ρόλος των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση από την υψηλότερη ανάπτυξη.

Επιπλέον, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ, η αγορά θα αρχίσει να βολιδοσκοπεί το τι θα ανακοινώσουν τόσο η DBRS όσο και η Moody's την Παρασκευή για την Ελλάδα. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον ενέχει η θέση της DBRS που έχει φέρει την Ελλάδα ένα βήμα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα ενώ με πιο αργούς ρυθμούς γενικότερα κινείται ο οίκος Moody's.

Οποιαδήποτε θετικό νέο (πιθανότατα από τη Moody's που έχει μείνει πιο πίσω) πιθανώς να δημιουργήσει ένα πρόσφορο έδαφος για τον ΟΔΔΗΧ για μια έξοδο στις αγορές όπως έχει αναλύσει το insider.gr.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός τον Αύγουστο επιβραδύνθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα, αν και οριακά, κάτι που ήταν αναμενόμενο μετά τα πρώτα στοιχεία που είχε ανακοινώσει η Eurostat πριν από λίγες μέρες για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 11,4% τον Αύγουστο, έναντι ανόδου κατά 11,6% τον Ιούλιο, κατά 12,1% τον Ιούνιο και κατά 11,3% τον Μάιο.

Επιστρέφοντας, χρηματιστηριακά, 11 ελληνικές μετοχές εισέρχονται την Παρασκευή και επίσημα στους δείκτες FTSE / Russell Emerging Europe Large Cap από Mid Cap και είναι: η Alpha Bank, η Eurobank, τα ΕΛΠΕ, η Jumbo, η Μotor Oil, η Mytilineos, η Εθνική Τράπεζα, ο ΟΠΑΠ, η Τράπεζα Πειραιώς, η ΔΕΗ και η Τέρνα Ενεργειακή (διαγράφονται από τον Mid Cap).

Στον δείκτη Mid Cap από τον Small Cap θα περιληφθούν οι τίτλοι των: Aegean, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Lamda, Quest, Sarantis και Viohalco (διαγράφονται από τον Small Cap).

Επίσης στον δείκτη Micro Cap εισέρχονται οι τίτλοι της Μοτοδυναμικής, της Intrakat, της Κρι-Κρι και των Πλαστικών Θράκης ενώ αφαιρείται λόγω της χαμηλής της αποτίμησης η Attica Bank.

Αυτά τα δεδομένα καλείται να αφομοιώσει η αγορά που έδειξε να επιστρέφει πάνω από τις 840 μονάδες την Παρασκευή, με ώθηση κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο. Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ φυσικά ενισχύει τα επιτοκιακά έσοδα για τις τράπεζες, αλλά ενέχει ένα υψηλό ρίσκο ως προς τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών.

Τεχνικά για την εγχώρια αγορά, ο ΚΜΟ 200 να βρίσκεται στις 880 μονάδες, με σημεία στήριξης στις 823 και 807 μονάδες και σημεία αντίστασης στις 843 και 856 μονάδες.

Έτσι, τη Δευτέρα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε καταγράφοντας κέρδη 0,95% φτάνοντας στις 849,89 μονάδες, αλλά με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και πιο συγκεκριμένα στα 50,37 εκατ. ευρώ.

Πρωταγωνιστικό ρόλο όπως αναμένονταν είχε ο τραπεζικός κλάδος και δευτερευόντως κάποια επιμέρους blue chips που είχαν πιεστεί από την ευρύτερη οπισθοχώρηση της αγοράς. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,23% στις 2.051,03 μονάδες, και ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με κέρδη 1,82% στις 566,95 μονάδες.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της Eurobank έκλεισε με άνοδο 1,83% στα 0,9248 ευρώ, η Πειραιώς από το ράλι του 4,4% που έφτασε στα 1,1380 ευρώ και το μετέπειτα αρνητικό γύρισμα κατάφερε να κλείσει στο +0,92% και τα 1,10, η ΕΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,75% στα 3,35 ευρώ και η Alpha Bank κατά 3,17% φτάνοντας τα 0,9438 ευρώ.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της ΔΕΗ στο +1,31% και τα 5,41 ευρώ, της Μυτιληναίος στο 1,59% και τα 14,70 ευρώ του ΟΠΑΠ με ράλι 2,67% στα 13,45 ευρώ αλλά και της ΕΕΕ στο +1,46%.

Με κέρδη 1,67% έκλεισε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ αρνητικά γύρισε η Τέρνα Ενεργειακή κλείνοντας τελικά στο -0,52% και τα 17,18 ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις πέρασαν στη μετοχή των ΕΛΠΕ υποχωρώντας κατά 4,78% στα 6,57 ευρώ, εξαιτίας των νέων μέτρων που εξετάζει η Κομισιόν.