Μοιρασμένα ήταν τα πρόσημα κατά κύριο λόγο στο Χρηματιστήριο την Παρασκευή με τους επενδυτές να εστιάζουν κατά κύριο λόγο στις κρίσιμες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους Moody's και DBRS αλλά και στα θετικά νέα από το δημοσιονομικό μέτωπο.

Συγκεκριμένα, συγκράτηση δαπανών αλλά και μεγάλη υπέρβαση φορολογικών εσόδων επανέφερε σε οριακά πλεονασματική κατάσταση τον προϋπολογισμό στο οκτάμηνο του 2022 (σ.σ. πρωτογενές πλεόνασμα 10 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5,942 δισ. ευρώ). Συνολικά, στο 8μηνο τα έσοδα από φόρους ήταν αυξημένα κατά 18,6% έναντι των στόχων, ενώ ειδικά τον Αύγουστο ενισχύθηκαν 32,6% λόγω της προείσπραξης εσόδων που είχε υπολογισθεί πως θα έρθουν με δόσεις αργότερα μέσα στο χρόνο.

Από την άλλη, οι σημερινές αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκου θα δώσουν γραμμή στο ΧΑ για το επόμενο διάστημα με τη Moody's πιθανότατα να προβαίνει σε μια αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου καθώς απέχει αρκετά από τους υπόλοιπους, ενώ από την DBRS δεν αναμένονται μεταβολές.

Παράλληλα, ενισχυμένος ήταν κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο τζίρος εξαιτίας του flow που ήρθε από το rebalancing του FTSE All-World και που τέθηκε σε ισχύ στο σημερινό κλείσιμο.

Συγκεκριμένα, στον Large Cap από τον Mid Cap εισήλθαν και επίσημα 11 μετοχές και είναι: η Alpha Bank, η Eurobank, τα ΕΛΠΕ, η Jumbo, η Μotor Oil, η Mytilineos, η Εθνική Τράπεζα, ο ΟΠΑΠ, η Τράπεζα Πειραιώς, η ΔΕΗ και η Τέρνα Ενεργειακή (διαγράφονται από τον Mid Cap). Στον δείκτη Mid Cap από τον Small Cap εντάχθηκαν οι τίτλοι των: Aegean, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Lamda, Quest, Sarantis και Viohalco (διαγράφονται από τον Small Cap) και στον δείκτη Micro Cap εισήλθαν οι τίτλοι της Μοτοδυναμικής, της Intrakat, της Κρι-Κρι και των Πλαστικών Θράκης ενώ αφαιρείται λόγω της χαμηλής της αποτίμησης η Attica Bank. Οι μεταβολές αυτές έφεραν εισροές από τα passive funds και σε αυτή τη βάση ο τζίρος έφτασε στα 114,04 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 0,36% φτάνοντας στις 836,17 μονάδες, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,23% στις 2.012,73 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμων κατάφερε να βγει με κέρδη 0,54% στις 557,97 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Eurobank έκλεισε με με κέρδη 2,44% στα 0,9220 ευρώ, η Πειραιώς υποχώρησε κατά 0,25% στα 1,1790 ευρώ λόγω του profit taking από τη χθεσινή υπεραπόδοση, η ΕΤΕ σημείωσε κέρδη 0,4% στα 3,2360 ευρώ και η Alpha Bank σημείωσε πτώση 1,23% στα 0,8990 ευρώ.

Στα επιμέρους blue chips η Τέρνα Ενεργειακή κατέγραψε κέρδη 1,23%, τα ΕΛΠΕ κατά 2,37% και η Coca Cola κατά 0,59%.

Από την άλλη, ισχυρές πιέσεις πέρασαν εκ νέου στη ΔΕΗ που διολίσθησε κατά 3,77% φτάνοντας πλέον στα 5,10 ευρώ αλλά και σε Mytilineos στο -2,05% και στα 14,34 ευρώ. Ακολούθησε η ΜΟΗ στο -1,64% αλλά και ο ΟΠΑΠ στο -1,58%.

Σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή, «η φετινή χρονιά εξελίσσεται σε μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για το χρηματιστήριο. Αφενός η εταιρική κερδοφορία διανύει το καλύτερο ιστορικά ξεκίνημα χρήσης, αφετέρου οι βασικοί δημοσιονομικοί δείκτες (ΑΕΠ, πλεόνασμα, ανεργία) κινούνται σε ρυθμούς βελτίωσης και πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις της
αγοράς. Σε μια οποιαδήποτε άλλη συγκυρία τα αποτελέσματα των εταιριών θα τύχαιναν διαφορετικής υποδοχής αφού εκτός από την ποσοτική τους μεγέθυνση, είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά με αποτιμήσεις ομοειδών εισηγμένων επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Με το 25% των εταιριών να έχει ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου οι εισηγμένες φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν τα 5 δις ευρώ καθαρής κερδοφορίας με άνεση, χτίζοντας δυνατές βάσεις για το δύσκολο β’ εξάμηνο που ακολουθεί. Παράλληλα το πρωτογενές πλεόνασμα οκταμήνου σε συνδυασμό με τα νέα από την απασχόληση και το ΑΕΠ του β’ τριμήνου αυξάνουν το ενδεχόμενο θετικών αναθεωρήσεων για το υπόλοιπο της χρονιάς. Εκτός από τις αποψινές εκτιμήσεις της DBRS και της Moody’s που αφορούν και το ελληνικό αξιόχρεο, αναθεωρημένες εκτιμήσεις αναμένονται την προσεχή Πέμπτη κατά την καθιερωμένη δημοσίευση των προβλέψεων της ΕΚΤ για τις χώρες του ευρώ.

Στην ατζέντα της επόμενης εβδομάδας δεσπόζει η συνεδρίαση της FED και η απόφαση για τα επιτόκια το βράδυ της Τετάρτης 21 Σεπτεμβρίου. Με βάση τα όσα έδειξε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ την εβδομάδα που πέρασε η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είναι μια διαδικασία που θα απαιτήσει χρόνο. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1% σε σχέση με τον Ιούλιο και 8,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Εξαιρουμένου του ασταθούς κόστους τροφίμων και ενέργειας, ο ΔΤΚ αυξήθηκε 0,6% από τον Ιούλιο και 6,3% από τον ίδιο μήνα το 2021. Με αυτά τα δεδομένα η αύξηση που αναμένουν πλειοψηφικά οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις δεν μπορεί να είναι κάτω από 75 μονάδες βάσης πηγαίνοντας το κόστος χρήματος των αμερικανικών επιτοκίων στην περιοχή του 3,00 – 3,25%. Υπό αυτό το πρίσμα το ασφάλιστρο κινδύνου αναπροσαρμόστηκε βίαια, οδηγώντας τις χρηματιστηριακές αγορές σε χαμηλότερα επίπεδα προεξοφλώντας το σενάριο της αύξησης με το ενδιαφέρον πλέον να εστιάζεται στο αν θα υπάρχει εκ νέου παρέμβαση ως το τέλος της χρονιάς.

Tα τεχνικά δεδομένα δεν άλλαξαν ιδιαίτερα. Οι 854 μονάδες αποτέλεσαν το πέρας της αντίδρασης από τα χαμηλά των 818 μονάδων με το Γενικό Δείκτη να βρίσκει ισορροπία μεταξύ 830 και 840 μονάδων περιορίζοντας το ημερήσιο εύρος των διακυμάνσεων. Οι δείκτες έμειναν πουλημένοι με μοναδικό ίσως κέρδος των αγοραστών την μείωση των αποκλίσεων στον MACD και το μάζεμα της δυναμικής της πτώσης η οποία έδειξε κάποια σημάδια εκτόνωσης. Οι 860 μονάδες παραμένουν το ισχυρό οχυρό των πωλητών, επίπεδο το οποίο συμπίπτει με την κίνηση των κινητών μέσων των 200 και 30 ημερών ενώ νωρίτερα στις 850 μονάδες υπάρχει μια δευτερεύουσα αντίσταση τιμών που καθορίζεται από τα πρόσφατα υψηλά και τον κινητό μέσο των 50 ημερών. Για την ερχόμενη εβδομάδα πριν από οτιδήποτε άλλο θα αναμέναμε τον Γενικό Δείκτη να επιχειρήσει μια νέα απόπειρα προς τις 850 μονάδες, ως εγχείρημα δεν απαιτεί ιδιαίτερο συναλλακτικό όγκο ενώ και η συντηρητική στάση της αγοράς έναντι των εξωτερικών πωλήσεων δείχνει ότι έχουν ενεργοποιηθεί επιλεκτικά αγοραστικά αντανακλαστικά».