Με τους δεικτοβαρείς τίτλους του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ να κάνουν τη διαφορά, το Χρηματιστήριο αποχαιρέτησε το μήνα Σεπτέμβριο με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 7,41%.

Εν μέσω και ενός «καλλωπισμού» που υπήρξε λόγω του κλεισίματος βιβλίων, υπήρξαν κάποιες κινήσεις ωραιοποίησης με το ρυθμό να δίνει κυρίως από τίτλους με ισχυρά θεμελιώδη και μερισματικές πολιτικές που είχαν βρεθεί και αυτοί στο μάτι των πωλητών. Σήμα προφανώς θα αναζητηθεί το επόμενο διάστημα από τις διεθνείς αγορές, με την Ευρώπη να ανακάμπτει μερικώς και τη Wall Street να προσπαθεί να περιορίσει το «οπλοστάσιο» των «αρκούδων» και να βγάλει κάποια αντίδραση.

Ιδιαίτερο βάρος για την πορεία της εγχώριας αγοράς πρόσφεραν οι εκθέσεις των Goldman Sachs και Standard & Poor's για Χρηματιστήριο και τράπεζες αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, σε νέα μεγαλύτερη υποβάθμιση της τιμής στόχου για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών προχώρησε η Goldman Sachs, εξαιτίας και της πιο αρνητικής θέσης που διατηρεί για τις αγορές μετοχών.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος θέτει στόχο για το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου στις 900 μονάδες από 1.025 μονάδες που ανέμενε τον Αύγουστο, με την αγορά να βρίσκεται στις 788,46 μονάδες. Αυτό συνεπάγεται ένα περιθώριο ανόδου της τάξεως του 14,14% κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Από την άλλη, παρά την ορατή πρόοδο που έχουν καταγράψει οι ελληνικές τράπεζες και έχει αναγνωρίσει η S&P Global Ratings στις θετικές της ενέργειες αξιολόγησης τον Απρίλιο του 2022, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυξημένους οικονομικούς κινδύνους, όπως επισημάνει ο οίκος αξιολόγησης στην ανάλυση «Banking Industry Country Risk Assessment (BIRCA)».

Επιπλέον τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, που ανακοίνωσε η Eurostat ήταν άκρως αρνητικά.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 12,1% στην Ελλάδα, από 11,2% τον Αύγουστο (σ.σ. η αρχική πρόβλεψη της Eurostat ήταν για άνοδο κατά 11,4% τον Αύγουστο), ενώ στην Ευρωζώνη η άνοδος ανήλθε στο 10%, έναντι αύξησης 9,1% τον Αύγουστο.

Έτσι, την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,56% στις 792,90 μονάδες με τον τζίρο στα 69,69 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε κέρδη 0,55% στις 1.904,45 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κατέγραψε οριακή πτώση 0,33% στις 510,80 μονάδες.

Επιμέρους στις τράπεζες, το rotation έφερε μια μερική κατοχύρωση κερδών και ένα κλείσιμο θέσεων σε Alpha Bank και ΕΤΕ που υποχώρησαν κατά 1,9% και κατά 0,13% αντίστοιχα. Κέρδη κατέγραψαν η Eurobank στο 0,45% και στα 0,856 ευρώ αλλά και η Πειραιώς που ενισχύθηκε κατά 0,68% στα 1,037 ευρώ.

Τα βαριά χαρτιά της αγοράς έκανα τη διαφορά με τον ΟΤΕ να δίνει σήμα αγοράς έχοντας φτάσει σε χαμηλά 52 εβδομάδων καταγράφοντας έτσι κέρδη 3,05% στα 14,85 ευρώ και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον ΟΠΑΠ να έπονται με κέρδη 2,94% και 2,25% αντίστοιχα.

Αγοραστές βγήκαν επίσης σε Titan (1,31%), ElvalHalcor (1,52%) και ΜΟΗ (1%), ενώ ηπιότερες αγοραστικές κινήσεις καταγράφηκαν σε Mytilineos, Ελλάκτωρ Τέρνα Ενεργειακή και Lamda.

Κατοχύρωση κερδών και περαιτέρω πιέσεις σε Jumbo και Aegan.