Κατάφερε να υψώσει μεγαλύτερες άμυνες το Χρηματιστήριο και τη Δευτέρα επιστρέφοντας από τις 804,43 μονάδες στις 814,61 μονάδες με οριακά θετικό πρόσημο.

Ένα περιβάλλον υψηλής μεταβλητότητας όπου κυριαρχούν κινήσεις και «ξεσπάσματα» τύπου «bear market rally», η εγχώρια αγορά απέφυγε τα χειρότερα και μετά την επαφής της με την στήριξη των 780 - 790 μονάδων, έδωσε μια κίνηση επαναφοράς άνω των 800 μονάδων και μένει πλέον να φανεί εάν θα καταφέρει να υψώσει υψηλότερες ζώνες «άμυνας» στις πτωτικές φάσεις των διεθνών αγορών, υπεραποδίδοντας στα ανοδικά κύματα και προσεγγίζοντας έτσι τη ζώνη των 836 - 873 μονάδων, με επόμενες ισχυρές αντιστάσεις τις 900 και τις 908 μονάδες.

Από την άλλη, σε περαιτέρω δύσβατα μονοπάτια με υψηλή μεταβλητότητα αναμένεται να κινηθούν οι αγορές, εν μέσω των έντονων ανησυχιών για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και ελάχιστων σημείων από τους αξιωματούχους των κεντρικών τραπεζών για χαλάρωση της επιθετικής ρητορικής ως προς τα επιτόκια.

Παράλληλα, οι πιθανότητες για έναν πιο αμφίδρομο κίνδυνο στις αγορές αυξάνονται όσο πλησιάζουμε σε μια πιθανή ανατροπή των έντονων πληθωριστικών πιέσεων και στις σχετικές ελπίδες που αρχίζουν να καλλιεργούνται για μια διακοπή του κύκλου αύξησης των επιτοκίων (pivot), που μετατοπίζουν το «φάσμα» των κινδύνων από τους δείκτες αποτίμησης P/E (P/E de-rating) προς τα EPS. Ωστόσο, αν και οι αγορές επιζητούν ένα pivot point από τις κεντρικές τράπεζες και κυρίως από τη Fed, τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ (στο 3,5% η ανεργία) δε φαίνεται να πρόσφεραν ένα τέτοιο σημείο ελπίδας. Μάλιστα, υπάρχουν αναλυτές και οικονομολόγοι όπως αυτοί της BofA που εκτιμούν πως για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο που θέτει η Fed θα πρέπει η ανεργία θα ανέλθει στο 5,5% μέχρι το τέλος του 2023, με την τελική γραμμή στα επιτόκια να φτάνει στο εύρος του 4,75% - 5%, ώστε να διασφαλίσει μια επανεξισορρόπηση της αγοράς εργασίας, με άγνωστες συνέπειες για την οικονομία...

Ως προς τα της εγχώριας οικονομίας, στο 12% επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, έναντι 11,4% τον Αύγουστο, 11,6% τον Ιούλιο, και 12,1% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Η νέα επιτάχυνση συνδέεται με το φυσικό αέριο, στο οποίο η αύξηση ανήλθε στο 332%! Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν πως η ακρίβεια επεκτείνεται σε όλο και περισσότερα είδη και υπηρεσίες, με επίκεντρο πέρα από τα είδη διατροφής, τον τουρισμό και τη διασκέδαση και τις μεταφορές. Επιβράδυνση της ανόδου τιμών παρατηρείται στο ρεύμα και στα καύσιμα (σ.σ. με τους σχετικούς δείκτες να αυξάνονται παρ' όλα αυτά με πολύ υψηλό ρυθμό).

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, στις 814,61 μονάδες ισορρόπησε ο Γενικός Δείκτης με οριακή άνοδο 0,07%, με τον τζίρο στα 32,24 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 κατάφερε να επιστρέψει στις 1.960,74 μονάδες (+0,02%), ενώ ο τραπεζικός δείκτης περιόρισε τις απώλειες του στο 0,62% και στις 536,37 μονάδες.

Επιμέρους στις τράπεζες, η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 0,14% στα 1,08 ευρώ, ενώ ισχυρό comeback έκανε και η Eurobank κλείνοντας στο 0,84% και τα 0,8874 ευρώ. Απώλειες 2,29% για την ΕΤΕ και 1,04% για την Alpha Bank.

Στις μετοχές της Coca Cola (2,33%), της Τιταν (1,28%) του Ελλάκτωρ (0,88%) και της Μυτιληναίος (0,68%) στράφηκαν οι αγοραστές προβαίνοντας σε ένα ήπιο rotation.

Απώλειες για τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τη Lamda και την ΕΥΔΑΠ.