Το τεχνικό ράλι στη Wall Street έδωσε και συνεχίζει να δίνει περαιτέρω ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές και το Χρηματιστήριο, καθώς τα χαρτοφυλάκια παγκοσμίως ενεργοποιούνται σε τμήματα των αγορών που έχουν βρεθεί σε υπερπουλημένες ζώνες.

Έχοντας διασπάσει με αποφασιστικό τρόπο τα επίπεδα των 822 μονάδων το Χρηματιστήριο προσέγγισε και εισήλθε στη ζώνη των των 836 - 873 μονάδων, με επόμενες ισχυρές αντιστάσεις τις 900 και τις 908 μονάδες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Χρηματιστήριακής, τις επόμενες ημέρες οι ξένες αγορές θα συνεχίσουν να επιδρούν σημαντικά στην κατεύθυνση της εγχώριας τάσης, ωστόσο ο παράγοντας των εταιρικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου στις ΗΠΑ φαίνεται να παίρνει την σκυτάλη από τα μάκρο. Το γεγονός αυτό ίσως μετριάσει το βαθμό πίεσης που δέχονται οι αγορές αφού το τεστ με την πραγματικότητα μπορεί να αποδειχθεί καλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Πέρα από τα εταιρικά αποτελέσματα στο εξωτερικό, το διάστημα που μεσολαβεί έως το τέλος του μήνα σε επίπεδο φημολογίας δείχνει να αποκτά ενδιαφέρον καθώς εγχειρήματα εξαγορών που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό φαίνεται να φθάνουν σε ώριμο στάδιο ανακοινώσεων. Αν όντως η φημολογία ευσταθεί θα απελευθερωθούν δυνάμεις και η αγορά θα βρει ένα νέο καταλύτη που θα βάλει τις αποτιμήσεις σε μια ανοδική αναθεώρηση. Σε αντίθετη περίπτωση το σύρσιμο των μικρών διακυμάνσεων με τους χαμηλούς όγκους θα συνεχιστεί καθώς η προσφορά δεν δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμη να «σκοτώσει» την αγορά -όπως είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν- δεδομένης και της συνολικά θετικής εικόνας των φετινών εταιρικών κερδών.

Παράλληλα, στις έντονες πιέσεις που φαίνεται να ασκεί το SRB στις ελληνικές τράπεζες για την επιτάχυνση των εκδόσεων με - μη δεσμευτικό - στόχο την ενίσχυση των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) εστιάζει η Axia Ventures.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr σε private placements αναμένεται να προχωρήσουν η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ και η Εθνική Τράπεζα πιθανότατα θα ακολουθήσει σε έναν ανάλογο βηματισμό. Να τονισθεί πως η Axia υπολογίζει ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα για να φτάσει το 27% σε δείκτη MREL, θα πρέπει να προχωρήσει σε εκδόσεις 9 δισ. ευρώ, έως το 2025.

Ο ΚΜΟ 200 ημερών για το ΧΑ βρίσκεται στις 871 μονάδες, με σημεία στήριξης τις 823 και 804 μονάδες και σημεία αντίστασης τις 850 και 899 μονάδες.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,24% στις 842,64 μονάδες, με τον τζίρο στα 62,29 εκατ. ευρώ με πακέτα πάνω από 25 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 σημείωσε κέρδη 1,35% στις 2.041,11 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υποαπέδωσε ελαφρώς καταγράφοντας κέρδη 0,72% στις 566,23 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς κατέγραψε κέρδη 1,14% στα 1,15 ευρώ, η ΕΤΕ σημείωσε κέρδη 0,88% στα 3,42 ευρώ, η Alpha Bank έκλεισε στο +0,83% και τα 0,8986 ευρώ και η Eurobank στο +0,37% και στα 0,93 ευρώ.

Με ισχυρό ράλι των Μυτιληναίος (3,79%) του ΟΤΕ (2,53%), της ΔΕΗ (2,81%) και της Τέρνα Ενεργειακής (2,71%) επανήλθε η αγορά πάνω από τις 840 μονάδες, χωρίς να ενεργοποιούνται προς ώρας οι πωλητές.

Ωστόσο το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν διευρυμένο καθώς και ο ΟΠΑΠ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο 2,17% και στα 12,70 ευρώ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 2,21% και τα ΕΛΠΕ στο 2,31%.

Το rotation και η ανάγκη τοποθέτησης σε άλλους τίτλους έφεραν ήπιες πιέσεις σε ΕΕΕ αλλά και ΕΥΔΑΠ, Quest.