Κάτω από τα επίπεδα των 860 μονάδων υποχώρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη, με την αγορά να πέφτει στον απόηχο των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 0,75% με στόχο την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ενώ παράλληλα αποφάσισε επίσης να τροποποιήσει τους όρους της τρίτης σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs). Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, «έδειξε» σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ευρωτράπεζας ενώ μίλησε για αυξημένους κινδύνους ύφεσης στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Υπό τον πρίσμα των παραπάνω, το ΧΑ ακολούθησε τη νευρικότητα των ευρωπαϊκών αγορών καθώς παραμένει μεγάλη η ανησυχία για το πόσο η ενεργειακή κρίση θα ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, εν μέσω των κυβερνητικών μέτρων στήριξης για τους καταναλωτές που ανακοίνωσε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση.

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έχασε 0,23% στις 860,76 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά ο ΓΔ κατέγραψε υψηλό στις 863,48 μονάδες και χαμηλό στις 857,47 μονάδες.

Ο Large Cap απώλεσε 0,16% στις 2.087 μονάδες, ο Mid Cap ενισχύθηκε 0,31% στις 1.317 μονάδες και ο δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε 0,54% στις 595 μονάδες.

Στην κίνηση των μετοχών, απώλειες 1,40% σημείωσε η Premia Properties και πτώση 1,15% η Jumbo.

Αντίθετα, κέρδη 0,75% εμφάνισε η μετοχή της ΔΕΗ και άνοδο 0,42% η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Το σχόλιο της Beta Χρηματιστηριακή
Όπως αναφέρει σε σχόλιο της η Beta Χρηματιστηριακή, ο Οκτώβριος εξέπληξε θετικά και η Ελληνική Αγορά ακόμα θετικότερα αφού μία συνεδρίαση πριν το τέλος του έχει την καλύτερη μηνιαία απόδοση φέτος με συνολικά κέρδη από το τέλος Σεπτεμβρίου σχεδόν 8,6% ενώ το ΧΑ βρίσκεται μόλις 3,6% χαμηλότερα από την αρχή του έτους. Τα καλά νέα από την εταιρική κερδοφορία έχουν δημιουργήσει θεμελιώδεις αναστολές στους επενδυτές καθώς η αίσθηση των φθηνών αποτιμήσεων επιβεβαιώνεται από την εικόνα της χρήσης και στο γ’ τρίμηνο. Ωστόσο το ενδιαφέρον έχει περιοριστεί, ένδειξη περισσότερο αναμονής και λιγότερο κόπωσης αφού η αγορά εκτός από τα αποτελέσματα αναμένει και νέα από το μέτωπο των επιχειρηματικών συμφωνιών

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παρά το διστακτικό τέμπο στις διακυμάνσεις του έκανε την υπέρβαση διασπώντας ανοδικά τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών διατηρώντας τις τιμές του για τέσσερις συνεδριάσεις υψηλότερα από το σημείο καμπής. Η προσεκτική διόρθωση που ακολούθησε ήταν μάλλον αναμενόμενη καθώς οι ταλαντωτές έφθασαν ως τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών μετά από τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου. Ιδανικά οι αγοραστές δεν θα ήθελαν να δουν το Γενικό Δείκτη να επιστρέφει σε κλείσιμο κάτω από τις 850 μονάδες αφού θα αναιρούσε την όποια θετική δυναμική περιέχει η διατήρηση της μακροχρόνιας ανοδικής τάσης. Ακόμα και με αυτές τις χαμηλές μέσες ημερήσιες συναλλακτικές συνθήκες ο Γενικός Δείκτης διεκδικεί με αξιώσεις την επαναπροσέγγιση των 900 μονάδων, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε και η πτωτική κίνηση στα μέσα Αυγούστου. Δεν θα είναι εύκολο καθώς ο σκληρός πυρήνας της καθοδικής κίνησης είναι η ζώνη μεταξύ 860 – 880 μονάδων, στην οποία οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές ήταν μεταξύ 60 και 90 εκατ. ευρώ.