Στο «πράσινο» έκλεισαν την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την προσοχή των αγορών να στρέφεται προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον παρέμεινε επικεντρωμένο στις εξελίξεις με τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές καθώς τα αποτελέσματα της κάλπης θα καθορίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου (Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία) για τη διετία 2023-2024, αλλά και τους κυβερνήτες πολιτειών - κλειδιών της χώρας.

Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός ήταν πάνω από 8% με τα τελευταία στοιχεία, το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας. Σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα στη διάρκεια τόσο της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ όσο και της θητείας του σημερινού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2020 και μετά, διοχετεύθηκαν στην οικονομία, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, περίπου 5 τρισ. δολ. Αυτός είναι, άλλωστε, και ένας από τους λόγους που οι τραπεζικοί λογαριασμοί των Αμερικανών είναι ακόμη γεμάτοι με ρευστότητα.

Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται με ρυθμό 11% ετησίως, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό αύξησής τους από το 1979, επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ. Σε ό,τι αφορά τη βενζίνη, αφού έφτασε τα 5 δολάρια το γαλόνι το καλοκαίρι, τώρα έχει υποχωρήσει κατά μέσο όρο στα 3,7 δολ., αλλά παραμένει σαφώς ακριβότερη από τα 2,53 δολ. στα οποία βρισκόταν μια εβδομάδα προτού αναλάβει καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2021.

Στη Γερμανία, το βλέμμα των επενδυτών βρίσκεται σήμερα στον κινούμενο μέσο όρων των 200 ημερών, καθώς αναμένεται πως η πτωτική τάση που κυριαρχεί στο γερμανικό βασικό δείκτη DAX από τις αρχές του έτους βρίσκεται προ των πυλών ανατροπής, γεγονός στο οποίο ενδέχεται να συμβάλλουν τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων αμερικανικών αγορών, σύμφωνα με αναλύσεις γερμανικών μέσων ενημέρωσης.

Το κλείσιμο των δεικτών
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδισε 0,75% στις 421,46 μονάδες
Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,85% στις 3.740 μονάδες
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,08% στις 7.306 μονάδες
Στο Παρίσι ο CAC40 έκλεισε στο +0,39% στις 6.441 μονάδες
Ο ιταλικός FTSE MIB ισχυροποιήθηκε 0,86% στις 23.694 μονάδες
Στο +0,46% και στις 7.998 μονάδες έκλεισε ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35
Επιχειρηματικά νέα
Σε επίπεδο εταιρικών νέων, η Volvo Car θα πουλήσει το μερίδιό της, ύψους 33%, στην Aurobay, στην Geely Automobile Holdings στο πλαίσιο του σχεδίου της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας να πουλά αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα τα επόμενα 8 έτη. Στον ίδιο κλάδο, αυτόν της αυτοκίνησης, ο γερμανικός όμιλος Schaeffler ανακοίνωσε πως προχωρά σε περικοπή 1.000 θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας του ομίλου να στραφεί στα ηλεκτρικά οχήματα. Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση προσωπικού μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνο συνεργασίας της Renault με την Google δημοσιοποιεί το CNBC, σύμφωνα με το οποίο η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία θα αναπτύξει ένα όχημα που θα «καθορίζεται από software» χρησιμοποιώντας τεχνολογία από το τμήμα cloud της Google. Με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης, οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα «ψηφιακό δίδυμο» του νέου οχήματος. Τα ψηφιακά δίδυμα στοχεύουν στην αναπαραγωγή φυσικών αντικειμένων σε ένα εικονικό περιβάλλον, έτσι ώστε να μπορούν να δοκιμαστούν και να παρακολουθηθούν πριν από την ανάπτυξη τους στον πραγματικό κόσμο. Η συμφωνία θα βοηθήσει τη Renault να αναπτύξει νέες εφαρμογές εντός και εκτός του οχήματος, σύμφωνα με τις εταιρείες, καθώς θα χρησιμοποιήσει αναλύσεις δεδομένων για να εντοπίσει και να επιλύσει τυχόν αστοχίες στη λειτουργία του και να εξατομικεύσει την εμπειρία των χρηστών ώστε να προσαρμοστεί σε προορισμούς που χρησιμοποιούνται συχνά, όπως σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Bayer εμφάνισε μεν κέρδη-ρεκόρ 2,45 δισ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς χάρη στο τομέα γεωργικών προϊόντων της και συγκεκριμένα του Glyphosate. Ωστόσο, η εταιρεία προειδοποίησε για περαιτέρω διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.