Ήπια ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών στο τέλος της εβδομάδας, με την αγορά να καταφέρνει να ανακάμψει από το διήμερο αρνητικό σερί της.

Το ΧΑ ακολούθησε το θετικό κλίμα στα ταμπλό της Ευρώπης και των ΗΠΑ, με την προσοχή των επενδυτών για την τρέχουσα εβδομάδα να εστιάζεται στις ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών (Alpha Bank, Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς) που βρέθηκαν ψηλά στο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον.

Σημειώνεται πως το κλίμα επιφυλακτικότητα για την πορεία της ελληνικής και της διεθνούς οικονομίας απέτρεψε την αγορά από την ανάκτησή των 890 μονάδων, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας το ΧΑ σημείωσε απώλειες 0,88%, για πρώτη φορά από τέλη Σεπτεμβρίου.

Από την αρχή του 2022, το ΧΑ σημειώνει απώλειες 0,39%.

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών ενισχύθηκε 0,75% στις 889,90 μονάδες και ο τζίρος έφτασε κοντά στα 50 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά, ο ΓΔ έγραψε υψηλό στις 892,16 μονάδες και χαμηλό στις 883,91 μονάδες.

Ο Large Cap ενισχύθηκε 0,81% στις 2.158 μονάδες, ο Mid Cap κέρδισε 0,48% στις 1.363 μονάδες και ο δείκτης των τραπεζών ανέβηκε 0,29% στις 625,86 μονάδες.

Στην κίνηση των μετοχών, ξεχώρισε η άνοδος της ΕΛΧΑ (+6,50%) και της Τράπεζας Πειραιώς (+3%).

Αντίθετα, απώλειες 1,2% σημείωσε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Το σχόλιο της Beta Χρηματιστηριακής
«Περισσότερο διεκπεραιωτική ήταν η εβδομάδα που πέρασε αποφορτίζοντας το σερί των έξι συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων. Οι δεύτερες αναγνώσεις στα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου είχαν την τιμητική τους με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης για την εταιρική κερδοφορία. Επιπλέον, διαπιστώνεται μια αργή αλλά σταδιακή αύξηση της μέση ημερήσιας δραστηριότητας της αγοράς με αυξημένες προσυμφωνημένες συναλλαγές που συνδέονται και με το κλείσιμο των βιβλίων της θεσμικής διαχείρισης αλλά και των ανακατατάξεων σε δείκτες στο κοντινό μέλλον. Παράλληλα φαίνεται ότι έχει ωριμάσει ο καιρός για την ολοκλήρωση εταιρικών πράξεων που στο κοντινό μέλλον ενδεχομένως να μην έχουν τις προϋποθέσεις ενός ομαλού κλεισίματος λόγω των αβεβαιοτήτων του πολιτικού περιβάλλοντος.

Έτσι την εβδομάδα που πέρασε Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς έκλεισαν μετά την Εurobank και την Alpha Bank τις θεωρητικές υποχρεώσεις τους για τον δείκτη MREL έως και το α’ εξάμηνο του 2023 πηγαίνοντας πλέον με άνεση στα τεστ αντοχής του καλοκαιριού. Στο εξωτερικό το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι προσφέρεται για την βελτίωση κάποιων αποτιμήσεων όπου τουλάχιστον δικαιολογείται. Η ερχόμενη εβδομάδα είναι παραδοσιακά ήρεμη από πλευράς νέων καθώς οι αργίες της Αμερικανικής Αγοράς αναμένεται να περιορίσουν κάπως το ενδιαφέρον.

Τεχνικά, η αντίσταση των 900 μονάδων με μικρή καθυστέρηση επιβεβαίωσε το βαθμό δυσκολίας που έχει η υπέρβαση της. Η διόρθωση πάντως από τα υψηλά δεν θεωρείται ακόμα ότι έχει αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα τηρούμενων των αναλογιών της ανόδου που έχει προηγηθεί. Οι 900 μονάδες παραμένουν ένα σκληρό τεχνικό όριο που θα χρειαστεί περισσότερες συναλλακτικές δυνάμεις και ίσως μια μικρή αποφόρτιση της ανοδικής εικόνας η οποία θα έβγαζε εκτός προσφοράς τους κερδισμένους από τις αρχές Οκτωβρίου. Οι ταλαντωτές υποχώρησαν προς τις ουδέτερες ζώνες ενώ ο MACD βρίσκεται στο όριο ενεργοποίησης πτωτικού σήματος το οποίο όμως θα πρέπει να συνδυαστεί με μια υποχώρηση κάτω από τις 860 μονάδες για να έχει τεχνικές προδιαγραφές ετυμηγορίας για μια ευρύτερη πτωτική κίνηση.

Επί του παρόντος η ελληνική αγορά δεν έχει χάσει την επαφή της από τα πρόσφατα υψηλά και ότι έχει καταγραφεί ως υποχώρηση βρίσκεται εντός των φυσιολογικών -και μάλλον αναμενόμενων- ορίων. Για την ερχόμενη εβδομάδα η πλάγια κίνηση της αγοράς μπορεί να επιχειρήσει μια δεύτερη απόπειρα διαφυγής από τα επίπεδα των 900 μονάδων υπό την προϋπόθεση καλύτερων συναλλακτικών συνθηκών».

Τι να περιμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα
Στις κυριότερες ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για την ερχόμενη εβδομάδα ξεχωρίζουν: ΕΧΑΕ 21/11, ΟΠΑΠ, Φουρλής, ΔΕΗ, Ε-Net 22/11, Quest, Motor
Oil, Lamda Development 23/11 και Ελβαλχαλκόρ 24/11.

Κατά τα λοιπά χωρίς το προμέρισμα των 40 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Motor Oil την Δευτέρα. Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των παραστατικών τίτλων της Τράπεζας Αττικής.

Τέλος επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη 24 Νοεμβρίου οι αγορές της Αμερικής θα παραμείνουν κλειστές λόγω της επίσημης αργίας των Ευχαριστιών.