Σε θετικό έδαφος ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις στην πλειοψηφία των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να στρέφεται στη δημοσιοποίηση των πρακτικών της προηγούμενης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, κατά την οποία τα βασικά της επιτόκια αυξήθηκαν εκ νέου κατά 75 μονάδες βάσης.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,6% και έκλεισε στις 438,82 μονάδες, με τον ταξιδιωτικό κλάδο να ενισχύεται κατά 1,9%, ενώ κέρδη 1,8% κατέγραψαν οι κλάδοι του λιανεμπορίου και των εξορύξεων.

Ο δείκτης Eurostoxx 50 διαμορφώθηκε στις 3.949,14 μονάδες, με κέρδη 0,49%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε στις 14.427 μονάδες, ενισχυμένος οριακά κατά 0,04%, την στιγμή που ο γαλλικός CAC 40 διαμορφώθηκε στις 6.679 μονάδες, με άνοδο 0,32%.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε μικρά κέρδη 0,17% κλείνοντας στις 7.465 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 24.581 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,04%. Τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στις 8.331, παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης.

Στα ταμπλό των συνεδριάσεων, με απώλειες 4% έκλεισε η μετοχή της ελβετικής Credit Suisse, καθώς ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός ανακοίνωσε πως αναμένει ζημιές προ φόρων ύψους έως 1,5 δισ. ελβετικών φράγκων για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ βρίσκεται εν μέσω καθολικής στρατηγικής αναδιάρθρωσης για την αντιμετώπιση της υποαπόδοσης του επενδυτικού βραχίονα της, αλλά και σειρά νομικών προβλημάτων, που οδήγησαν σε αύξηση των δαπανών της.

Στον αντίποδα, ισχυρά κέρδη άνω του 8% κατέγραψε η γερμανική εταιρεία software Nemetschek.

Μάκρο
Στο μέτωπο των στοιχείων, ήπια βελτίωση εμφάνισε ο σύνθετος PMI της ευρωζώνης τον Νοέμβριο, ανερχόμενος στο 47,8, ωστόσο παραμένει σε έδαφος συρρίκνωσης για την οικονομία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, εντούτοις, οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθενούν λόγω της χαλάρωσης των προβλημάτων εφοδιασμού και της επικείμενης ύφεσης. Η ελαφρά αύξηση του PMI οφείλεται κυρίως στην μεταποίηση, ο οποίος σημείωσε άνοδο από το 43,8 στο 45,7. Αν και εξακολουθεί να παρουσιάζει απότομη συρρίκνωση, είναι ελαφρώς μικρότερη από τον προηγούμενο μήνα.

Οι νέες παραγγελίες αγαθών συνεχίζουν να μειώνονται, πράγμα που σημαίνει ότι η τρέχουσα παραγωγή προέρχεται από πολλές προηγούμενες συσσωρευμένες εκκρεμότητες. Ο ρυθμός υποχώρησης των υπηρεσιών ήταν παρόμοιος με τον Οκτώβριο και πολύ υψηλός για τα ιστορικά δεδομένα. Οι νέες παραγγελίες συνεχίζουν να μειώνονται και σε αυτόν τον τομέα, και οι επιχειρήσεις γίνονται όλο και πιο απρόθυμες να προσλάβουν προσωπικό, λόγω της υποτονικής οικονομικής δραστηριότητας.