Ανοδικά μεν αλλά με τζίρο εορτών και κάτι χειρότερο δε, ήταν η εικόνα που παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά τη σημερινή συνεδρίαση, σκαρφαλώνοντας πάνω από τις 930 μονάδες με ώθηση από τις τράπεζες.

Οι επενδυτές έδειξαν να απέχουν σήμερα καθώς οι όποιες επιλεκτικές κινήσεις πραγματοποιήθηκαν από χαρτοφυλάκια δεν έφεραν κεφάλαια εντός αγοράς παρά μόνο ένα ήπιο rotation. Ενδεικτικό μάλιστα ότι μέχρι τις 14:00 ο τζίρος δεν είχε ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ! Το πλαίσιο αυτό πιθανότατα θα διατηρηθεί κατά τις επόμενες συνεδριάσεις μέχρις ώτου τουλάχιστον υπάρξει μια κινητικότητα ως προς τα deals που αναμένονται.

«Η οικονομική ατζέντα του 2023 πρακτικά έχει δύο σκέλη για την εγχώρια επενδυτική κοινότητα: Την περίοδο των εκλογών και την επενδυτική βαθμίδα. Το δεύτερο σκέλος προϋποθέτει ότι το πρώτο έχει κλείσει χωρίς αναταράξεις ή εκπλήξεις. Σε κάθε περίπτωση το κακό σενάριο θέλει την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και το καλό μια γρήγορη διαδικασία που δεν θα φέρει αναστάτωση ή καθυστέρηση στην οικονομία. Δεδομένων των εισροών από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και των ενδείξεων επανάληψης της φετινής Τουριστικής ζήτησης η ανάπτυξη αναμένεται και το 2023 να έχει θετικό πρόσημο, οι τράπεζες και οι περισσότερες εταιρίες εμφανίζονται αισιόδοξες για την πορεία των μεγεθών τους ενώ όλα δείχνουν ότι φέτος θα σημειωθεί σημαντική αποκλιμάκωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ που θα προσεγγίσει τις 20 ποσοστιαίες μονάδες. Σε ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας με προοπτική τετραετίας επομένως υπάρχουν επιπλέον υποστηρικτικοί λόγοι για την απόκτηση του επενδυτικού αξιόχρεου» ανέφερε η Beta Χρηματιστηριακή.

Παράλληλα, η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις συμμετοχές του στις τράπεζες θα υλοποιηθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2025. Ωστόσο, οι κινήσεις που θα γίνουν την νέα χρονιά αναμένονται δυναμικές, αλλά και «βαρόμετρο» για τις διαθέσεις των ξένων επενδυτών απέναντι στην ελληνική οικονομία, η οποία εν μέσω ύφεσης στην ευρωζώνη, αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη 1,8% - 1,9%. Σε μία εκλογική χρονιά, η έξοδος του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες και η είσοδος ξένων ιδιωτών επενδυτών θα αποτελέσει καταλύτη και προπομπό και για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την χώρα. Σημειώνεται ότι η επενδυτική βαθμίδα που μέχρι στιγμής έχει συνδεθεί χρονικά με την επαύριον των εθνικών εκλογών, δεν αποκλείεται να έρθει νωρίτερα από την διεξαγωγή τους.

Η εικόνα στο ταμπλό - Πενιχρός ο τζίρος

Συνεπώς κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 936,15 μονάδες με άνοδο 0,68% και με τον τζίρο να παραμένει καθηλωμένος και μάλιστα χαμηλότερα από τα 20 εκατ. ευρώ (18,97 εκατ. ευρώ). Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,62% στις 2265,54 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υπεραπέδωσε με κέρδη 1,51% στις 650,26 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank κατέγραψε άνοδο 2,85% στα 1,0285 ευρώ, η ΕΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,93% στα 3,7820 ευρώ, ενώ η Eurobank κατέγραψε κέρδη 1,42% στα 1,07 ευρώ. Με ήπιο θετικό πρόσημο και η Πειραιώς που έκλεισε στα 1,44 ευρώ (0,14%).

Στους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους, Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ πρωταγωνίστησαν καθώς κατέγραψαν άνοδο 1,86% και 1,83% αντίστοιχα, ενώ ακολούθησε κατά πόδας η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κέρδη 1,65% στα 11,08 ευρώ.

Προσπάθεια ανάκαμψης και για τον Τιτάν καθώς μετά το δύσκολο 2022 μπήκε στο νέο έτος με κέρδη 1,49% στα 12,24 ευρώ. Ράλι επίσης για τη μετοχή της Viohalco στο 2,87% και στα 4,12 ευρώ, ενώ από τιν αντίπερα όχθη πιέσεις ασκήθηκαν σε Ελλάκτωρ στο -2,51% και στα 1,7060 ευρώ και ηπιότερα σε Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ.