Εμπόδια ως προς την επίτευξη του 3x3 βάζουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο, με τη δυναμική να εξασθενεί παρότι οι ευρωπαϊκές αγορές χαράζουν μια διαφορετική γραμμή από αυτή της αμερικανικής αγοράς που δείχνει να εγκλωβίζεται στην διολίσθηση των big caps.

Τα trading desk αρχίζουν να ζεσταίνονται για το 2023, με τις αγορές ευρύτερα να ξεκινούν τη χρονιά με ένα θετικό βηματισμό (με αξιοσημείωτη εξαίρεση τις μετοχές των ΗΠΑ), χάρη σε μια έκπληξη που προήλθε από τον πληθωρισμό στη Γερμανία. Η ανακοίνωση έδειξε ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε στο +9,6% τον Δεκέμβριο, ο οποίος ήταν χαμηλότερα από το +10,2% που αναμενόταν και αισθητά χαμηλότερο από το +11,3% του Νοεμβρίου.

Όσον αφορά τις μετοχές, χθες καταγράφηκε μια ιδιαίτερα αποκλίνουσα εικόνα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο στη βάση των μεγεθών του γερμανικού πληθωρισμού και ο STOXX 600 έκλεισε τη συνεδρίαση με άνοδο 1,22% για να φέρει τα κέρδη του από τις αρχές του έτους στο +2,19%. Ωστόσο, ένα πολύ διαφορετικό story κυριάρχησε στις ΗΠΑ, με τον S&P 500 να εγκαταλείπει μια αρχική άνοδο +1,01% για να ανοίξει τη χρονιά με μια κίνηση -0,40% χαμηλότερα, αν και από απήχε το -1,14% που ήταν το ενδοσυνεδριακό χαμηλό. «Με βάση αυτές τις ταλαντεύσεις, δεν φαίνεται ότι έχουμε ακόμη μια μεγάλη ανάπαυλα από την αστάθεια του περασμένου έτους» αναφέρουν οι αναλυτές. Επιπλέον, να σημειωθεί πως την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του 2022, ο S&P 500 έκλεισε σε ιστορικό υψηλό, αλλά στη συνέχεια γνώρισε τη χειρότερη ετήσια επίδοσή του από το 2008.

Περνώντας στα ενδότερα το Χρηματιστήριο δείχνει να προσεγγίζει αρκετά αποφασιστικά τις 950 μονάδες, έχοντας ως βασικό όπλο το κλάδο της ενέργειας αλλά και τις τράπεζες. Τόσο τα διυλιστήρια όσο και οι μετοχές των Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ δίνουν δυνατά πατήματα και τάση για τους long ώστε να στείλουν την αγορά πιο κοντλα στο στόχο των 1.000 μονάδων. Ωστόσο σε αυτό θα πρέπει να βοηθήσουν και οι μετοχές της μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης και να υπάρξει μια ευρύτερη κινητικότητα και εμπορευσιμότητα σε τίτλους.

Στο ταμπλό σήμερα ο Γενικός Δείκτης παρά το αδοδικό ξεκίνημα υποχωρεί οριακά πλέον κατά 0,04% στις 943,43 μονάδες, με τον τζίρο στα 26,35 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,16% στις 2.284,86 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να αντέχει στις πιέσεις και να υπεραποδίδει ελαφρώς με άνοδο 0,11% στις 655,55 μονάδες.

Στις τράπεζες επιμέρους, η Alpha Bank ενισχύεται κατά 0,24% στα 1,0345 ευρώ, μένοντας χαμηλά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, με τη μετοχή της ΕΤΕ να γυρνάει αρνητικά πλέον στο -0,26% και στα 3,38 ευρώ, με την Πειραιώς ωστόσο να ενισχύεται κατά 0,99% και τη Eurobank να σβήνει την άνοδό της φτάνοντας πλέον στα 1,08 ευρώ.

Η Viohalco συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον των αγοραστών καταγράφοντας νέο ράλι κατά 3,92% στα 4,24 ευρώ, ενώ ήπιες κινήσεις καταγράφονται στους άλλους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σε αρνητικό έδαφος εκ νέου σήμερα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώ υψηλή μεταβλητότητα καταγράφεται στη μετοχή της Ελλάκτωρ. Κέρδη και κινητικότητα καταγράφεται σε τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.