Επανήλθαν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο και μάλιστα με εμφατικό τρόπο, καθώς πραγματοποίησαν δυναμικό μπάσιμο σε τίτλους του κατασκευαστικού κλάδου.

Η χθεσινή διόρθωση έδωσε το έναυσμα σε επενδυτές και χαρτοφυλάκια που δεν είχαν καταφέρει να «επιβιβαστούν σε κάποιο από τα βαγόνια» της ισχυρής ανοδική κίνησης, να μπουν τώρα. Πέραν τούτου, οι ταλαντωτές που είχαν μπει σε ακραία υπεραγορασμένα επίπεδα «πήραν ανάσα», ώστε η αγορά να κινηθεί πιο στέρεα προς τις 1.000 μονάδες.

Με την μετοχή της Ελλάκτωρ να εκτοξεύεται κατά 12,47% εν μέσω φημών για πώληση του κατασκευαστικού βραχίονα της ΑΚΤΩΡ...! Φυσικά οι τόσο επιθετικές κινήσεις κρύβουν και το ενδεχόμενο μιας αρκετά βίαις διόρθωσης ειδικά από τη στιγμή που η μετοχή αρχίζει να βαδίζει προς υπερτιμημένες ζώνες.

Από την άλλη, η μετοχή της Μυτιληναίος στη βάση των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών και των προοπτικών που συνεχώς διευρύνονται για τον εισηγμένο όμιλο, σπάει συνεχώς ρεκόρ φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά και μάλιστα με μεθοδικό τρόπο. Σήμερα η μετοχή κατέγραψε άνοδο 3,64% στα 22,20 ευρώ, με το re-rating να συνεχίζεται στο ακέραιο.

Από την άλλη, η Eurobank Equities επανέλαβε τη σύσταση «buy» για όλες τις τράπεζες που καλύπτει, με την επιφύλαξη ότι βραχυπρόθεσμα, είναι πιθανό να παραμείνουν επιρρεπείς σε διακυμάνσεις στο επενδυτικό κλίμα, ειδικά εν όψει του γεγονότος «βασικού κινδύνου» για την Ελλάδα το 2023, δηλαδή τις εκλογές που θα διεξαχθούν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Μέσα σε αυτό το διάστημα, μετατοπίζει την προτίμησή της στην Alpha Bank, λαμβάνοντας υπόψη την ισορροπία μεταξύ θεμελιωδών μεγεθών και αποτίμησης, ειδικά καθώς είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που εξακολουθεί να διαπραγματεύεται χαμηλότερα από τα προπολεμικά της επίπεδα, έχοντας υποαποδώσει σημαντικά έναντι του ανταγωνισμού.

Κατά συνέπεια, η Xρηματιστηριακή αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες και πιο συγκεκριμένα στα 1,63 ευρώ για την Alpha Bank από 1,5 ευρώ προηγουμένως, στα 5,01 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από 4,58 ευρώ προηγουμένως και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,47 ευρώ από 2,02 ευρώ.

Όπως επισημαίνει από τη μεριά της η Beta Χρηματιστηριακή, «η διόρθωση θα ερχόταν κάποια στιγμή αλλά αυτό δεν ήταν το βασικό ζητούμενο για την αγορά. Η επόμενη ημέρα μετά την γενναία κατοχύρωση κερδών (τζίρος μεγαλύτερος από 100 εκατ. ευρώ) της περασμένης Πέμπτης έδειξε ότι οι αγοραστές έχουν ακόμα τον πρώτο λόγο. Μπορεί οι μονάδες του Γενικού Δείκτη να βρίσκονται στα υψηλά οκταετίας ωστόσο υπάρχουν αρκετές μετοχές που διαπραγματεύονται σε πολυετή ή ακόμα και σε ιστορικά υψηλά στις κεφαλαιοποιήσεις τους. Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο, συμβαδίζει με τις επιδόσεις και τις προοπτικές πολλών εταιριών και αναμένεται να «κριθεί» στο κοντινό τεστ με την πραγματικότητα που ακούει στο όνομα δημοσίευση αποτελεσμάτων χρήσης.

Ήδη ο τραπεζικός κλάδος ετοιμάζει αναθεωρημένα επιχειρηματικά πλάνα ενσωματώνοντας τις τελευταίες εξελίξεις στα επιτόκια ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν μέσα στο α’ τρίμηνο και εμποροβιομηχανικές εταιρίες με ειδικές παρουσιάσεις προς την επενδυτική κοινότητα. Στα θετικά σημεία αναφοράς της εβδομάδας που πέρασε η άνετη συγκέντρωση 3,5 δις ευρώ στην πρώτη έξοδο της Ελληνικής Δημοκρατίας στις αγορές καλύπτοντας σχεδόν το 50% από το ποσό που έχει προϋπολογιστεί να αντληθεί από τις αγορές το 2023. Το οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να φορτίζεται θετικά από την φημολογία επιχειρηματικών συμφωνιών παρά το γεγονός ότι πλησιάζουμε στην προεκλογική περίοδο που είθισται τέτοιου είδους εξελίξεις να επιβραδύνονται».

Παράλληλα, η διόρθωση της Πέμπτης αποφόρτισε του ταλαντωτές οι οποίοι βρίσκονταν σε υπεραγορασμένες ζώνες από τις 3 Ιανουαρίου. Η διόρθωση αν και ήταν έντονη σε όγκο και ένταση δεν χάλασε την ανοδική εικόνα η οποία πλέον αλλάζει με κλεισίματα κάτω από τις 950 μονάδες. Η κορυφή των 992 μονάδων είναι πλέον το πρώτο βραχυπρόθεσμο πεδίο αντίστασης καθώς εκεί σημειώθηκαν σημαντικού μεγέθους συναλλαγές αν και η αγορά δείχνει να έχει εφεδρείες που θα μπορούσαν να πάρουν την σκυτάλη της ανόδου. Ενδεχομένως βρισκόμαστε στο σχηματισμό του επόμενου βατήρα, ανάλογου με αυτόν που παρατηρήθηκε στην ζώνη των 920 μονάδων.

Η απορρόφηση των γρήγορων κερδών πιθανόν να σημαίνει ανάλωση χρόνου μεταξύ 960 και 980 μονάδων πριν την επόμενη κίνηση διαφυγής. Η κίνηση της αγοράς έχει χαρακτηριστικά bull market με αυξημένους τζίρους, εναλλαγές στους ημερήσιους πρωταγωνιστές και ενδοσυνεδριακά διαλλείματα στα οποία μαζεύονται τα κέρδη χαρτοφυλακίων που έχουν βραχυπρόθεσμη οπτική. Το βασικό σενάριο για την επόμενη εβδομάδα είναι η πλάγια κίνηση εντός του προαναφερθέντος εύρους συσσώρευσης η οποία θα δώσει και τις απαραίτητες δυνάμεις για την επόμενη διαφυγή της αγοράς.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,17% στις 979,06 μονάδες, με το τζίρο να ενισχύεται στις δημοπρασίες φτάνοντας στα 77,19 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,2% στις 2.376,48 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 1,15% στις 725,04 μονάδες.

Η Alpha Bank σημείωσε άνοδο 0,52% στα 1,156 ευρώ, με την ΕΤΕ να κλείνει στο 0,81% και στα 4,11 ευρώ και τη Eurobank να ενισχύεται κατά 1,99% υπεραποδίδοντας και φτάνοντας πλέον στα 1,177 ευρώ. Κέρδη 1,06% για την Πειραιώς στα 1,7210 ευρώ.

Ευρύτερα και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δείχνει να βρίσκει τα πατήματά της, καταγράφοντας κέρδη 2,64% σήμερα στα 11,68 ευρώ, ενώ και τα ΕΛΠΕ ενισχύθηκαν κατά 3% στα 7,22 ευρώ. Η ΤΕΝΕΡΓ πάτησε γκάζι στις δημοπρασίες κλείνοντας με κέρδη 1,29% στα 20,34 ευρώ.

Από την άλλη ηπιότερες κινήσεις σημειώθηκαν σε ΟΠΑΠ, ΜΟΗ και ΟΤΕ αλλά και ΕΕΕ που μάχετα να σταθεροποιηθεί πάνω από τα 22 ευρώ.

Νέα άνοδος για Intrakat που έκλεισε στο 1,9% και στα 1,61 ευρώ.