Παρά την όποια νευρικότητα που προκλήθηκε από τη μεριά των ΗΠΑ με την ανακοίνωση και του πληθωρισμού, το Χρηματιστήριο κατάφερε να αντέξει και εν τέλει να σώσει στο τέλος το θετικό πρόσημο.

Οι διορθωτικές κινήσεις και η όποια μερική αποφόρτιση των ταλαντωτών που είχαν βρεθεί σε υψηλά υπεραγορασμένα επίπεδα, ήταν απαραίτητες, ωστόσο το «τρένο» του ΧΑ δείχνει να έχει ακόμη δρόμο.

Αυτό φανέρωσε άλλωστε και η εικόνα της HSBC που βρέθηκε με ισχυρούς επενδυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων στο Λονδίνο, με τους τελευταίους να εκδηλώνουν ένα έντονο ενδιαφέρον για την πορεία του εγχώριου τραπεζικού κλάδου και συγκεκριμένα για αυτή των τεσσάρων συστημικών που καλύπτει ο βρετανικός επενδυτικός οίκος.

Όπως επισημαίνει ο Cihan Saraoglu, αρμόδιος αναλυτής της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες, το βασικό σκέλος των συζητήσεων αφορούσε τους «καταλύτες» που θα μπορούσαν να διευρύνουν το «ράλι», δηλαδή τους παράγοντες που δύναται να διαψεύσουν θετικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών ως προς την κερδοφορία, το στόχο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, τις εκλογές και την προγραμματισμένη αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες.

Παράλληλα, τεχνικά ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου έχει καταγράψει μια από τις υψηλότερες τιμές όλων των εποχών στους ημερήσιους ταλαντωτές. Ανάλογης έντασης ανοδική δυναμική είχε καταγραφεί τον Μάιο του 2017 όταν ο Γενικός Δείκτης είχε ξεπεράσει την τιμή 90. Η πληθωριστική εικόνα των ταλαντωτών και παραμονή της για 19 ημερολογιακές ημέρες σε υπεραγορασμένες ζώνες έφερε την διόρθωση της Παρασκευής, η οποία είναι μια μάλλον αναμενόμενη έως και αργοπορημένη εξέλιξη για την έκταση της ανόδου που προηγήθηκε. Η άνοδος πλέον κοιτάζει το νέο επίπεδο αντίστασης που βρίσκεται στα υψίπεδα των 1.100 μονάδων.

Η αγορά έχει «πλάτη» και αυτό οφείλεται στην επανεπένδυση των γρήγορων κερδών και στην διατήρηση της ρευστότητας σε υψηλά επίπεδα. Μια καλή
ένδειξη ωστόσο ολοκλήρωσης ή κορεσμού της διόρθωσης θα είναι μια συνεδρίαση ισορροπίας με μειωμένο τζίρο.

Στο διεθνές σκέλος, μικρή κάμψη παρουσίασε η πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και θέτοντας ερωτήματα για το κατά πόσο θα επηρεάσει την επιτοκιακή πολιτική της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,4% από 6,5% τον Δεκέμβριο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5% από 0,1% τον Δεκέμβριο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 5,6% από 5,7% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,5%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4% αμετάβλητος σε σχέση με τον Δεκέμβριο και εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο 0,10% στις 1.093,97 μονάδες, με τον τζίρο στα 127,47 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,43% στις 2.652 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,22% στις 852,56 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Eurobank σημείωσε πτώση 1,88% στα 1,358 ευρώ, η ΕΤΕ υποχώρησε κατά 3,22% στα 4,752 ευρώ, η Alpha Bank έκλεισε στο -0,85% και η Πειραιώς διαφοροποιήθηκε με μίνι ράλι 3,21% στα 2,25 ευρώ.

Ώθηση στην αγορά πέρα από την Πειραιώς, πρόσφερε και η μετοχή της ΕΕΕ που εκτοξεύθηκε κατά 4,39% στα 23,53 ευρώ, με την Ελλάκτωρ να ακολουθεί στο 2,33% και την ElvalHalcor στο 2%.

Ήπια άνοδος για Titan, OTE και ΑΔΜΗΕ.

Παράλληλα, οι αξιοπερίεργες κινήσεις συνεχίστηκαν στη μικρή εγχώρια αγορά, με τη MIG να κλειδώνει εκ νέου σε limit up φτάνοντας έτσι τα 0,217 ευρώ, με υψηλό ανεκτέλεστο εντολών, με τη κόντρα του εφοπλιστή Μάριου Ηλιόπουλου και τη Πειραιώς να μαίνεται, τη στιγμή που η τελευταία ετοιμάζει ανεθωρημένη δημόσια πρόταση.

Από την αντίπερα όχθη κλειδωμένη στο limit down είναι η μετοχή της Attica Bank που πλέον επέστρεψε στα 0,1568 ευρώ και με την Επ. Κεφαλαιαγοράς να βάζει στο στόχαστρο χρηματιστηριακές και κωδικούς μετά το ασύλληπτο ράλι της μετοχής (στις τελευταίες συνεδριάσεις).