Εξασθένησε η όποια ήπια αγοραστική δύναμη επικράτησε τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με τους επενδυτές να συνεχίζουν σε ρυθμούς κατοχύρωσης κερδών και αναζήτησης καταλυτών, εν αναμονή και των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Παρ'όλα αυτά, αυτές οι κινήσεις δίνουν την ευκαιρία σε χαρτοφυλάκια που είχαν μείνει εκτός της ισχυρής ανοδικής κίνησης, να τοποθετηθούν. Εξάλλου, οι «ανάσες» κρίνονται απαραίτητες υπό το πρίσμα ότι η αγορά διεκδικεί με αξιώσεις τις 1.100 μονάδες, τις 1.284 μονάδες και αργότερα τις... 1.476 μονάδες (200% Fibonacci).

Άλλωστε όπως σημείωνε και η Beta Χρηματιστηριακή, η πληθωριστική εικόνα των ταλαντωτών και παραμονή της για 19 ημερολογιακές ημέρες σε υπεραγορασμένες ζώνες έχουν οδηγήσει σε αυτές τις διορθωτικές κινήσεις, που μάλλον απότελούν μια αναμενόμενη έως και αργοπορημένη εξέλιξη για την έκταση της ανόδου που προηγήθηκε. Η άνοδος πλέον κοιτάζει το νέο επίπεδο αντίστασης που βρίσκεται στα υψίπεδα των 1.100 μονάδων.

Τις αγορές ευρύτερα αρχίζει να επηρεάζει και το τι μελλει γενέσθαι σχετικά με τα επιτόκια και τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ. Μετά την αρκετά επιθετική ρητορική της Κριστίν Λαγκάρντ για επικείμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα υπεραμύνθηκε των ηπιότερων αυξήσεων.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, Η αγορά δείχνει να έχει «πλάτη» και αυτό οφείλεται στην επανεπένδυση των γρήγορων κερδών και στην διατήρηση της ρευστότητας σε υψηλά επίπεδα. Μια καλή ένδειξη ωστόσο ολοκλήρωσης ή κορεσμού της διόρθωσης θα είναι μια συνεδρίαση ισορροπίας με μειωμένο τζίρο.

Παράλληλα, τα θετικά θεμελιώδη, εταιρικά και μακροοικονομικά μεγέθη συντηρούν το εγχώριο επενδυτικό «story», δίνοντας το σήμα επανατοποθετήσεων.

Στο ταμπλό κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,14% στις 1.091,62 μονάδες με τον τζίρο στα 80,65 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,21% στις 2.640,49 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης παρά την αρχική άνοδο υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,28% στις 837,01 μονάδες.

Από την άλλη βέβαια, η όποια προσφορά έδειξε να μαζεύεται σε επιμέρους τίτλους καθώς υπήρξα προς τις δημοπρασίες κάποια αγοραστικά σήματα.

Επιμέρους στις τράπεζες, η Alpha Bank έκλεισε με οριακή άνοδο 0,07%, η ΕΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,97% στα 4,675 ευρώ, η Eurobank υποχώρησε κατά 1,73% και η Πειραιώς έκλεισε στο -0,78%.

Συνεχίζει την ανοδική της κίνηση η Titan που και σήμερα έβγαλε ένταση καταγράφοντας άνοδο 1,83% στα 15,58 ευρώ δείχνοντας περαιτέρω δείγματα αφύπνισης.

Κέρδη και για την ElvalHalcor αλλά και για τη Viohalco, τη Μυτιληναίος τη Καρέλιας και τον ΟΛΘ που ξεπέρασαν το 1% και το 3% (η τελευταία).

Από την άλλη, την αγορά προς τα κάτω παρέσυρε η μετοχή της Coca Cola στην οποία καταγράφηκε ένα αρκετά επιθετικό profit taking, κλείνοντας με πτώση 2,63% στα 22,95 ευρώ.

Ηπιότερες πιέσεις για Jumbo και ΟΠΑΠ που κλιμακώθηκαν μερικώς στη ΔΕΗ που έκλεισε στο -1,47% και στα 8,05 ευρώ.