Δύσκολα ξεκίνησε ο Μάρτιος για τις μεγάλες διεθνείς αγορές, με τον S&P 500 να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδό του σε σχεδόν έξι εβδομάδες, ενώ η απόδοση του αμερικανικού δεκακετούς να κινείται πάνω από το 4% για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο.

Αυτό συνέβη εξαιτίας αρκετών οικονομικών στοιχείων που υποδεικνύουν την περαιτέρω επιμονή των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, σε συνδυασμό με μια σειρά «επιθετικών» παρατηρήσεων από τους κεντρικούς τραπεζίτες. Με τη σειρά του, αυτό οδήγησε στο γνωστό μοτίβο των επενδυτών να τιμολογούν σε μια πιο επιθετική πορεία αυξήσεων επιτοκίων, με τις προσδοκίες για το τερματικό επιτόκιο της Fed να φτάνει σε νέο υψηλό για αυτόν τον κύκλο, ήτοι στο 5,47%. Καταγράφηκαν επίσης μερικά νέα ρεκόρ στο front - end κομμάτι της καμπύλης, με την απόδοση του διετούς αμερικανικού ομολόγου να φτάνει σε ένα νέο υψηλό μετά το 2007.

Περνώντας στα εγχώρια, σαφώς η εθνική τραγωδία με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη προκαλεί αβεβαιότητα γύρω από το ΧΑ ως προς το πολιτικό σκέλος και υπό τη βάση της παραίτησης του Κ. Αχ. Καραμανλή από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ένα υπουργείο ιδιαίτερα κρίσιμο ως προς την απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για υλοποίηση και τον εκσυχρονισμό μεγάλων έργων.

Παράλληλα, νέα υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων τον Φεβρουάριο καταγραφούν τα πρώτα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Eurostat. Στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή καταγράφει άνοδο 6,5%, από 7,3% τον Ιανουάριο, αλλά με άνοδο του δομικού πληθωρισμού και ενίσχυση των ανατιμήσεων σε βιομηχανικά είδη, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της Eurostat.

Στην Ευρωζώνη ο μέσος όρος ανόδου τιμών είναι 8,5%. Τα τελικά στοιχεία από ελληνικής πλευράς αναμένεται να οριστικοποιηθούν με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ που θα γίνει στις 13 Μαρτίου.

Να σημειωθεί από την άλλη, πως το Χρηματιστήριο κατέγραψε την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα 38 non currency assets που εξετάζει η Deutsche Bank για τον Φεβρουάριο και από τις αρχές του 2023. Συγκεκριμένα το ΧΑ έχει «ψηλώσει» κατά 21,5% μέχρι στιγμής για εφέτος.

Βέβαια όπως προαναφέρθηκε, ο Μάρτιος δεν έχει ξεκινήσει καλά και για το ΧΑ, που έφτασε σήμερα να υποχωρεί μέχρι και κατά 2,66% με τις τράπεζες να περνούν ακόμη και χαμηλότερα από τις 900 μονάδες.

Από την άλλη, κάποια αντανακλαστικά υπήρξαν από τη μεριά των αγοραστών καλύπτοντας μέρος της προσφοράς που έφεραν το Γενικό Δείκτη υψηλότερα από τη στήριξη των 1.100 μονάδων. Στην κίνηση αυτή βοήθησε και η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών που γύρισαν μερικώς σε θετικό πρόσημο.

Συνεπώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Πέμπτη με πτώση 1,26% στις 1.118,79 μονάδες, με τον τζίρο στα 117,76 εκατ. ευρώ. O FTSE 25 σημείωσε πτώση 1,24% στις 2.734,98 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να δέχεται τις υψηλότερες πιέσεις, υποχωρώντας κατά 1,87% στις 915,62 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha σημείωσε πτώση 2,69% στα 1,4295 ευρώ, η ΕΤΕ υποχώρησε κατά 2,18% στα 5,298 ευρώ, η Eurobank κατάφερε να κερδίσει τη μάχη και να κλείσει με θετικό πρόσημο, στα 1,46 ευρώ, με την Πειραιώς στο -4,19% και στα 2,275 ευρώ.

Υψηλές πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της ΔΕΗ που έκλεισε στο -2,38%, με τη Μυτιληναίος στο -1,91% και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ΜΟΗ στο -1,5% και στο -2,72%.

Περιόρισαν μερικώς τις απώλειές του ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, Aegean, ενώ ακραία μεταβλητότητα και κόντρα στο κύμα κινήθηκε η μετοχή της Jumbo που έκλεισε με κέρδη 3,23% στα 19,50 ευρώ.

Κέρδη σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Entersoft αλλά και Attica Bank που έκλεισε στο +19,23%...!