Με αρνητικό πρόσημο μπήκε στον Ιούνιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας «αποχαιρετήσει» ένα πολύ δυνατό Μάιο, που πρόσφερε αποδόσεις της τάξεως του 12,31% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Η αγορά έδειξε να αμφιβάλλει προς ώρα για την υπέρβαση των 1.230 μονάδων, υποχωρώντας εν συνεχεία χαμηλότερα από τις 1.200 μονάδες και αφομοιώνοντας τα τρέχοντα επίπεδα, τη στιγμή που το επιλεκτικό και «επιθετικό», εν μέρει, profit taking σε τίτλους που υπεραπέδωσαν στις τελευταίες συνεδρίασεις δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης και κάλυψης της προσφοράς από τους αγοραστές. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μια ήπια «κόπωση» και μια στασιμότητα που κρίνεται εύλογη, καθώς η αγορά έχει ενισχυθεί κατά 426 μονάδες από τον Οκτώβριο του 2022 (στις 783 μονάδες), όταν ξεκίνησε η μεγάλη ανοδική κίνηση, ενώ βρίσκεται εν αναμονή της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, με αρκετούς «καταλύτες» μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο.

Συγκεκριμένα, στις 6 Ιουνίου πραγματοποιείται το «Investor Day» της Alpha Bank, στις 9 Ιουνίου η Fitch θα προβεί σε αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, στις 13 - 15 πραγματοποιείται το European Financials Conference της Goldman Sachs στο Παρίσι και την ίδια ημερομηνία (13 Ιουνίου) θα διεξαχθεί το συνέδριο της ΕΧΑΕ στη Γενεύη και στις 22 του μήνα στο Παρίσι για τα mid caps - στρατηγικές κινήσεις που ενισχύουν την προβολή και την εξωστρέφεια της αγοράς. Μεταξύ αυτών, στις 19 Ιουνίου οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα συναντηθούν με στελέχη της Moody's. Κάπως έτσι, όλα αυτά αναμένεται να δώσουν μια σημαντική κίνηση στην αγορά και αναθερμάνουν το ενδιαφέρον.

Να σημειωθεί πως οι ελεγχόμενες διορθωτικές κινήσεις προσφέρουν την απαραίτητη ρευστότητα σε χαρτοφυλάκια να επανατοποθετηθούν από χαμηλότερα σημεία εκκίνησης, αναζητώντας τίτλους που είτε υποαπέδωσαν, είτε μπορούν να προστεθούν και να αποτελέσουν επιλογές σε ένα καλά διαφοροποιημένο επενδυτικό «μείγμα», στη βάση ενός πιο ανοιχτού ορίζοντα και μιας μακροχρόνιας ανοδικής τάσης. Συνεπώς, η όποια αναδιάταξη δυνάμεων και θέσεων κρίνεται σημαντική ενόψει συνέχειας, με την αγορά να έχει βγει για τα καλά από το στενό μακροχρόνιο εύρος κίνησης. Την ίδια στιγμή, αποφορτίζονται και οι ταλαντωτές που είχαν εισέλθει σε υψηλες υπεραγορασμένες περιοχές.

Όπως εύστοχα σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «η αγορά αρχίζει επιτέλους να προπορεύεται της ελληνικής οικονομίας κάτι που είχαμε ξεχάσει». Οι 1.075 μονάδες αποτελούν σημαντική στήριξη και πλέον ο Γενικός Δείκτης έχει ανοίξει πανιά για το επόμενο επίπεδο των 1.400, που δοκίμασε το 2013, σύμφωνα με τον ίδιο. Το μεγάλο «stop» σε μήνα είναι στις 998 μονάδες, ενώ οι περισσότεροι περιμένουν μία διόρθωση είτε για να μπουν στην αγορά, είτε για να κλείσουν «short» θέσεις. O ταλαντωτής στο intraday στα χαμηλά του, πάει να δώσει και πάλι το έναυσμα για ανοδική. Οι 1.246 και 1.269 είναι επόμενα επίπεδα, ενώ οι 1.218 κοντινή στήριξη, που διάσπαση και μόνο θα μας φέρει αντιμέτωπους με το «stop» του 1.189 σε κλείσιμο ώρας. Ο Ηλίας Ζαχαράκης θυμίζει ότι για τον τραπεζικό δείκτη το ημερήσιο «stop long» βρίσκεται στις 956 μονάδες, ενώ στο intraday γράφημα, ο δείκτης είναι «short» με το «stop» στις 988 μονάδες σε κλείσιμο ώρας.

Από τη μεριά του, ο Πέτρος Στεριώτης, Διευθύνων Σύμβουλος Κυπριακής ΕΠΕΥ αναφέρει στο insider.gr πως «ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να κρατήσει αλώβητο το μετεκλογικό επίπεδο - gap των 1.130 μονάδων. Φυσικά, είναι μεγάλη η απόσταση από τα τρέχοντα επίπεδα του δείκτη, αλλά προσφέρει άπλετο χώρο και χρόνο αντίδρασης στους λιγότερο «προσκολλημένους» ιδιώτες επενδυτές. Ως προς τον τραπεζικό δείκτη, οι 1.000 μονάδες αποτελούν μια περιοχή «πολύ σκληρή για να πεθάνει». Το εν λόγω επίπεδο είναι - όχι τυχαία - κρίσιμο και διαγραμματικά, αλλά η πιθανή υπέρβασή του θα έχει θετικά «spillover effects» για ολόκληρο το ταμπλο, δεδομένης της παραδοσιακής τραπεζικοκεντρικότητας του Χρηματιστηρίου. Πλέον, δουλειά των επενδυτών είναι το «ξεσκόνισμα» των επιμέρους εταιρικών θεμελιωδών και προοπτικών, με στόχο το φιλτράρισμα και την επιλογή τίτλων που μπορούν να υπεραποδώσουν μιας, ούτως ή άλλως, υπεραποδίδουσας και δίχως εμφανή σημάδια κόπωσης αγοράς. Φυσικά, η υπεραπόδοση του Χρηματιστηρίου δεν είναι δεδομένη και εφιστούμε την προσοχή όλων στους διεθνείς μακροοικονομικούς «σκοπέλους» που έχουν επανεμφανιστεί στα γραφεία στατιστικών μετρήσεων σε Ευρωζώνη, Κίνα και ΗΠΑ».

Παράλληλα, οι αναλυτές συνεχίζουν να αναπροσαρμόζουν τις εκτιμήσεις τους για τις ελληνικές τράπεζες (αλλά και για άλλες εισηγμένες), μετά το εξαιρετικό πρώτο τρίμηνο. Έτσι μετά την Axia Ventures - η οποία διατηρώντας τη σύσταση «buy» αύξησε εκ νέου τις τιμές στόχους - ακολούθησε και η Jefferies, η οποία επισήμανε πως ο «ούριος άνεμος» θα συνεχίζει να πνέει για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση φαίνεται ότι «ανοίγει το δρόμο» για τη μετάβαση της Ελλάδας προς το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας, την ίδια στιγμή, που η ισχυρή τουριστική δραστηριότητα υποστηρίζει περαιτέρω τις προοπτικές της οικονομίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η εκτίμηση του προέδρου και διευθύντος συμβούλου της Mytilineos, Ευάγγελου Μυτιληναίου για μια άνετη επίτευξη του στόχου για πάνω από 1 δισ. ευρώ σε λειτουργική κερδοφορία το 2023, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποιο εξαιρετικά αρνητικό απρόοπτο, ενώ ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενης αλλαγής έδρας, για να μη γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και ενός dual listing σε κάποιο μεγάλο ξένο χρηματιστήριο. Ο κ. Μυτιληναίος σχολίασε επίσης και το «πράσινο» deal που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία, με την εξαγορά 6 φωτοβολταϊκών πάρκων στον Καναδά. Όπως επισήμανε, πρόκειται για μία εξαιρετικής αποδοτικότητας επένδυση, ανοίγοντας μία αγορά όπου η ζήτηση είναι σχεδόν απεριόριστη. Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, το γεγονός ότι η εταιρεία έχει εταίρο τη Fairfax, θα τη βοηθήσει σημαντικά να επεκταθεί στη χώρα.

Περνώντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης παρότι «φλέρταρε» αρχικώς με τις 1.230 μονάδες (1.231,09 ενδοσυνεδριακό υψηλό), υποχωρώντας σταδιακά και υπό το βάρος της κατοχύρωσης κερδών και των πιέσεων που πέρασαν στις δημοπρασίες - και εξέθεσαν τους πρωινούς αγοραστές - σε επίπεδα χαμηλότερα των 1.210 μονάδων, στις 1.209,05 (ενδοσυνεδριακό χαμηλό). Οι εντολές πώλησης που ενεργοποιήθηκαν στις δημοπρασίες αποτέλεσαν συνέχεια της χθεσινής ανδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI. Η καθαρή αξία των συναλλαγών ενισχύθηκε σημαντικά στις δημοπρασίες καθώς από τα 90,64 εκατ. ευρώ, έφτασε στα 104,5 εκατ. ευρώ (111 εκατ. ευρώ τζίρος), με την αξία των πακέτων μόλις στα 6,24 εκατ. ευρώ (Alpha Bank, ΟΤΕ, Sarantis, Jumbo, Πειραιώς, ΕΧΑΕ). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,77% στις 2.923,64 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε νέα πτώση 0,57% στις 952,81 μονάδες, συμπληρώνοντας έτσι, τέσσερις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις.

Παράλληλα, στον ΟΠΑΠ (14,74 εκατ.), στη Jumbo (9,65 εκατ.), στον ΟΤΕ (9,3 εκατ.) και στις τράπεζες καταγράφηκε η μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, με 42 μετοχές να κλείνουν με θετικό πρόσημο, 68 με αρνητικό και 48 να παραμένουν αμετάβλητες.

Στις τράπεζες, τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Εθνική Τράπεζα, με νέες απώλειες 1,48% στα 5,714 ευρώ (ισχυρές πιέσεις στις δημοπρασίες που ξεπέρασαν και το 5%) και ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 6 ευρώ. Ηπιότερες απώλειες για την Alpha Bank στο 0,94% και στα 1,3725 ευρώ, με τη Eurobank να αντέχει και να κλείνει σταθερά 1,46 ευρώ. Αξιοσημείωτη κίνηση για την Τράπεζα Πειραιώς που διατήρησε το θετικό πρόσημο σε όλο το πέρας της συνεδρίασης με υψηλό τα 2,898 ευρώ και κλείσιμο στα 2,772 ευρώ (άνοδος 0,43%).

Profit taking που συνδυάστηκε υψηλό τζίρο στη Motor Oil (-3,15% στα 23,26 ευρώ, αξία συναλλαγών 5,18 εκατ.), αλλά και στη Mytilineos (-2,24% στα 28,82 ευρώ, αξία συναλλαγών 8,37 εκατ.). Το μεγαλύτερο τμήμα της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο «κόκκινο», με τη Viohalco να διολισθαίνει κατά 3,62% στα 5,59 ευρώ, τα ΕΛΠΕ κατά 2,13%, τη ΔΕΗ να κλείνει πτωτικά στο 1,87% και στα 9,72 ευρώ πλέον, και την Τέρνα Ενεργειακή στο -1,54% και στα 19,83 ευρώ.

Το «profit taking» βάρυνε και τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με την ΑΒΑΞ να σημείωνει απώλειες της τάξεως του 3,69%, σβήνοντας ένα μέρος των χθεσινών κερδών (6,55%), την Intakat να κλείνει με απώλειες 2,5%, την Premia στο -2,15% και την Τεχνική Ολυμπιακή στο -2,20%.