Όλα είναι έτοιμα για τη διοργάνωση του 5ου Διεθνούς Μαραθωνίου Δρόμου Ρόδου, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 29 Απριλίου, με τη συμμετοχή χιλιάδων δρομέων που τον καθιστούν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στο Νότιο Αιγαίο.

Στο ξενοδοχείο «Best Western Plaza Hotel» η Οργανωτική Επιτροπή παρουσίασε τις τελευταίες λεπτομέρειες του αγώνα, με την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κα Μαριέτα Παπαβασιλείου, Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού, Πολιτισμού και Τουρισμού, να τονίζει: «Με χαρά βλέπουμε, στην 5η του χρονιά, ότι ο Μαραθώνιος της Ρόδου έχει αποδοχή, όχι μόνο από τους Ροδίτες, αλλά και από τους φίλους του δρομικού κινήματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ξεπεράσαμε τους 2700 δρομείς, ενώ η ζήτηση είναι τέτοια που θα φτάναμε σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό. Όλες οι διαθέσιμες θέσεις συμπληρώθηκαν με τη λήξη της προθεσμίας εγγραφών και κάναμε sold out!

Στον 5ο Μαραθώνιο Ρόδου παίρνουν μέρος δρομείς από 38 χώρες, κάτι που με εξαίρεση το Μαραθώνιο της Αθήνας, κανείς άλλος Μαραθώνιος στην Ελλάδα δεν έχει καταφέρει. Σχεδόν οι μισοί αθλητές είναι από το εξωτερικό κάτι που δείχνει την απήχηση του διεθνώς. Οι αριθμοί είναι,

ΜΑΘΩΝΙΟΣ: 188
ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ: 306
10ΚΜ: 239
5ΚΜ: 1356

Πλέον ο Μαραθώνιος της Ρόδου, πέρασε τις παιδικές ασθένειες, έχει ενηλικιωθεί και έχει δημιουργήσει το δικό του brand name διεθνώς. Πάνω σε αυτό το Brand name επενδύουμε για τη συνέχεια ώστε να μεγαλώσει περισσότερο ο αγώνας και να προσελκύει περισσότερο κόσμο από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενισχύοντας τις τουριστικές αφίξεις στο νησί, σε μία περίοδο μάλιστα που ακόμα η Ρόδος μας δεν είναι γεμάτη από τουρίστες.

Για πρώτη φορά ο Μαραθώνιος θα έχει θετικό πρόσημο από οικονομικής πλευράς. Το πλεόνασμα αυτό έχουμε δεσμευθεί ότι θα το επενδύσουμε στους αθλητές και τις αθλήτριες της Δωδεκανήσου, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να πάρουν μέρος σε σπουδαίους αγώνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο των βημάτων που κάνουμε για να μεγαλώσει ο αγώνας μας και να ανοιχτεί στο διεθνές κοινό είναι η αδελφοποίηση με το Μαραθώνιο της Λάρνακας που θα γίνει το Σάββατο στις 12 σε μία ειδική εκδήλωση, εδώ στη Ρόδο καθώς αντιπροσωπεία του αγώνα θα ταξιδέψει από την Κύπρο. Ο Μαραθώνιος της Λάρνακας πραγματοποιήθηκε πέρσι για πρώτη χρονιά με μεγάλη επιτυχία και μέσω της συνεργασίας μόνο ωφελημένες θα είναι και οι δύο πλευρές και είστε όλοι καλεσμένοι στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που βλέπουμε το στόχο της σύνδεσης του Μαραθωνίου Ρόδου με τον τουρισμό να παίρνει σάρκα και οστά. Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, θα συνεχιστεί στη Ρόδο η πρωτοβουλία του Υπουργείου τουρισμού με την ομάδα του Run For Tourism. Μετά τον κλασσικό μαραθώνιο Αθηνών, η ομάδα θα τρέξει και στον δικό μας μαραθώνιο. Θα πάρουν μέρος, η ΓΓ Τουρισμού Ευριδίκη Κουρνέτα, ο ΓΓ ΕΟΤ, κ. Κωνσταντίνος Τσέγας, η Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Αγγελική Χονδροματίδου, στελέχη της διεύθυνσης Τουρισμού και της Περιφερειακής μας αρχής, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων. Ευχαριστώ όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας αυτό και ιδιαίτερα το Υπουργείο που δέχθηκε να συνεχιστεί στη Ρόδο η πρωτοβουλία του αυτή.

Δώρα Αναστασιάδη, υπεύθυνη μάρκετινγκ:

«Ο Μαραθώνιος μας αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή από μεγάλους χορηγούς. Πάνω από 50% του κόστους της διοργάνωσης καλύπτεται από χορηγίες. Μιλάμε συνεπώς για μεγάλους και δυνατούς χορηγούς. Όχι μόνο γι’ αυτού που είναι δίπλα μας από την πρώτη στιγμή όπως τα καταστήματα Adidas Ρόδου, ο όμιλος H Hotels, το Sheraton, το Plaza Hotel που μας φιλοξενεί, αλλά κάθε χρόνο προστίθενται νέοι και μεγάλοι χορηγοί. Φέτος είχαμε τη χαρά να καλωσορίσουμε ένα μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο, τα Atrium Hotels που είναι χορηγός εθελοντισμού, τον ΔΕΔΔΗΕ, την εταιρεία Interwetten. Φυσικά ευχαριστώ τα ΜΜΕ, η στήριξη είναι υποδειγματική.

Να φέρω επίσης ότι κάθε χρόνο, επενδύουμε στην προβολή μας στο εξωτερικό. Αξιοποιούμε επαφές μας μέσω του ΣΕΤΕ, του ΕΟΤ είτε προσωπικές επαφές για να καλέσουμε μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού που ειδικεύονται στο χώρο των αθλητικών διακοπών. Αυτή η προσπάθεια έχει αρχίσει να αποδίδει. Αυτή η προσπάθεια οδήγησε ουσιαστικά στο να πουλάνε μεγάλοι τουρ οπερέιτορς όπως η TUI και η LTUR τον μαραθώνιο μας. Και φέτος θα έχουμε δημοσιογράφους από την Ολλανδία, την Αυστρία, από τη Γερμανία αλλά και πολλούς δημοσιογράφους από ΜΜΕ των Αθηνών. Προσπαθούμε όλοι αυτοί οι άνθρωποι να φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις και να είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας».

Νίκος Πολιάς, Διευθυντής Μαραθωνίου:

«Οι προσπάθειες έχουν αποδώσει καρπούς. Έχουμε συμμετοχές από 38 χώρες. 255 δρομείς από το εξωτερικό θα λάβουν μέρος. Ξεχωρίζουν οι Βρετανοί, με περισσότερες από 50 συμμετοχές, οι Ιτραλοί, οι Γάλλοι, οι Πολωνοί, οι Ολλανδοί, οι Γερμανοί, οι Εσθονοί, οι Τούρκοι, οι Αμρικάνοι και ο κατάλογος είναι μακρύς. Να αναφέρω ότι η αύξηση των χωρών του εξωτερικού φτάνει στο 25% σε σύγκριση με την προηγούμενη διοργάνωση, ενώ η αύξηση των ξένων δρομέων είναι μεγαλύτερη από 150%. Περιμένουμε ότι η πρόοδος αυτή δεν θα είναι εκθετική αλλά θα είναι γραμμική. Αυτοί οι δρομείς θα μεταφέρουν την εμπειρία τους στον κύκλο τους. Τα επόμενα χρόνια αναμένουμε λοιπόν να είμαστε στην ευχάριστα δύσκολη θέση να πρέπει να διαχειριστούμε πολύ περισσότερο κόσμο σε όλα τα αγωνίσματα του προγράμματος.

Η προετοιμασία έχει εξελιχθεί πολύ καλά. Αν και ο καιρός αναμένεται να είναι ζεστός, φροντίσαμε να υπάρχει επάρκεια νερών, ώστε η υδροδοσία και η τροφοδοσία των αθλητών να είναι αυτή που πρέπει για τους μαραθωνοδρόμους αλλά και των μικρότερων αποστάσεων.

Λόγω και της αυξημένης τουριστικής κίνησης, καλό θα ήταν οι μόνιμοι κάτοικοι να αποφύγουν τις μετακινήσεις κατά τις ώρες διεξαγωγής του αγώνα και να σεβαστούν τα μέτρα της τροχαίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει ασφάλεια στη διαδρομή και να μη περιπλέκεται το έργο των εκατοντάδων εθελοντών που θα πλαισιώσουν τα διάφορα σημεία.

Ο μαραθώνιος Ρόδου είναι ένα πραγματικά μεγάλο αθλητικό γεγονός. Ως τέτοιο θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλοι ώστε να συνεχίσει την πορεία του απρόσκοπτα.

Είναι εξίσου σημαντικό οι κάτοικοι της Ρόδου να βγουν κατά μήκος της διαδρομής και να χειροκροτήσουν την προσπάθεια των αθλητών».

Η λίστα των χορηγών

Χρυσός χορηγός του Μαραθωνίου Ρόδου είναι και φέτος η Adidas μέσω του τοπικού της κατάστηματος Adidas Rhodes και ονομαστικός χορηγός του αγώνα των 5 χλμ. ο όμιλος Η Hotels collection. Επίσης, η Aegean Airlines είναι ο επίσημος χορηγός αερομεταφορών του Μαραθωνίου Ρόδου, ενώ η Blue Star Ferries που είναι επίσημος χορηγός ακτοπλοϊκών μεταφορών, παρέχει 50% έκπτωση στους επιβάτες και 30% στα οχήματα που θα ταξιδέψουν με τα πλοία της για τη Ρόδο, από τον Πειραιά, την Κω, την Κάλυμνο, τη Λέρο και τη Σύρο.

Επίσης στην ανανεωμένη ιστοσελίδα www.rhodesmarathon.gr  μπορείτε να βρείτε σπουδαίες προσφορές και μεγάλες εκπτώσεις για τη διαμονή στη Ρόδο, μέσω των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων με το Μαραθώνιο, όπως το Sheraton Rhodes Resort που στηρίζει τον Διεθνή Μαραθώνιο ως βασικός χορηγός φιλοξενίας. Αργυρός χορηγός είναι η ΔΕΔΗΕ και χορηγός εθελοντισμού τα ξενοδοχεία Atrium. Χορηγός Επικοινωνίας του 5ου Διεθνή Μαραθωνίου Ρόδου είναι η Nova.

Ο Μαραθώνιος της Ρόδου διοργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Ε.Α.Σ Σ.Ε.Γ.Α.Σ Δωδεκανήσου, τον ΔΟΠΑΡ του Δήμου Ρόδου καθώς και με τη στήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου. Γίνεται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και έχει συμπεριληφθεί και στο επίσημο καλεντάρι της AIMS.