Το γεγονός πως τελικά κατατέθηκαν δύο προσφορές για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Μελίτη και Μεγαλόπολη επιβεβαίωσαν πηγές της Επιχείρησης και ο υπουργός Ενέργειας.

Μέσω άτυπης ενημέρωσης η ΔΕΗ γνωστοποιεί πως κατατέθηκαν δύο προτάσεις, αλλά τονίζει πως ζητήθηκε βελτίωση των προσφορών. Το όλο ζήτημα μαζί με την αξιολόγηση των προσφορών θα συζητηθεί σε Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης επιβεβαίωσε προ ολίγου μιλώντας στην ΕΡΤ την κατάθεση δύο φακέλων.

Υπενθυμίζουμε πως το κοινοπρακτικό σχήμα Seven Energy - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέθεσε προσφορά και για τις δύο μονάδες, ωστόσο έθεσε κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν για να ισχύει η προσφορά, ενώ ο όμιλος Μυτιληναίου έκανε προσφορά μόνο για τη μονάδα της Μελίτης, άνευ αιρέσεων και προϋποθέσεων.

SEV.EN ENERGY - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Υπό όρους η δεσμευτική προσφορά που υποβάλαμε 

Η κοινή προσφορά της κοινοπραξίας SEVEN ENERGY και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο διαγωνισμό για τους λιγνίτες της ΔΕΗ, έγινε στη βάση εναλλακτικής εκδοχής του συμφώνου αγοραπωλησίας μετόχων και όχι με βάση τις τελικές συμβάσεις που ανακοινώθηκαν από τη ΔΕΗ, αναφέρει ανακοίνωση της κοινοπραξίας. Όπως αναφέρει η κοινοπραξία, με την κίνηση αυτή υποβάλλεται πρόταση που διασφαλίζει την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη βιωσιμότητα των μονάδων. 

Αναλυτικά όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση της κοινοπραξίας: 

Ο Όμιλος SEV.EN ENERGY και ο στρατηγικός του εταίρος Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (από κοινού "η Κοινοπραξία") αποφάσισαν να μην υποβάλουν δεσμευτική προσφορά για τη διαδικασία αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ("η ΔΕΗ") σε Μεγαλόπολη και Μελίτη με βάση τις τελικές Συμβάσεις Αγοραπωλησίας Μετοχών ("οι ΣΑΜ"), όπως αυτές ανακοινώθηκαν από τη ΔΕΗ.

Δυστυχώς, οι τελικοί όροι και προϋποθέσεις της συναλλαγής, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στις εν λόγω ΣΑΜ και εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ στις 20 Δεκεμβρίου 2018, σε συνδυασμό με έναν αριθμό επιπρόσθετων αστάθμητων παραγόντων, εξακολουθούν να επιβαρύνουν με σημαντικούς κινδύνους τον Αγοραστή, γεγονός το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την Κοινοπραξία.

Ωστόσο, η Κοινοπραξία αποφάσισε να υποβάλει Δεσμευτική Προσφορά στη βάση εναλλακτικής εκδοχής της ΣΑΜ, η οποία περιλαμβάνει μια πιο ισορροπημένη κατανομή κινδύνων μεταξύ του Πωλητή και του Αγοραστή, καθώς και γεφυρώνει το κενό μεταξύ των προσδοκιών του Πωλητή και του Αγοραστή σε σχέση με την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Θεωρούμε ότι η εναλλακτική εκδοχή της ΣΑΜ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως εκ τούτου, μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο της συναλλαγής.

Η Κοινοπραξία μας ήταν και παραμένει προσηλωμένη στο εγχείρημα και υποβάλλει αυτή την πρόταση προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχή έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας και τη βιωσιμότητα των μονάδων προς συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών.