Με τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης κλείνει η διαπραγμάτευση για τους λιγνίτες, ενώ σύντομα έρχονται οι ρυθμίσεις για Ενεργειακές Κοινότητες, το κοινωνικό τιμολόγιο, αλλά και η προκήρυξη του νέου «Εξοικονομώ».

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα του ενεργειακού τομέα που συνδέονται λιγότερο ή περισσότερο με μνημονιακές δεσμεύσεις κι αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο στην αγορά -όχι χωρίς δυσκολίες στην υλοποίησή τους…

Μήνας σημαντικών εξελίξεων στην ενέργεια είναι ο Νοέμβριος, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθούν ζητήματα στα οποία υπάρχουν εκκρεμότητες που αφορούν τόσο στις αγορές ενέργειας όσο και στους καταναλωτές, μέσω και των σχετικών θεσμικών παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες κλείνει η διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGComp) για την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, στην οποία πρέπει να συμμορφωθεί η χώρα μετά την οριστική της καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για άρση του μονοπωλίου της δημόσιας επιχείρησης στην εκμετάλλευση λιγνίτη. Η σχετική συζήτηση φαίνεται πως κατέληξε στο μίγμα των μονάδων που θα διατεθούν προς πώληση, με τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης, να αντικαθιστούν τις ισάριθμες του Αμυνταίου, που περιελάμβανε η αρχική πρόταση. Σε αυτό το πλαίσιο το τελικό «μίγμα» των προς πώληση μονάδων περιλαμβάνει την μονάδα Μελίτη 1 και την άδεια για την κατασκευή δεύτερης μονάδας στον ίδιο σταθμό, καθώς καιτις δύο λιγνιτικές μονάδες της ΜεγαλόποληςIIIκαι ΙV (η πρώτη με διάρκεια ζωής έως το τέλος του 2025).
Πλέον, αναμένονται, πολύ σύντομα, επίσημες ανακοινώσεις από το ΥΠΕΝ ώστε να προχωρήσει αμέσως μετά και το markettestγια τις μονάδες.

Παράλληλα, άμεσα -στόχος είναι και εντός της εβδομάδας- αναμένεται η κατάθεση στη βουλή του σχεδίου νόμου, που εισάγει τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Ειδικότερα, πρόκειται για το νομοσχέδιο “Ενεργειακές Κοινότητες και άλλες διατάξεις” που περιλαμβάνει το πλαίσιο με το οποίο θεσμοθετείται η δημιουργία και λειτουργία συνεργατικών σχημάτων στον χώρο της ενέργειας, στα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν πολίτες, Δήμοι, Περιφέρειες, τοπικοί φορείς, επαγγελματίες και μικρές-μεσαίες επιχειρήσεις, σε τοπικό-περιφερειακό επίπεδο, εντός της κοινωνικής οικονομίας και με στοχεύσεις, όπως η αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και η προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας με προνομιακό πεδίο τις ΑΠΕ.

Ρύθμιση για ΥΚΩ και κοινωνικό τιμολόγιο

Σχεδόν ταυτόχρονα “έρχεται” και η ρύθμιση για το θέμα της κάλυψης του ελλείμματος της ΔΕΗ λόγω των δαπανών της για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) προηγούμενων ετών, το οποίο ανέρχεται, σύμφωνα με την εκτίμηση της ΡΑΕ, την οποία απεδέχθη το ΥΠΕΝ, σε 360 εκατ. ευρώ. Από πλευράς ΥΠΕΝ διαμηνύεται ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές, ενώ έχει καταλήξει, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, σε λύση για την κάλυψη από δημόσιο έσοδο του κόστους των ΥΚΩ. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου το 50% του ποσού αυτού θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν αποκλείεται και μέσω του υπερπλεονάσματος, ενώ το υπόλοιπο θα αποπληρωθεί σταδιακά, σε βάθος πενταετίας, έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Επόμενο στη σειρά είναι το θέμα του εξορθολογισμού του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ηλεκτρισμού, με αλλαγές στις προϋποθέσεις υπαγωγής και ειδικότερα με την ένταξη και περιουσιακών κριτηρίων, πλην των εισοδηματικών που ισχύουν, και έμφαση στα νοικοκυριά με πραγματική αδυναμία, για τα οποία η έκπτωση ίσως ξεπερνά και το 80%. Η ρύθμιση θα συμπεριληφθεί σε υπουργική απόφαση που επίσης αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τέλος, παρά τις διάφορες περί του αντιθέτου τελευταίες αναφορές, εντός του Νοεμβρίου θα προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”. Κατά πληροφορίες ό,τι σχετίζεται με το πρόγραμμα “τρέχει” με τις περισσότερες εκκρεμότητες να έχουν κλείσει και πλέον είναι σχεδόν έτοιμο, σε συνεχή συνεργασία και με αλληλοενημέρωση των δύο αρμόδιων υπουργείων ΠΕΝ και Οικονομίας (ΕΣΠΑ).