Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας απέρριψε πρόταση για επιβολή φόρου στα "υπερκέρδη" των εταιρειών ενέργειας και μεταφορών που επωφελήθηκαν από την αύξηση των τιμών, καθώς αυξάνεται η κοινωνική πίεση από την εκτόξευση της ακρίβειας για να φορολογηθούν.

 

Στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμού σχετικά με τα δημοσιονομικά φέτος, 114 μέλη της Κάτω Βουλής απέρριψαν τροπολογίες που ζητούν θέσπιση έκτακτου φόρου στα λεγόμενα «υπερκέρδη» εταιρειών όπως,η TotalEnergies SE, η Engie SA και η ναυτιλιακή CMA CGM ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ.

Ο φόρος προτάθηκε από την Αριστερά του Μελανσόν και υποστηρίχθηκε από 96 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου ενός που ανήκει στον συνασπισμό του Εμανουέλ Μακρόν. Ορισμένοι βουλευτές από το κόμμα του Μακρόν έχουν υποστηρίξει έναν τέτοιο φόρο, αλλά απείχαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, μεταδίδειτο Bloomberg.

Την Παρασκευή, η Total και η CMA CGM δήλωσαν ότι θα χορηγήσουν εκπτώσεις στα καύσιμα και στους ναύλους στη Γαλλία, υποκύπτοντας στις πολιτικές πιέσεις για μέτρα που θα αμβλύνουν τον αντίκτυπο του πληθωρισμού και θα αντιμετωπίσουν τις εκκλήσεις για έκτακτο φόρο στα "υπερκέρδη".

Μολονότι η κυβέρνηση δεν υποστήριξε τον φόρο, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ ζήτησε από τις δύο εταιρείες να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να βοηθήσουν τους καταναλωτές και χαιρέτισε τις ανακοινώσεις των εταιρειών, λέγοντας ότι η πίεση στις εταιρείες ήταν «αποτελεσματική».