Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ δήλωσε την Κυριακή ότι τα σχέδια για πλαφόν στην τιμή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου θα προκαλούσαν διακοπή των προμηθειών, ενώ η αντίστοιχη απειλή είχε διατυπωθεί και δια στόματος του προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Μια τέτοια μονόπλευρη απόφαση αποτελεί φυσικά παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων, που θα οδηγούσε σε τερματισμό των προμηθειών», υπογράμμισε ο CEO του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού.

Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε τον περασμένο μήνα ότι θα διακόψει τον ενεργειακό εφοδιασμό εάν επιβληθούν ανώτατα όρια τιμών, προειδοποιώντας τη Δύση ότι θα «παγώσει».

«Η Ρωσία θα σταματήσει να διοχετεύει φυσικό αέριο και πετρέλαιο αν επιβληθεί πλαφόν στις τιμές των ρωσικών πηγών ενέργειας» είχε σημειώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Βλ. Πούτιν χαρακτηρίζοντας «ανόητη» τη σκέψη για ανώτατα όρια, ενώ επεσήμανε πως η Μόσχα θα αποχωρήσει από τα συμβόλαια προμηθειών της, σε αυτή την περίπτωση.

«Η Μόσχα δεν θα έχει πρόβλημα να πουλάει ανά τον κόσμο τις τεράστιες ενεργειακές πηγές της παρά τις δυτικές κυρώσεις», επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή πλαφόν θα οδηγούσε σε αυξήσεις τιμών και ότι η παγκόσμια ζήτηση ρωσικής ενέργειας είναι μεγάλη, ενώ η Ρωσία έχει συμφωνήσει σε όλες τις βασικές παραμέτρους για την πώληση φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω της Μογγολίας.

Η περικοπή των προμηθειών από τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία, θα ταράξει τις αγορές ενέργειας, αφήνοντας την παγκόσμια οικονομία αντιμέτωπη με ακόμη υψηλότερες τιμές ενέργειας