Τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση αδειοδότησης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της νέας μονάδας παραγωγής ρεύματος που προωθεί η Μυτιληναίος, επένδυση συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ, εξέφρασε ο γενικός διευθυντής της Protergia, Ντίνος Μπενρουμπή, μιλώντας στο επενδυτικό συνέδριο του ΣΕΒ.

Όπως τόνισε, η άδεια παραγωγής αφορά την νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος, ισχύος 650 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο, που θα κατασκευαστεί από τη ΜΕΤΚΑ στο ενεργειακό κέντρο του Αγ. Νικολάου. Σύμφωνα με τον Ντίνο Μπενρουμπή, μόλις εκδοθεί η άδεια παραγωγής και ολοκληρωθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση ώστε η μονάδα να είναι έτοιμη να λειτουργήσει το φθινόπωρο του 2021.

Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής της Protergia τόνισε ότι η καθυστέρηση αδειοδότησης από τη ΡΑΕ πάει πίσω ολόκληρη την αδειοδοτική αλυσίδα, αφού η εταιρεία αν και προχωρά τις περιβαλλοντικές μελέτες για το έργο, δεν μπορεί να τις ολοκληρώσει αν δεν λάβει την άδεια παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή. «Έχουμε υποβάλει στο Ρυθμιστή το αίτημα, αλλά έχουν περάσει δύο μήνες και δεν έχουμε ανταπόκριση. Θα περίμενα πιο γρήγορη ανταπόκριση για μια επένδυση 350 εκατ. ευρώ. Το αίτημα για την τυπική άδεια παραγωγής έχει υποβληθεί από τις 3 Μαρτίου και ακόμη περιμένουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο γενικός διευθυντής της Protergia αναφέρθηκε και στα προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν οι επενδυτές στον χώρο της ενέργειας. Όπως σημείωσε, παρά τις προσπάθειες του αρμόδιου υπουργείου, υπάρχουν προσκόμματα που παρουσιάζονται λόγω προσφυγών στο ΣτΕ. Συχνά ακόμη και κάποιοι που δεν έχουν ένδικο συμφέρον, όπως είπε, προσφεύγουν στο ανώτερο ακυρωτικό δικαστήριο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις.

Πάντως, όπως, είπε, σε πολλές περιπτώσεις, οι επενδυτές προχωρούν, ρισκάροντας το ενδεχόμενο να χάσουν την επένδυση εάν η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική. Βέβαια, όπως τόνισε, το ΣτΕ έχει συναίσθηση της κατάστασης και μέχρι στιγμής έχει φανεί ότι δεν ακυρώνει επενδυτικές πρωτοβουλίες με σωστή τεκμηρίωση.

Επίσης, ο Ντίνος Μπενρουμπή ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα σε ιδιώτες επενδυτές να κατασκευάσουν έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος και για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να συμβάλει, ώστε να αντιμετωπιστεί το υπαρκτό φαινόμενο της υποεπένδυσης στον τομέα των ΑΠΕ και σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει κάτι σύντομα, καθώς μέσα στα δύο επόμενα χρόνια θα έχουν υλοποιηθεί τα έργα που έχουν αδειοδοτηθεί τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεως για νέα.

Πηγή: emea.gr