Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ. ανακοινώνει ότι η θυγατρική  της εταιρεία METKA EGN υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση με την εταιρεία Eni Tunisia B.V. με αντικείμενο τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) ενός καινοτόμου, υβριδικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην πετρελαϊκή εγκατάσταση ADAM στην Περιφέρεια Ταταουίν της Τυνησίας.

Το έργο, ένα από τα πρώτα στο είδος του παγκοσμίως, θα λειτουργεί εκτός δικτύου και περιλαμβάνει την εγκατάσταση 5 MW ηλιακής ενέργειας, καθώς και σύστημα μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας, ενώ θα αξιοποιηθούν συνδυαστικά και με τους υφιστάμενους αεριοστρόβιλους.

Η παραγόμενη ενέργεια του υβριδικού αυτού συστήματος θα καταναλώνεται επί τόπου στις ιδιοκαταναλώσεις της πετρελαϊκής εγκατάστασης της Εni, ώστε να μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση φυσικού αερίου στην παραγωγή και κατά συνέπεια αποφυγή εκπομπών 6.500 τόνων CO2 / έτος.

Με αυτό το έργο, η METKA EGN συνεργάζεται με την Eni για πρώτη φορά, υποστηρίζοντάς την ταυτόχρονα στην προσπάθεια απεξάρτησης από τον άνθρακα των δραστηριοτήτων της παγκοσμίως, μέσω της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η εκτέλεση του έργου έχει ήδη ξεκινήσει και βάσει σύμβασης θα διαρκέσει 8 μήνες, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια η METKA EGN θα παρέχει υπηρεσίες για τη λειτουργία και τη συντήρηση του έργου.