Σε ιστορικό χαμηλό διαμορφώθηκαν οι τιμές αγοράς της «πράσινης» ενέργειας στη σημερινή δημοπρασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή διαμορφώθηκε μεσοσταθμικά κάτω από τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η χαμηλότερη τιμή διαμορφώθηκε στα 32,97 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός, που προκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, αφορούσε τη διάθεση συνολικής ισχύος 350 μεγαβάτ σε κοινή διαδικασία, δηλαδή τόσο για αιολικά όσο και για φωτοβολταϊκά, με τιμή εκκίνησης τα 53,86 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήταν τριπλάσιο της δημοπρατούμενης ισχύος, καθώς ξεπέρασε τα 1090 μεγαβάτ.

Το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον και ο ανταγωνισμός που αυτό προκάλεσε οδήγησαν τις τιμές σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την τιμή εκκίνησης, αλλά και στην κάλυψη του συνόλου της διαθέσιμης ισχύος από φωτοβολταϊκά που έχουν χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τα αιολικά.

Δεδομένου ότι ο λογαριασμός χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών τροφοδοτείται μεταξύ άλλων και από τους καταναλωτές μέσω του ΕΤΜΕΑΡ, οι χαμηλές τιμές για τις ΑΠΕ -σημαντικά χαμηλότερες από τις τιμές που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας- οδηγούν σε ελάφρυνση των καταναλωτών ρεύματος.