Μετά τις εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υπερδιπλασιασμό της ισχύος παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι το 2030 από όλες τις χώρες (RePowerEU), άρχισε από πολλές εταιρείες ένας αγώνας δρόμου επενδύσεων για την αξιοποίηση-εκμετάλλευση του κλάδου βιοαερίου/βιομεθανίου, ο οποίος έχει μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με άλλες ενεργειακές επενδύσεις. Ειδικότερα στη χώρα μας, η παραγωγή ενέργειας από τον συγκεκριμένο κλάδο πρέπει ούτε λίγο ούτε πολύ να πενταπλασιαστεί (!) μέχρι το 2030, προκειμένου να πιαστούν οι ευρωπαϊκοί στόχοι. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το γεγονός έχει σημάνει την απαρχή μιας εκτεταμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην οποία μετέχουν μεγάλοι ξένοι όμιλοι, όπως η Blue Grid, αλλά και ελληνικοί όμιλοι ενέργειας, όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο Μυτιληναίος, η MORE του ομίλου Βαρδινογιάννη και η ΔΕΠΑ, η οποία μάλιστα έχει σχεδιάσει διάφορα προγράμματα και δικά της έργα.Όπως πολύ έγκαιρα και έγκυρα, η στήλη σας έχει ενημερώσει ότι στο συγκεκριμένο χώρο δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρείες, διάσπαρτες ανά τη χώρα και κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχει κτηνοτροφία και εκτεταμένες καλλιέργειες. 
 
Μέχρι τώρα, ο πιο δραστήριος παίκτης αποδεικνύεται η Blue Grid, η οποία έχει δράσεις και στη διανομή ενέργειας σε μεγάλους και μεσαίας δυναμικότητας πελάτες της. Προ μηνών, μάλιστα, προχώρησε στην εξαγορά θυγατρικής μονάδας βιοαερίου της εισηγμένης Εβροφάρμα στη Θράκη, στην οποία επενδύει ήδη σημαντικά ποσά. Η Blue Grid, μέσω της συνδεδεμένης εταιρείας της BlueFuel, και μέλος της Mol Gas Energy Holding, ολοκλήρωσε την εξαγορά της μονάδας παραγωγής βιοαερίου «Βιομέστη», που εδρεύει στη Μέστη Έβρου. Σε συνέχεια της εξαγοράς, η BlueFuel σε συνεργασία με την οικογένεια Παπαζηλάκη, βασικό μέτοχο του Ομίλου Εβροφάρμα, στοχεύει σε μία σειρά επενδύσεων στη μονάδα, οι οποίες έχουν ως απώτερο στόχο την παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων για τους κλάδους των οδικών μεταφορών, της ναυτιλίας, και της βιομηχανίας. H συγκεκριμένη μονάδα παράγει βιοαέριο, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη οργανικά απόβλητα, ως επί το πλείστον, κοπριά αγελάδων γαλακτοπαραγωγής. Οι επενδύσεις που θα ακολουθήσουν, περιλαμβάνουν αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας, την εγκατάσταση μονάδας αναβάθμισης βιοαερίου σε βιομεθάνιο, την εγκατάσταση μονάδας μικρής κλίμακας υγροποίησης, καθώς και μονάδα δέσμευσης και υγροποίησης διοξειδίου του άνθρακα, με τελικά προϊόντα το υγροποιημένο βιομεθάνιο (bio-LNG) και το βιογενές διοξείδιο του άνθρακα (bio-CO2). Απώτερος στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή 100% ανανεώσιμου υγροποιημένου βιομεθανίου, ενός προϊόντος χημικά πανομοιότυπου με το συμβατικό LNG, που θα επιτρέπει σε καταναλωτές LNG να «πρασινίσουν», χωρίς επιπλέον επενδύσεις.
 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Blue Grid βρίσκεται πολύ κοντά σε δύο ακόμα εξαγορές στη Μακεδονία, η μια θεωρείται ήδη τελειωμένη και η δεύτερη εκτιμάται ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί και αυτή. Στόχος η δημιουργία ενός ομίλου με μεγάλης ισχύος παραγωγή, ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τομείς δύσκολους στην προσπάθεια απανθρακοποίησης, όπως η ναυτιλία και οι μεταφορές με τα βαρέα οχήματα και τα λεωφορεία. Προς την ίδια κατεύθυνση άρχισαν να κινούνται πλέον δραστήρια και οι εγχώριοι παίκτες, με πιο έντονη την κινητικότητα να καταγράφεται στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και στη MORE, αλλά και οι άλλοι ισχυροί της ενέργειας ετοιμάζουν τις δικές τους κινήσεις στον τομέα βιοαερίου-βιομεθανίου. Βέβαια, στο αρμόδιο υπουργείο και στις μέχρι τώρα συσκέψεις καταγράφονται κάποιες περίεργες, αν μη τι άλλο, αντιπαραθέσεις, οι οποίες και ονοματεπώνυμο έχουν και φυσικά δεν γίνονται χωρίς λόγο, τουναντίον. Προς το παρόν και ενόψει δημιουργίας του νέου νομοθετικού πλαισίου, ας μείνουμε εδώ, με την υπόσχεση να επανέλθουμε. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι ότι και στη χώρα μας ωριμάζουν πλέον οι συνθήκες για νέες διαφοροποιημένες των κλασσικών επενδύσεις στην ενέργεια, με αξιοποίηση υλικών που κάποτε δεν είχαμε καν που να τα εναποθέσουμε και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούσαν και προβλήματα υγιεινής. Τώρα, αποφέρουν και χρήμα και καθαρή ενέργεια.