Καθώς η Ελλάδα στρέφεται ολοένα και πιο πολύ στο φυσικό αέριο για να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα, μια εταιρία έχει θέσει ως στόχο της να ηγηθεί αυτής της εξέλιξης, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, κάνοντας λόγο για τον όμιλο Μυτιληναίου. 

Η εταιρία Μυτιληναίος στοχεύει να ξεπεράσει την ΔΕΠΑ και να καταστεί ηγέτης στην ελληνική αγορά αερίου έως τα τέλη του 2020. Η εταιρία, που εισάγει αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ελλάδα, αναμένει ότι μια νέα ενεργειακή μονάδα και οι πωλήσεις σε τρίτους θα τη βοηθήσουν να πετύχει αυτό τον στόχο. «Το φυσικό αέριο είναι ο πιο σημαντικός πυλώνας της στρατηγικής της Μυτιληναίος στον ενεργειακό κλάδο», δήλωσε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, γενικός διευθυντής της MNG Trading, της θυγατρικής αερίου της εταιρίας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg. «Η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά, αλλά έχει προοπτικές ανάπτυξης».

Η Ελλάδα είναι απομονωμένη από το κύριο ευρωπαϊκό δίκτυο αερίου, καθώς λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών της μέσω αγωγού από τη Ρωσία, που διασχίζει τη Βουλγαρία, ενώ παραλαμβάνει επίσης κάποιες ποσότητες LNG, κυρίως από την Αλγερία, βάσει σύμβασης με τη ΔΕΠΑ που λήγει το 2021. Με τον ενεργειακό κλάδο να αντιστοιχεί στα δύο τρίτα της κατανάλωσης, η χρήση αναμένεται να αυξηθεί χάρη στις χαμηλές τιμές και το αυξανόμενο κόστος των αδειών για εκπομπές ρύπων που καθιστούν τις ενεργειακές μονάδες άνθρακα λιγότερο κερδοφόρες, δήλωσε ο κ. Κανελλόπουλος.

Η Μυτιληναίος έχει σήμερα ποσοστό 32% της αγοράς αερίου συγκριτικά με 45% της ΔΕΠΑ, και έχει ένα «ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο», δήλωσε ο κ. Κανελλόπουλος. Αυτή η χρονιά θα είναι η πρώτη κατά την οποία η εταιρία θα πουλήσει «σημαντικές ποσότητες» αερίου σε τρίτους πελάτες, με τα έσοδα από τέτοιες πωλήσεις να προβλέπεται να αυξηθούν στα 100 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του 2019 συγκριτικά με λιγότερο από 20 εκατ. ευρώ το 2018, δήλωσε ο ίδιος.

Η Μυτιληναίος ανακοίνωσε πέρυσι την επένδυση 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή στην Ελλάδα νέας ενεργειακής μονάδας με καύσιμο το φυσικό αέριο και συνολική δυναμικότητα 750 μεγαβατ. Το αέριο είναι το καύσιμο-γέφυρα για τη μετάβαση προς την υψηλότερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς μόλις υπάρξει βελτιωμένη τεχνολογία για μεγάλης κλίμακας μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, δήλωσε ο κ. Κανελλόπουλος. Η Ελλάδα είναι επίσης καλά τοποθετημένη για εξαγωγές αερίου σε γειτονικές χώρες και στόχος της Μυτιληναίος είναι να έχει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, δήλωσε ο ίδιος.

πηγή: Bloomberg