Με σκοπό να λυθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, κάθε εκκρεμές εμπόδιο που εμποδίζει την άμεση έναρξη του έργου στο Ελληνικό, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση, με τον δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρουπόλεως και πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης της Επένδυσης του Ελληνικού, Γιάννη Κωνσταντάτο, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών.

Με σκοπό να λυθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, κάθε εκκρεμές εμπόδιο που εμποδίζει την άμεση έναρξη του έργου στο Ελληνικό, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση, με τον δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρουπόλεως και πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης της Επένδυσης του Ελληνικού, Γιάννη Κωνσταντάτο. Στη συνάντηση παρέστη και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Συνάντησα θεσμικά τον δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρουπόλεως και πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης της Επένδυσης του Ελληνικού, κύριο Γιάννη Κωνσταντάτο για να ενημερωθώ για τις εκκρεμότητες, που εμποδίζουν την έναρξη της πολυπόθητης επένδυσης, η οποία θα αλλάξει όχι μόνο την Αττική, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα. Έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός το έργο αυτό να προχωρήσει και θα προχωρήσει. Γι' αυτόν τον λόγο υπήρξε άμεση επικοινωνία και συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, κύριο Χρήστο Σταϊκούρα και επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών, κύριο Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κύριο Κωστή Χατζηδάκη. Ταυτόχρονα υπήρξε επικοινωνία και συνάντηση με τον υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής, κύριο Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Σκοπός είναι κάθε εκκρεμές εμπόδιο που εμποδίζει την άμεση έναρξη αυτού του έργου, να λυθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, διότι αυτά που λέμε, τα εννοούμε. Η εντολή του πρωθυπουργού πρέπει να υλοποιηθεί».

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντάτος ανέφερε:

«Είναι εντυπωσιακό ότι θέματα που λιμνάζουν για το Ελληνικό και τον φορέα διαχείρισης και για το μέλλον της ανάπτυξης εδώ και δύο έως τρία χρόνια, εντός λίγων λεπτών, για να μην πω δευτερολέπτων, μετά από ενημέρωση που έκανα στον αρμόδιο υπουργό, κύριο Άδωνι Γεωργιάδη, βρήκαν άμεση ανταπόκριση και σχεδόν λύση. Ο υπουργός πήρε όλες τις πρωτοβουλίες που χρειαζόμαστε προκειμένου τόσο ο υπουργός Οικονομικών, κύριος Σταϊκούρας όσο και όλοι οι συναρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς της κυβέρνησης, τις επόμενες ημέρες, να καθίσουμε στο τραπέζι και να μπορέσουμε από κοινού να δώσουμε λύσεις σε θέματα που αφορούν τόσο τη λειτουργία του φορέα όσο και την ομαλή έναρξη της επένδυσης και τη σύνδεσή της, το πιο σημαντικό από όλα, με την τοπική κοινωνία που ναι μεν τη θέλει αλλά τη θέλει με κάποιες προϋποθέσεις έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί περιβαλλοντολογικά, κοινωνικά και πολιτισμικά.

Συνεπώς, η σημερινή συνάντηση με τον κύριο Γεωργιάδη μου έδωσε μία πολύ μεγάλη ανάσα για το τι μέλλει γενέσθαι, όχι μόνο για την έναρξη του έργου που την περιμένουμε, βεβαίως αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, αλλά κυρίως για το πως η ελληνική κυβέρνηση θα απαντήσει στα θέλω και στα ερωτήματα που θέτει η τοπική κοινωνία. Και σήμερα πήραμε απαντήσεις».

Θα αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία του τεχνικού κόσμου προς όφελος όλων των πολιτών

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης, από τη μικρότερη μέχρι τη μεγαλύτερη, είναι βασικός στόχος της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργο Στασινό, σε σχέση με τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου και η συζήτηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού, επικεντρώθηκε στο πως θα απλοποιηθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα από συγκεκριμένες αλλαγές και νέα ηλεκτρονικά εργαλεία που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και θα εξαλείψουν την όποια διαφθορά.

Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Η νέα κυβέρνηση θέλει να έχει δίπλα της, ως συμβούλους και συμπαραστάτες, όλους τους παραγωγικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους. Το είπαμε εξαρχής και επιμένουμε: είμαστε εδώ για να ενώσουμε όλους τους Έλληνες. Και στα θέματα Ανάπτυξης και Επενδύσεων αυτό σημαίνει να προχωρήσουμε όλοι μαζί σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν άμεσα στη δημιουργία νέων και καλών θέσεων εργασίας, που θα παράγουν πλούτο για τη χώρα. Γιατί πρέπει να ωφεληθεί όλη η κοινωνία από την ανάπτυξη που θα φέρουμε στη χώρα. Τέτοιες αλλαγές συζητήσαμε σήμερα, στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της χώρας. Εστιάσαμε κυρίως στο πως θα απλοποιήσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα από συγκεκριμένες αλλαγές και νέα ηλεκτρονικά εργαλεία που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και θα εξαλείψουν την όποια διαφθορά. Κυρίως όμως θα επιταχύνουν τις διαδικασίες για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης, από τη μικρότερη μέχρι τη μεγαλύτερη. Το ΤΕΕ έχει κάνει - και στην προηγούμενη κυβέρνηση από όσα ξέρω - συγκεκριμένες προτάσεις. Θα αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία του τεχνικού κόσμου προς όφελος όλων των πολιτών. Με νέα ηλεκτρονικά εργαλεία και θεσμικές αλλαγές που συμβάλουν στην επίσπευση διαδικασιών. Θα παρουσιάσουμε σύντομα πολύ συγκεκριμένα μέτρα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Στασινός ανέφερε:

«Το ΤΕΕ, ως επίσημος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και βοηθά κάθε κυβέρνηση να υλοποιήσει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που συμβάλουν στην πραγματική ανάπτυξη. Κατέθεσα στον υπουργό κ. Γεωργιάδη συγκεκριμένες προτάσεις άμεσης απόδοσης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Το ΤΕΕ θα σταθεί δίπλα σε κάθε προσπάθεια που συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων, στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι έλληνες μηχανικοί μπορούν να στηρίξουν ένα νέο αναπτυξιακό άλμα της χώρας».

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναλαμβάνει τον γενικό συντονισμό για την επένδυση στο Ελληνικό, δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Σύντομα θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας, Νίκος Παπαθανάσης και Γιάννης Τσακίρης.

Για το θέμα του Ελληνικού, ο υπουργός είπε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναλαμβάνει τον γενικό συντονισμό, σε πολιτικό επίπεδο, σε συνεργασία με το γραφείο του πρωθυπουργού, επανέλαβε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει το θέμα το συντομότερο δυνατό και πρόσθεσε ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι η «σάρωση της γραφειοκρατίας», ώστε η χώρα να καταστεί φιλική στις επενδύσεις καθώς επίσης και να τεθούν αναπτυξιακά κίνητρα που μπορούν να δώσουν ώθηση σε νέα επενδυτικά σχέδια.