Θέμα ενδεχομένως και ωρών είναι πλέον η επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας των αποτελεσμάτων του market test που διενήργησε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) για τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απόκριση της αγοράς για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα πωληθούν, με τα πρώτα στοιχεία να δίνουν θετικά μηνύματα.

Αναμένεται πλέον από τις Κοινοτικές Αρχές να αποστείλουν το επίσημο έγγραφο προς το υπουργείο προκειμένου να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία που προέκυψαν για το ενδιαφέρον της αγοράς.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για “καλά” αποτελέσματα από την διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις μονάδες της ΔΕΗ σε Μελίτη και Μεγαλόπολη, καθώς φαίνεται πως είναι αρκετές οι εταιρείες, από το εξωτερικό αλλά και από την Ελλάδα, που έστειλαν θετικά μηνύματα ως προς το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στην διαδικασία πώλησης.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θεωρείται ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την επιτυχή έκβαση της όλης διαδικασίας, αν και ακόμα ο δρόμος για την ολοκλήρωση της λιγνιτικής αποεπένδυσης της ΔΕΗ είναι μακρύς, καθώς πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και σειρά βημάτων μέχρι να “βγει στον αέρα” ο σχετικός διαγωνισμός.

Πάντως, χθες ο υπουργός ΠΕΝ, Γ. Σταθάκης έδωσε ένα στίγμα για τις εξελίξεις επισημαίνοντας ότι είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί για την πώληση των μονάδων, ενώ σημείωσε ότι οι θέσεις των εργαζομένων είναι απόλυτα εγγυημένες. Παράλληλα, για μια ακόμη φορά απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων, απαντώντας στην ουσία σε όσους προεξοφλούσαν τις προηγούμενες ημέρες αποτυχία της πώλησης ώστε να επαναφέρουν θέμα προσφοράς “ελκυστικότερου πακέτου” που θα συμπεριλαμβάνει και υδροηλεκτρικό δυναμικό.