Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια της σημερινής της συνεδρίασης αποφάσισε να παραχωρήσει καθεστώς στρατηγικού επενδυτικού σχεδίου στο project της ελληνικής εταιρείας "MYTILINEOS" για την κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, στα Σκόπια.

 

«Το ύψος της επένδυσης αυτής αναμένεται να ανέλθει στα 211 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα αποτελείται από μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας (ισχύος 90-105 μεγαβάτ) και θερμικής ενέργειας (ισχύος 135-150 μεγαβάτ). Η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 1.150 γιγαβάτ και σε περίπου 275 γιγαβάτ θερμικής ενέργειας, τα οποία αναμένεται να παραδίδονται στα αντίστοιχα ενεργειακά συστήματα (στον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας - MEPSO και στο σύστημα μεταφοράς θερμότητας για την πόλη των Σκοπίων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας ελήφθη μετά από δημόσια πρόσκληση που απηύθυνε αυτή, στις 31 Ιανουαρίου 2022, για την υποβολή αιτήματος καθορισμού καθεστώτος στρατηγικού επενδυτικού σχεδίου και μετά από κατάλληλη εξέταση του αιτήματος που υποβλήθηκε» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας σημειώνει ότι η σημερινή της απόφαση υποδηλώνει την πρόθεσή της να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για αύξηση της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ