Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε το Σαββατοκύριακο η είδηση της αποχώρησης της Μαριάννας Λάτση από την επένδυση στο Ελληνικό, κάνοντας ακόμα και τον Άδωνι Γεωργιάδη να τοποθετηθεί σχετικά, νίπτοντας τας χείρας του για την εξέλιξη.

Ωστόσο, μια ματιά στη μετοχική σύνθεση του επενδυτικού κεφαλαίου που αγόρασε ένα από τα πακέτα μετοχών της Lamda από την γόνο, βάζει στο κάδρο τον αδερφό του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, καθώς και τον αδερφό του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργο Ζαββό, αλλά και τη γνωστή και μη εξαιρετέα, Μιράντα Ξαφά, που επί χρόνια αποτελούσε σύμβουλο της οικογένειας Μητσοτάκη.

"Μετά από συμφωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας Λάτση, η Consolidated Lamda Holdings (CLH) πώλησε, στις 24/7/2020, 8.900.000 μετοχές της εταιρείας Lamda Development ΛΑΜΔΑ-1,46% AE και θα εκκινήσει άμεσα διαδικασία διάθεσης συμπληρωματικού πακέτου 5.992.760 μετοχών της Lamda Development AE προκειμένου να διευκολυνθεί η νέα επενδυτική στρατηγική που η κα Μαριάννα Λάτση και η οικογένειά της έχουν διαμορφώσει και στην οποία δεν περιλαμβάνεται η συμμετοχή τους στη Lamda Development ΑΕ και στο έργο του Ελληνικού" ανέφερε η ανακοίνωση με την οποία γινόταν γνωστή η αποχώρηση της Μαριάννας Λάτση από την επένδυση του Ελληνικού το περασμένο Σάββατο.

Η εταιρεία έσπευδε μάλιστα να ξεκαθαρίσει πως «οι οικογένειες Σπύρου Λάτση και Μαργαρίτας Λάτση διατηρούν τη συμμετοχή τους στη CLH και στηρίζουν πλήρως το έργο ανάπτυξης του Ελληνικού», τονίζοντας πως πλέον η CLH κατέχει το 42,2% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και δικαιωμάτων ψήφου της Lamda Development AE, διατηρώντας τον έλεγχο επί της Lamda Development AE.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες που μεταδίδει η Ναυτεμπορική, το ένα από τα πακέτα μετοχών της Lamda που πουλήθηκε την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο, το 2,83% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, με τιμή ανά μετοχή 5,6 ευρώ και συνολικής αξίας 28 εκατ. ευρώ όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αγοράστηκε από το βρετανικό επενδυτικό κεφάλαιο Brevan Howard Asset Management LLP.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το εν λόγω επενδυτικό κεφάλαιο στην Ελλάδα είναι και βασικός μέτοχος, δηλαδή έμμεσα μέσω ελεγχόμενης από αυτό εταιρείας, στην Orilina ΑΕΕΑΠ η οποία διαθέτει 9 ακίνητα αξίας 81,7 εκατ. ευρώ.

Με τη σειρά της, μία αναζήτηση στοιχείων για την Orilina ΑΕΕΑΠ και τη μετοχική της σύνθεση προκαλεί αίσθηση, καθώς και πλήθος ερωτημάτων για τη συμβατότητα μίας τέτοιας αγοροπωλησίας, καθώς στη θέση του προέδρου της Orilina εμφανίζεται, τουλάχιστον από το περασμένο καλοκαίρι, να κάθεται ο Στέλιος Ζαββός, αδερφός του σημερινού υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζαββού.

Παράλληλα, θέση μη εκτελεστικού μέλους εμφανίζεται να κατέχει ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο επί χρόνια πρόεδρος του Κολεγίου Αθηνών, Αλέξανδρος Σαμαράς. Επίσης, στη μετοχική σύνθεση συναντά κανείς και το πρόσωπο της γνωστής νεοφιλελεύθερης περσόνας και επί χρόνια συμβούλου της οικογένειας Μητσοτάκη, Μιράντας Ξαφά.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως στο διαδίκτυο ήδη κυκλοφορούν τα έγγραφα του ΓΕΜΗ που αποδεικνύουν τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας, ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις για την εξέλιξη αυτή του έργου, που φέρνει την οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού, την οικογένεια του υφυπουργού Οικονομικών και ένα πρόσωπο με στενούς δεσμούς με την οικογένεια του πρωθυπουργού, μέσα στο πολυδιαφημισμένο έργο, το οποίο αποτελεί κορυφαία προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Πηγή: thepressproject.gr