Συνεχείς και πλέον αναιτιολόγητες παρατάσεις παίρνουν τόσο η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των έργων ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου όσο και η δημοπράτηση της β΄ φάσης.

Η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε προχθές ότι το έργο θα παραδοθεί τον Μάιο του 2021 (έναντι Ιανουαρίου), ενώ εξακολουθεί να μην έχει καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα δρομολογήσει τη δεύτερη φάση των έργων ανάπλασης. Πάντως, η περιφέρεια αποφάσισε ότι θα επιστρέψει στον αρχικό σχεδιασμό, που προέβλεπε και την ανέγερση κτιρίων με εμπορικές χρήσεις και χρήσεις εστίασης και αναψυχής στον όρμο, σχεδιασμός που είχε παρακαμφθεί επί της προηγούμενης διοίκησης.

Η πορεία των έργων συζητήθηκε την Πέμπτη στο περιφερειακό συμβούλιο. Κατά τη συζήτηση υπήρξε ακόμα μία κόντρα ανάμεσα στον νυν και στην τέως περιφερειάρχη για το θέμα, με τη Ρένα Δούρου να υποστηρίζει ότι η περιφερειακή αρχή κωλυσιεργεί να δρομολογήσει τα έργα της β΄ φάσης και σκοπεύει να την παραδώσει σε εμπορικές χρήσεις και τον Γιώργο Πατούλη να αποδίδει ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην προκάτοχό του και να υποστηρίζει ότι δεν υπήρχαν διασφαλισμένοι πόροι για τη συνέχιση του έργου.

Από την ανακοίνωση που εξέδωσε η περιφέρεια, όμως, προκύπτουν ορισμένες πολύ σημαντικές ειδήσεις για το πολύπαθο έργο:

  • Πρώτον, μετατίθεται για ακόμα μια φορά η παράδοσή του χωρίς προφανή αιτία. Απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις της «Κ» τον περασμένο Σεπτέμβριο, η περιφέρεια είχε αναφέρει ότι το έργο θα παραδιδόταν τον Ιανουάριο του 2021, με ενδεχόμενο μικρής καθυστέρησης λίγων εβδομάδων. Και προχθές ανακοινώθηκε ότι θα παραδοθεί τον Μάιο. Φυσικά οι καθυστερήσεις δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο στον κορωνοϊό, καθώς θα έπρεπε… να μην έχουν γίνει καθόλου εργασίες επί 4 μήνες.
  • Δεύτερον, η περιφέρεια ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στα όσα είχαν σχεδιαστεί στο προεδρικό διάταγμα του 2013 για την ανάπλαση. Η διοίκηση Δούρου είχε ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιούσε μόνο τα έργα ανάπλασης και πρασίνου και το πάρκινγκ, υποστηρίζοντας ότι τα κτιριακά θα οδηγούσαν στην εμπορευματοποίηση του χώρου. Ομως, η διοίκηση Δούρου δεν δημοπράτησε τη β΄ φάση επί των ημερών της (παρότι και χρόνος υπήρχε και, όπως υποστηρίζει, οι μελέτες ήταν ώριμες και οι πόροι είχαν εξασφαλιστεί). Ετσι η διοίκηση Πατούλη ανακοίνωσε χθες ότι, εκτός από το πάρκο 600 στρεμμάτων και την υποδομή του, θα κατασκευαστούν και 3.500 τ.μ. εμπορικών χρήσεων και χρήσεων αναψυχής (το αρχικό σχέδιο τα προέβλεπε όχι μόνο για την οικονομική βιωσιμότητα του χώρου, αλλά και ως μέτρο για τη συνεχή ροή επισκεπτών κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας). 

Η περιφέρεια δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις για την πολύμηνη καθυστέρηση στη δημοπράτηση της επόμενης φάσης του έργου, μια καθυστέρηση που θα έχει ως αποτέλεσμα ο Φαληρικός Ορμος να μείνει στη σημερινή, ημιτελή μορφή για τουλάχιστον ένα έτος (στην καλύτερη περίπτωση) πριν εγκατασταθεί άλλος εργολάβος. Ο κ. Πατούλης επανέλαβε ότι έχει ανατεθεί σε σύμβουλο η εξεύρεση πόρων, τοποθετώντας χρονικά στον Μάρτιο – Απρίλιο την επιλογή του τρόπου δημοπράτησης και έως τον Ιούνιο τη διενέργεια του διαγωνισμού. 

Mέχρι στιγμής έχουν υπογραφεί τρεις συμπληρωματικές συμβάσεις για τα έργα της πρώτης φάσης: Η πρώτη, 6,3 εκατ. ευρώ, στις 7/5/2018, αφορούσε εργασίες προστασίας της οπής των πασσάλων του έργου. Η δεύτερη, ύψους 22,5 εκατ. ευρώ, στις 25/2/2019, αφορούσε εργασίες που προέκυψαν από την (αναγκαία, σύμφωνα με την περιφέρεια) τροποποίηση της υδραυλικής μελέτης του έργου. Και η τρίτη, ύψους 7,6 εκατ. ευρώ, στις 18/9/2020, αφορούσε επιπλέον έργα υποδομής και αντιστήριξης του τροχιοδρόμου, τεχνικά έργα πολιτικού μηχανικού και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες για το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι η α΄ φάση του έργου δημοπρατήθηκε το 2017 (με ορίζοντα ολοκλήρωσης 21 μηνών – έκτοτε έχουν δοθεί 6 παρατάσεις) με προϋπολογισμό 155 εκατ. ευρώ και ανατέθηκε στην «Ακτωρ», που προσέφερε έκπτωση 53,5%, προς 72 εκατ. ευρώ. Σήμερα η συνολική δαπάνη του έργου έχει φτάσει στο ποσό των 109,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή έχει αυξηθεί κατά 55%.

Πηγή: kathimerini.gr