Την προκήρυξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων ( ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κ. Μακεδονίας.

 

Το έργο της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα είναι επένδυση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από δημόσια κεφάλαια έως 60 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει εγκαταστάσεις υποδοχής και διαχωρισμού ανακυκλώσιμων υλικών, μονάδα παραγωγής δευτερογενών προϊόντων, καθώς και τη μονάδα βιοαποβλήτων από προ διαλεγμένα για μετατροπή τους σε κομπόστ υψηλής ποιότητας.

Η εγκατάσταση θα γίνει σε περιοχή πλησίον του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης Θεσσαλονίκης, θα δέχεται το σύνολο των απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και θα εξυπηρετεί τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας και τον Δήμο Παιονίας. Η ονομαστική (μέγιστη) δυναμικότητα της ΜΕΑ ανέρχεται σε 300.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος.

Έχει συναφθεί μνημόνιο συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με αντικείμενο την αξιοποίηση της ΜΕΑ για την έρευνα στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΦοΔΣΑ έδωσε το παρών ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.