Μια έκθεση από το... μέλλον της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης φιλοξενείται στο Περίπτερο 6 της 85ης ΔΕΘ, με τίτλο «Τhessaloniki confex Park».

Πρόκειται για την παρουσίαση των σχεδιαστικών προτάσεων των διαγωνιζομένων, που συμμετείχαν στο Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Το 2026, χρονιά που η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα συμπληρώνει 100 χρόνια λειτουργίας, αναμένεται να ολοκληρωθεί η πολυσυζητημένη ανάπλαση, η οποία θα βασιστεί στη σχεδιαστική πρόταση της ομάδας των Sauerbruch Hutton (Γερμανία), Gustafson Porter + Bowman (Βρετανία) και Έλενας Σταυροπούλου (Ελλάδα), που κέρδισε το πρώτο βραβείου του Διαγωνισμού.

Το δεύτερο βραβείο κέρδισε στην ομάδα των Lina Ghotmeh Architecture (Γαλλία), Vogt Paysage + Urbanisme (Γαλλία), LAN (Γαλλία), LOT (Ελλάδα), Tractebel Engineering (Γαλλία), Systematica (Ιταλία) και το τρίτο βραβείο η ομάδα των UNStudio (Ολλανδία), Schema4 (Ελλάδα), OKRA Landschapsarchitecten (Ολλανδία).

Στην έκθεση «Τhessaloniki confex Park» παρουσιάζονται οι μακέτες και τα σχέδια των δεκαπέντε διαγωνιζόμενων αρχιτεκτονικών προτάσεων, οι οποίες αποτυπώνουν τις ποικίλες ιδέες και φιλοσοφίες των αρχιτεκτονικών ομάδων για την ανάπλαση των εγκαταστάσεων του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς και τη δημιουργία ενός αστικού πάρκου στην καρδιά της πόλης.

Την έκθεση εγκαινίασε και απένειμε τα τρία πρώτα βραβεία του Διαγωνισμού ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης. Ο κ. Καλαφάτης συνεχάρη θερμά την ομάδα που απέσπασε το πρώτο βραβείο, τα μέλη της οποίας τόνισαν με τη σειρά τους ότι αγάπησαν τη Θεσσαλονίκη και ανυπομονούν να ξεκινήσει το πρότζεκτ.