Εντός Νοεμβρίου αναμένονται οι πρώτες διαγωνιστικές διαδικασίες για τα έργα υποδομής στο Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, γεγονός που κινητοποιεί τις πρώτες εκταμιεύσεις επενδύσεων στο mega project, όσο και το ενδιαφέρον των κατασκευαστικών ομίλων για τις σχετικές εργολαβίες.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν ξεκινήσει προκαταρκτικές εργασίες (γεωτεχνικές, ασφαλείας, έργα κοινής ωφέλειας, αποκαταστάσεις κ.ά.) στο ακίνητο του Ελληνικού, ενώ τρέχουν και οι αιτήσεις οικοδομικών αδειών, με προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Με βάση το σχεδιασμό της Lamda Development, οι επενδύσεις σε έργα υποδομών στην έκταση του πρώην Αεροδρομίου θα αγγίξουν τα 500 εκατ. ευρώ κατά την πρώτη 5ετία της συνολικής επένδυσης. Στο πλαίσιο αυτό, εντός του επόμενου μήνα αναμένονται οι δημοπρατήσεις των πρώτων έργων, ύψους 250-300 εκατ. ευρώ με στόχο την κατακύρωση των εργολαβιών εντός του α’ τριμήνου του 2022.

Ανάμεσα στις πρώτες υποδομές, που σχεδιάζονται για την εξυπηρέτηση της επένδυσης είναι η υπογειοποίηση της Λεωφ.Ποσειδώνος, με εκτιμώμενο κόστος 70-85 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν τα έργα για το οδικό δίκτυο (προϋπολογισμού από 50- 60 εκατ. ευρώ), για τα έργα κοινής ωφέλειας (45-55 εκατ. ευρώ), για τη υπόγεια διάβαση στη Λ. Βουλιαγμένης, που θα συνδέει Μετρό με το mall αλλά και το εμπορικό πάρκο (45-55 εκατ. ευρώ). Για το δίκτυο εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και διαχείρισης υδάτινων πόρων έχει προϋπολογιστεί κονδύλι μεταξύ 22- 27 εκατ. ευρώ, ενώ για τα πρώτα έργα στη μαρίνα από 20 έως 25 εκατ. ευρώ.

Η σειρά των δημοπρατούμενων έργων αναμένεται να γνωστοποιηθεί προσεχώς, καθώς και η κοστολόγηση αυτών, δεδομένου ότι από την περίοδο σχεδιασμού των παραπάνω προϋπολογισμών έχει επέλθει ανατροπή στο κατασκευαστικό έργο, εξαιτίας των ανατιμήσεων πρώτων υλών.

Παράλληλα, ωστόσο, με την προώθηση των έργων υποδομής τρέχουν και οι διαπραγματεύσεις που αφορούν στην υλοποίηση των βασικών κτιριακών έργων της πρώτης πενταετίας (Πύργος κατοικιών, βίλες, εμπορικό πάρκο, mall στη Βουλιαγμένης αλλά και στη Μαρίνα, ξενοδοχείο κ.ά.).

Σημειώνεται πως ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την έναρξη κατασκευής υποδομών μέσα στο α’ εξάμηνο του 2022 και έναρξη κατασκευής κτιρίων το δεύτερο εξάμηνο του 2022, χρονοδιάγραμμα που εκ των πραγμάτων μετακινείται μερικούς μήνες μετά.

Πηγή:euro2day.gr