Τα θεμέλια μιας μεγάλης και ιδιαίτερα σημαντικής επένδυσης με πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα τέθηκαν σήμερα.

Η  παραγωγή πλήρους κλίμακας ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα, «Electric Cars e.GO Made in Greece», μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης  με το πρώτο σημαντικό βήμα, την πρώτη επίσημη υπογραφή της  «Επιστολής Πρόθεσης Συνεργασίας» από την Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. του Υπουργείου Εξωτερικών) και την εταιρία Next.e.GO SE, την  μοναδική γερμανική εταιρεία που κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας.
Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι διαδικτυακά παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη,  και των επικεφαλής των συναρμόδιων υπουργείων, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, του  αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, του  αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Ανάπτυξης, Χρήστου Δήμα, του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων και προέδρου της Enterprise Greece, Ιωάννη Σμυρλή και του Νομικού Συμβούλου της Next.e.GO SE, Σταύρου  Κωσταντινίδη.

Το έργο παρουσίασε ο πρωτεργάτης της συμφωνίας, υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Γιώργος Φιλιόπουλος, υπέγραψε τη συμφωνία, μαζί με τον πρόεδρο του Δ.Σ., της Next.e.GO SE καθ. Ulrich Hermann

« Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στον επενδυτικό χάρτη των μεγάλων εταιρειών. Μια νέα προοπτική ανοίγεται για την χώρα μας με την συμφωνία αυτή», τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης εξηγώντας ότι η εγκατάσταση θα έχει παραγωγική ικανότητα 30.000-45.000 αυτοκίνητα ετησίως, ενώ το ύψος της επένδυσης στη φάση εκκίνησης, εκτιμάται στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να απασχολεί 1.000 υπαλλήλους αρχικά,  ενώ σε  5.500 θα ανέρχονται οι έμμεσες θέσεις στο ευρύτερο υποστηρικτικό της επένδυσης οικοσύστημα. «To Enterprise Greece αναδεικνύει και με αυτή την συμφωνία, την πολιτική αξία της μεταρρύθμισης που ενδυνάμωσε την Οικονομική Διπλωματία», επισήμανε ο ο υφυπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για την υλοποίηση της, αλλά και για την διευκόλυνση και άλλων επιχειρηματικών προοπτικών που αναζωπυρώνουν τον κλάδο της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα μας». Το έργο αυτό θα αναδείξει την Ελλάδα στην διεθνή αγορά ως ένα από τα πρωτοπόρα ευρωπαϊκά έθνη στην ηλεκτροκίνηση, μέσω της δημιουργίας εγχώριας παραγωγικής ικανότητας, πρόσθεσε. 

Ειδικότερα οι  δύο πλευρές συμφώνησαν μια «κατ' αρχήν συνεργασία», που προγραμματίζει τη συγκρότηση ομάδας εργασίας, προκειμένου να καταγραφεί το ακριβές πλαίσιο αλλά και οι προϋποθέσεις υλοποίησης της μεγάλης επένδυσης της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα, η οποία θα ενταχθεί στα έργα στρατηγικής σημασίας και το σχετικό πλαίσιο κινήτρων δεδομένου ότι, εκτός από τη συναρμολόγηση αυτοκινήτων, η Next.e.GO SE θα επενδύσει στην ίδρυση ενός Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην χώρα μας, με σεβασμό στο περιβάλλον και αξιοποίηση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού. Βάσει των εκτιμήσεων η πλήρης συμφωνία θα είναι έτοιμη εντός των επόμενων 3-6 μηνών, ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί σε 24 μήνες έως την πλήρη λειτουργία μιας μονάδας παραγωγής e.Go στην Ελλάδα. 

Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει, ειδικότερα,  την παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων, την εξωτερική θερμοδιαμόρφωση, την τελική συναρμολόγηση των οχημάτων και τον ποιοτικό έλεγχο. Επίσης την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και ευρύ πλάνο συνεχούς κατάρτισής του στις κεντρικές εργοστασιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Aachen της Γερμανίας. Προβλέπεται επίσης, η ίδρυση Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας που θα συνδέει την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα με την παραγωγή. 

Η σημερινή Επιστολή Πρόθεσης Συνεργασίας που υπογράψαμε, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Γιώργος Φιλιόπουλος, «αποδεικνύει εμπράκτως αυτό που ισχυριζόμαστε από την αρχή της πανδημίας, ότι η χώρα εξακολουθεί να καταγράφει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την υλοποίηση έργων σημαντικού αντικτύπου στην εθνική οικονομία. Η Enterprise Greece συνεχίζει ακόμη και σε δύσκολες, ομολογουμένως, συνθήκες να επιτελεί το έργο της, να προσελκύει επενδύσεις και να βελτιώνει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό». 

Την νέα εικόνα της Ελλάδας που προσδίδει αυτό το έργο τόσο ως προς την ηλεκτροκίνηση όσο και ως προς τις δυνατότητές της για εμβληματικές επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο ανάδειξε ο πρόεδρος  της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής.
Στην Next.e.GO SE εστιάζουμε στην πραγματική βιωσιμότητα που αφορά τον κύκλο ζωής των προϊόντων μας, επισήμανε ο Ali  Vezvaei, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Next.e.GO SE και Διευθύνων Σύμβουλος του Group. «Αυτό περιλαμβάνει» όπως εξήγησε «όχι μόνο το ηλεκτρικό αυτοκίνητο και το καινοτόμο σύστημα παραγωγής του, αλλά και τον θετικό οικονομικό αντίκτυπο που προσφέρει στις χώρες υποδοχής της επένδυσης, με αύξηση της απασχόλησης, ανάδειξη της τεχνολογίας και μεγέθυνση του οικοσυστήματος των υποστηρικτικών επιχειρήσεων». Δηλώνοντας περήφανος για την συνεργασία με την Ελλάδα  επισήμανε ότι αυτή είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς η σύμπραξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούσε να προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στις τοπικές κοινότητες.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Hermann, Διευθύνων Σύμβουλος της Next.e. Go SE, δήλωσε ότι «ο σχεδιασμός και τα βιομηχανικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας παραγωγής 4.0 της e.GO Life από τη μία και τα ευέλικτα επιχειρηματικά μοντέλα συνεργασίας που προάγει από την άλλη προσφέρουν στην Next.e. Go SE τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την αστική μετακίνηση σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής. Η πολιτική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για carbon-free mobility ανταποκρίνεται τέλεια στην αποστολή μας στο Next.e.GO SE». Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε ότι η παραγωγή αυτή είναι μοναδική, και επισήμανε την αποφασιστικότητα της γερμανικής εταιρίας για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος. 

Τα οφέλη για την ελληνική οικονομία, όπως τονίστηκε, θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά: Αύξηση της απασχόλησης, μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Γερμανία στην Ελλάδα σε έναν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα τομέα, ανάδειξη πρωτοποριακής τεχνολογίας, αλλά και  ανάδειξη της Ελλάδας στην διεθνή αγορά ως ενός  από τα πρωτοπόρα ευρωπαϊκά κράτη στην ηλεκτροκίνηση, μέσω της δημιουργίας εγχώριας παραγωγικής ικανότητας. Ανάπτυξη ισχυρού τοπικού δικτύου προμηθευτών για τις παραγωγικές ανάγκες της εργοστασιακής μονάδας (μεταλλικών εξαρτημάτων, του αλουμινίου, των υφασμάτων και του εσωτερικού μέρους των οχημάτων, των κρυστάλλων, κ.α.). Προσέλκυση του επενδυτικού  ενδιαφέροντος  και άλλων διεθνούς φήμης βιομηχανιών ηλεκτρικών οχημάτων, μετατρέποντας σταδιακά την Ελλάδα σε χώρα αναφοράς στην ηλεκτροκίνηση και σε διεθνές brand name. Δυνατότητα ταχείας πρόσβασης στην ηλεκτροκίνηση σε προσιτό κόστος στον ευρύτερο πληθυσμό.

Η επένδυση θα είναι ιδιαίτερα σημαντική και λόγω του καινοτόμου χαρακτήρα της,  καθώς προάγει την κυκλική οικονομία, με βασικό χαρακτηριστικό της τη βιώσιμη παραγωγική διαδικασία, με εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η παραγωγή θα βασίζεται στη χρήση εξαιρετικά ανθεκτικών υλικών, φιλικών προς το περιβάλλον, με το αλουμίνιο ως κύριο υλικό στην κατασκευή, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατηγικές συνεργασίες με της δυναμική εγχώρια βιομηχανία αλουμινίου. Βασικής σημασίας θα είναι και ο μειωμένος χρόνος σχεδιασμού-προγραμματισμού, αντιγράφοντας αποδεδειγμένες διαδικασίες και λύσεις εξοπλισμού σε συνεργασία με το δίκτυο e.GO. Η συμμετοχή αξιόπιστων προμηθευτών υλικών, μηχανημάτων και εξοπλισμού με διεθνή εμπειρία έργου. Η εφαρμογή των συστημάτων πληροφορικής e.GO, της εργοστασιακής τεχνολογίας Industry 4.0 και της ψηφιακής ενσωμάτωσης στο δίκτυο παραγωγής e.GO. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι είδε στην Ελλάδα η γερμανική e.Go - Η επένδυση των 100 εκατ. ευρώ στην παραγωγή μικρών ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων

Ευκαιρίες σε μια αναδυόμενη οικονομία, όπως η ελληνική, στην αρχή της κυκλικής ανάκαμψης, με υπερπροσφορά φθηνού καταρτισμένου δυναμικού και με «παρθένο» έδαφος στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, βλέπει η ανερχόμενη αυτοκινητοβιομηχανία Next e.Go.

Η μέχρι πρότινος γερμανική εταιρεία, που ανήκει πλέον σε ολλανδικό όμιλο, πρόκειται σήμερα το μεσημέρι να ξεδιπλώσει το σχέδιό της για δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, μια απόφαση που έχει ληφθεί εδώ και καιρό και στηρίζεται στην θετική, παρά την κρίση, εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Κρίσιμο ρόλο έπαιξαν, όπως λενε άνθρωποι που συμμετείχαν στις διεργασίες, οι θετικές επιδόσεις της χώρας στην έρευνα και ανάπτυξη, ο μεγάλος αριθμός προγραμματιστών και μηχανικών και κυρίως το φιλόδοξο πλάνο στρατηγικού μετασχηματισμού της οικονομίας, χρηματοδοτούμενο από τα 32 δισ ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν προ αρκετών μηνών, η τάξη μεγέθους της επένδυσης λέγεται ότι είναι τα 100 εκατ ευρώ, ενώ τα στελέχη της Next e.Go έχουν ήδη ενημερωθεί και επισκεφτεί τις υποψήφιες τοποθεσίες που μπορούν να φιλοξενήσουν την επένδυση. Αναζητούνται μεγάλες εκτάσεις, με πρόσβαση σε κύριους οδικούς άξονες, σιδηροδρομικές υποδομές και πλησίον αεροδρομίων. Ακριβές ύψος της επένδυσης, δυναμικότητα της μονάδας, χρονοδιαγράμματα και κατά πόσο η εταιρεία βλέπει την Ελλάδα ως βάση για εξαγωγές σε γειτονικές χώρες, όλα αυτά αναμένεται να γίνουν γνωστά σήμερα.

Της υπογραφής του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ του Enterprise Greece και του επικεφαλής της Ούρλιχ Χέρμαν, παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, του υφυπ. Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας Κ.Φραγκογιάννη και της ηγεσίας του υπ. Ανάπτυξης, θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου. Εκεί ο CEO της Next e.Go, αναμένεται να ξεδιπλώσει τον σχεδιασμό του, να εξηγήσει πότε αναμένεται να είναι έτοιμο το εργοστάσιο, πότε αναμένεται η πρώτη παραγωγή και πόσες χιλιάδες ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυτό θα παράγει.

Σημειωτέον ότι το πιο γνωστό μοντέλο της εταιρείας είναι το e.GO Life το οποίο όταν κατασκευάστηκε το 2018 πωλούνταν σε τιμή κάτω από τις 16.000 ευρώ. Αφορά ένα δίθυρο τετραθέσιο μοντέλο με μπαταρία 21,5 KW, κινητήρα 57 kW (77 hp) και συνολικό βάρος 1,2 τόνων. Εχει αυτονομία εντός πόλης τα 203 χιλιόμετρα, ενώ στο εθνικό οδικό δίκτυο αυτή μειώνεται στα 139 χιλιόμετρα. Το ίδιο μοντέλο βγαίνει σε πολλές εκδόσεις, όπως το e.GO Life Sport με σπορ χαρακτηριστικά ενώ υπάρχει και off road εκδοχή του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, το e.GO Life Cross. Τέτοια είναι τα χαρακτηριστικά όλων των μοντέλων της εταιρείας : Μικρά, ευέλικτα, χαμηλού κόστους και ιδανικά για μετακινήσεις μέσα στις πόλεις.

Μεγάλη κινητικότητα

Η είδηση έρχεται σε μια συγκυρία έντονης κινητικότητας στην αγορά της ηλεκτροκίνησης. Πλειάδα ονομάτων από τον τομέα της ηλεκτροκίνησης παίρνουν θέση στην καινούργια αυτή αγορά για την Ελλάδα ή την «κοιτάζουν», από τις αμερικανικές Tesla και Blink μέχρι την ABB και την γαλλική Engie, ενώ κοντά τους θέσεις παίρνουν πολλοί άλλοι μικρότεροι.

Σημειωτέον ότι παρ’ ότι αρχικά φιλόδοξοι, εντούτοις σήμερα οι στόχοι της αυτοκινητοβιομηχανίας για πωλήσεις υβριδικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα έχουν καλυφθεί. Οι εταιρείες είχαν θέσεις ως στόχο για φέτος να αποτελούν τα υβριδικά το 20% των πωλήσεων, ωστόσο αυτά ανήλθαν τελικά στο 40%.

Το τοπίο δείχνει να αλλάζει ταχύτατα, καθώς μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει αιτήματα στο Πράσινο Ταμείο 259 δήμοι ώστε να ενταχθούν σε πρόγραμμα χωροθέτησης σημείων φόρτισης, ενω μόνο στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» έχουν κατατεθεί 9.100 αιτήματα κυρίως για ηλεκτρικά ποδήλατα, αλλά και για ηλεκτρικά δίκυκλα και αυτοκίνητα. Στο πρόγραμμα έχουν μέχρι σήμερα εγκριθεί επιδοτήσεις κοντά στα 8 εκατ ευρώ.

Πηγή: energypress.gr