«Ψήφο εμπιστοσύνης» στις νεοφυείς επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες αναπτύσσουν λογισμικό και υλισμικό με χρήση τεχνολογιών της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Μεγάλα Δεδομένα, η νανοτεχνολογία και το Ίντερνετ των Πραγμάτων, δίνει η Venture Stories Partners ΑΕΔΑΚΕΣ, η οποία ανακοίνωσε εν μέσω πανδημίας την έναρξη λειτουργίας του TECS Capital Fund.

Πρόκειται για το πρώτο αμοιβαίο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών που έχει ως περιοχή αναφοράς την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Πυλώνας του επενδυτικού σχήματος και μοναδικός θεσμικός επενδυτής είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ).

Η επενδυτική στρατηγική του TECS Capital Fund, πέραν της γεωγραφικής και τεχνολογικής εστίασης, θέτει στο επίκεντρο επενδύσεις επιπέδου pre-seed και seed (σ.σ προ-σποράς και σποράς αντίστοιχα), με επενδύσεις που ξεκινούν από τα 100.000 ευρώ και φτάνουν ώς τα 450.000.

Αναλυτικότερα, στο στάδιο της προ-σποράς (σ.σ. κατά το οποίο η εταιρεία συνήθως δεν έχει ακόμα ιδρυθεί, έχει ένα λειτουργικό πρωτότυπο κι είναι σε διαδικασία επιβεβαίωσης της ιδέας στην αγορά-στόχο), οι επενδύσεις του fund θα κυμαίνονται μεταξύ 100.000 και 200.000 ευρώ. Στο στάδιο της σποράς (σ.σ. το οποίο συνήθως περιλαμβάνει ίδρυση της εταιρείας, έναρξη λειτουργίας, πρόσληψη υπαλλήλων μετακόμιση στις εγκαταστάσεις, αγορά απαραίτητου εξοπλισμού, έναρξη παροχής υπηρεσιών κτλ) θα φτάνουν μέχρι και τις 450 χιλιάδες ευρώ.

Ένα οικοσύστημα startups που μπορεί να γίνει διεθνώς αναγνωρίσιμο

«Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, με ισχυρή ερευνητική κοινότητα και επιχειρήσεις που παραδοσιακά είναι εξωστρεφείς, με τη δρομολόγηση σημαντικών πρωτοβουλιών ενίσχυσης της καινοτομίας και στρατηγικές τοποθετήσεις κορυφαίων πολυεθνικών εταιρειών, έχουν όλα εκείνα τα στοιχεία και την κατάλληλη χρονική συγκυρία για να αναδείξουν ένα startup οικοσύστημα με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και διεθνώς αναγνωρίσιμο» υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας.

Στο TECS Capital Fund συμμετέχουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, επιχειρήσεις με σημαντική παρουσία στην περιοχή σε ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας, επιχειρηματίες με διεθνή δραστηριότητα και υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, το Fund ενισχύεται από δίκτυο Venture Partners με παρουσία σε Ευρώπη και Αμερική.

«Με την επένδυσή τους αποδεικνύουν πως η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει ελκυστικό επενδυτικό προορισμό ακόμη και σε εποχή υψηλής αβεβαιότητας λόγω πανδημίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται ότι το TECS Capital Fund δίνει έμφαση στην πραγματοποίηση συνεπενδύσεων με άλλους επενδυτικούς οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο τη δημιουργία συμπράξεων.

Επενδυτικός οργανισμός που εστιάζει αποκλειστικά στις τεχνολογίες του μέλλοντος

Υπεύθυνος για τη συνολική λειτουργία του fund είναι ο εταίρος του, Σωτήρης Σιάγας, ενώ την ομάδα διαχείρισης συμπληρώνουν ο Αντώνης Ηλίας με αρμοδιότητες Portfolio Strategy (στρατηγική χαρτοφυλακίου) και Θεόφιλος Μυλωνάς με αρμοδιότητες Technology Management (διαχείρισης τεχνολογίας).

«Μετά από προσπάθεια και ζυμώσεις αρκετών ετών, δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη ένας επενδυτικός οργανισμός που εστιάζει αποκλειστικά στις τεχνολογίες του μέλλοντος. Θέλουμε να έχουμε ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα» επισήμανε ο κ.Σιάγας.

Θα συμβάλλει στην ενίσχυση των ελληνικών startups υπογραμμίζει ο υφυπουργός Γ.Τσακίρης

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, υπενθύμισε πως το εν λόγω fund αποτελεί τη δεύτερη επένδυση της ΕΑΤΕ σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το fund «θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση των ελληνικών startups που αξιοποιούν τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης στη συμπρωτεύουσα και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας».

Τη διπλή σημειολογία που έχει η σύσταση του fund και η συμμετοχή σε αυτό της ΕΑΤΕ, επισήμανε η διευθύνoυσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, τονίζοντας ότι επιβεβαιώνει, για ακόμα μια φορά, «πρώτον, τη δέσμευσή μας για στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Ελλάδα και, δεύτερον, τη βούλησή μας να στηρίξουμε το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, τόσο τυπικά, με την έδρα του fund να είναι στη Θεσσαλονίκη, όσο και ουσιαστικά, καθώς έχει σημείο αναφοράς τις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας».