Μετά από ένα έτος με χρηματοδοτήσεις προς την χώρα μας που έφθασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σχεδιάζει και υλοποιεί ήδη τα επόμενα βήματα της στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Πολιτεία, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις.

«Τα επόμενα έργα μας πρόκειται να οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Σκοπεύουμε να ανακοινώσουμε υποστήριξη-ρεκόρ για την πρωτοποριακή ενεργειακή απόδοση και τις βιώσιμες αστικές επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα», επισημαίνει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ /ΜΠΕ ο Δανός αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Κρίστιαν Κέττελ Τόμσεν.

Αναφερόμενος, ειδικότερα στη μελλοντική συμμετοχή του Ομίλου της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, ο Κρίστιαν Κέττελ Τόμσεν, που ανέλαβε καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του 2020, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «θα δείτε τους ειδικούς της ΕΤΕπ να εργάζονται πιο σκληρά και πιο στενά από ποτέ με τους Έλληνες τεχνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς ειδικούς για να ενισχύσουμε τον αντίκτυπο των μελλοντικών επενδύσεων που υποστηρίζονται από την ΕΤΕπ στη χώρα από το 2021 και μετά».

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το ευρύ φάσμα των πρωτοβουλιών της ΕΤΕπ και του European Investment Fund (EIF, Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων-ΕΤαΕ) που προετοιμάζονται θα επιτρέψει ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη για τις ελληνικές επιχειρήσεις, την καινοτομία και την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών σε ολόκληρη τη χώρα. Και το πιο σημαντικό από όλα, θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων», προσθέτει.

Μιλώντας για τον ρόλο της ΕΤΕπ στην αξιοποίηση των 33 δισ. ευρώ, περίπου, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επισημαίνει ότι η ΕΤΕπ από την πλευρά της ανυπομονεί πραγματικά να συνεργαστεί στενά με τους Έλληνες εταίρους της, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, για να αξιοποιήσει σωστά τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μεταξύ του 2021 και του 2026. «Ο ρόλος μας θα είναι εκείνος του ισχυρού υποστηρικτικού εταίρου, παρέχοντας χρηματοδότηση και τεχνογνωσία για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιταχύνει τις επενδύσεις υψηλού αντίκτυπου που θα διασφαλίσουν τη βελτίωση της υγείας και της εκπαίδευσης και θα ενισχύσουν τις οικονομικές ευκαιρίες και τις δράσεις για το κλίμα».

Ακολουθεί η συνέντευξη του αντιπρόεδρου της ΕΤΕπ Κρίστιαν Κέττελ Τόμσεν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Αλέκο Λιδωρίκη.

Η ΕΤΕπ ανακοίνωσε αποτελέσματα-ρεκόρ στην Ελλάδα το 2020. Θα μπορούσατε να αναφερθείτε σε ορισμένα από τα βασικά έργα που υποστηρίξατε; Πρόκειται μόνο για μεγάλα έργα ή υπάρχουν οφέλη και σε τομείς που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή, όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Το μέγεθος της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ και του EIF πέρυσι κατέγραψε πράγματι ιστορικό ρεκόρ: ανήλθε σε 2,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από τότε που ανέλαβα την ευθύνη για την Ελλάδα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, με εντυπωσίασαν εξίσου το εύρος και η ποικιλία των έργων. Η άριστη συνεργασία μεταξύ των ελληνικών Αρχών, των εταίρων μας από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε όλη την Ελλάδα και της Ομάδας Επενδύσεων του Ομίλου ΕΤΕπ για την Ελλάδα, οδηγεί σε οικονομική και τεχνική υποστήριξη υψηλού αντικτύπου για βιώσιμες επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα. Και αυτό σημαίνει υποστήριξη όχι μόνο για τα μεγάλα έργα υποδομής που τείνουν να μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα, αλλά και για έργα μεσαίου και μικρότερου μεγέθους που βοηθούν πραγματικά τις ελληνικές επιχειρήσεις και την παροχή βασικών υπηρεσιών. Για παράδειγμα, η ΕΤΕπ συμφώνησε το 2020 να διαθέσει 24 εκατ. ευρώ για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», του μεγαλύτερου δημόσιου ερευνητικού κέντρου στην Ελλάδα. Αυτή η στήριξη θα συμβάλει στη δημιουργία νέων κτιρίων και εγκαταστάσεων για τους κορυφαίους ερευνητές της χώρας. Η τράπεζα συμφώνησε επίσης με την Εγνατία Οδό να υποστηρίξει ένα εθνικό πρόγραμμα ύψους 470 εκατ. ευρώ με στόχο τη μείωση των θανάτων και των τραυματισμών που προκαλούνται από τροχαία ατυχήματα σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα θα βελτιώσει την ασφάλεια σε 7.000 σημεία σε 11 διαφορετικές ελληνικές περιφέρειες. Αυτά είναι κάποια παραδείγματα του τρόπου με τον οποίον η ΕΤΕπ δεν υποστηρίζει απλώς την ελληνική οικονομία, αλλά βελτιώνει επίσης τις προοπτικές των νέων Ελλήνων και την καθημερινότητα όλων.

Η ΕΤΕπ επικεντρώνεται όλο και περισσότερο σε χρηματοδοτήσεις που συνδέεται με δράσεις για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος. Ποιες προοπτικές υπάρχουν για τη χρηματοδότηση έργων στην Ελλάδα που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τομείς;

Αν λάβετε υπόψη ότι το 2020 το 44% της συμμετοχής του Ομίλου της ΕΤΕπ στην Ελλάδα διοχετεύθηκε στην υποστήριξη έργων δράσης για το κλίμα -πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποστήριξη αυτού του είδους που έχουμε προσφέρει στην Ελλάδα- αυτό και μόνο αντανακλά το φιλόδοξο και κοινό όραμα της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων μας στον ιδιωτικό τομέα να διασφαλίσουμε ότι οι δράσεις για το κλίμα παραμένουν βασική προτεραιότητα, ακόμη και σε αυτή την περίοδο αβεβαιότητας για την οικονομία και τη δημόσια υγεία. Στην ΕΤΕπ έχουμε θέσει έναν παγκόσμιο στόχο έως το 2025, οπότε θα έλεγα ότι οι προοπτικές για περισσότερα έργα αυτού του είδους είναι εξαιρετικές.

Το 2021 θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Έλληνες εταίρους μας επάνω σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να προσφέρουμε πράσινη ενέργεια σε ολόκληρη την Ελλάδα, να επιταχύνουμε νέες επενδύσεις παραγωγής ενέργειας που επιτρέπουν το τέλος της χρήσης λιγνίτη, να ξεκλειδώσουμε μικρής κλίμακας επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης και να προστατεύσουμε καλύτερα τις πόλεις από τις πλημμύρες με προγράμματα αντιπλημμυρικής προστασίας. Επίσης εκφράζεται η ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ΕΤΕπ υποστηρίζει παγκοσμίου επιπέδου κλιματική και ωκεανογραφική έρευνα στην Ελλάδα και για το γεγονός ότι συνεργάζεται με ελληνικές τράπεζες για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην ενεργειακή απόδοση.

Ποια είναι η συνεργασία της ΕΤΕπ με τις εμπορικές τράπεζες στην Ελλάδα και σε ποιους τομείς εστιάζεται την συνεργασία σας;

Ως όμιλος της EIB συνεργαζόμαστε με 11 ελληνικές τράπεζες (τις τέσσερις συστημικές, καθώς επίσης και αρκετές μικρότερες). Το 2021, αλλά και αργότερα, θα συνεχίσουμε τη στενή και αποτελεσματική συνεργασία μαζί τους. Διεξάγεται ένας ανοικτός και λεπτομερής διάλογος και υπάρχει αμοιβαία κατανόηση μεταξύ της Ομάδας Επενδύσεων για την Ελλάδα -της μοναδικής αυτού του είδους σε όλη την ΕΕ- και των Ελλήνων τραπεζικών εταίρων μας. Αυτό επέτρεψε μια ταχεία αντίδραση απέναντι στις επιπτώσεις του COVID-19. Στο μέλλον, θα διασφαλίσουμε ότι η πρόσβαση των ελληνικών εταιριών σε χρηματοδότηση θα συνεχίσει να ενισχύεται. Εστιάζουμε στο να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο υγιείς, να προστατεύσουμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, παρέχοντας στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων πρόσβαση σε χρηματοδότηση που δεν είναι πολύπλοκη. Φέτος, θα εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα η χρηματοδότηση της καινοτομίας για τη στήριξη της γεωργίας και των δράσεων για το κλίμα αλλά και η χρηματοδότηση χωρίς αποκλεισμούς, για παράδειγμα μικροδάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ευάλωτες ομάδες.

Σε ποιους τομείς επικεντρώνεται η συνεργασία της ΕΤΕπ με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα;

Γνωρίζουμε ότι οι μικρές επιχειρήσεις είναι η ψυχή της ελληνικής οικονομίας. Εκεί, λοιπόν, θα επικεντρωθεί η συνεργασία μας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Έχουμε ήδη εγκρίνει υποστήριξη ύψους 400 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό. Έτσι, θα ενδυναμωθεί περαιτέρω η στήριξη που παρέχουμε τώρα -η οποία ενισχύεται από την τεχνογνωσία των τοπικών επιχειρήσεων- σε μικρές επιχειρήσεις και εταιρείες από όλη την Ελλάδα, εκεί που τη χρειάζονται περισσότερο. Όπως έχει επίσης δηλώσει ο πρόεδρος της ΕΤεπ, Βέρνερ Χόγιερ, είμαστε ευτυχείς που βοηθάμε την Ελλάδα να δημιουργήσει μια νέα εθνική τράπεζα προώθησης έχοντας αποσπάσει ειδικούς της ΕΤΕπ και αξιοποιώντας την εμπειρία μας από την υποστήριξη παρόμοιων ιδρυμάτων σε άλλες χώρες.

Ποιος θα είναι ο ρόλος της ΕΤΕπ στο να βοηθήσει την Ελλάδα να αξιοποιήσει τα 33,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF);

Όλοι γνωρίζουμε ότι λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας ζούμε σε ασυνήθιστους καιρούς -σε πολλαπλά επίπεδα. Αυτό απαιτεί μια εξίσου ασυνήθιστη απάντηση όσον αφορά στα μέτρα υποστήριξης από την πλευρά μας. Η ΕΤΕπ ανυπομονεί πραγματικά να συνεργαστεί στενά με τους Έλληνες εταίρους της, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, για να αξιοποιήσει σωστά τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μεταξύ του 2021 και του 2026. Ο ρόλος μας θα είναι εκείνος του ισχυρού υποστηρικτικού εταίρου, παρέχοντας χρηματοδότηση και τεχνογνωσία για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιταχύνει τις επενδύσεις υψηλού αντίκτυπου που θα διασφαλίσουν τη βελτίωση της υγείας και της εκπαίδευσης και θα ενισχύσουν τις οικονομικές ευκαιρίες και τις δράσεις για το κλίμα.

Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες στοιχεία σχετικά με την υποστήριξη της ΕΤΕπ για έργα στην Ελλάδα το 2021;

Σε ό,τι αφορά τη μελλοντική συμμετοχή του Ομίλου της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, θα δείτε τους ειδικούς της ΕΤΕπ να εργάζονται πιο σκληρά και πιο στενά από ποτέ με τους Έλληνες τεχνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς ειδικούς για να ενισχύσουμε τον αντίκτυπο των μελλοντικών επενδύσεων που υποστηρίζονται από την ΕΤΕπ στη χώρα από το 2021 και μετά. Αν και δεν μπορώ να σας δώσω ακόμη συγκεκριμένες λεπτομέρειες για έργα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το ευρύ φάσμα των πρωτοβουλιών της ΕΤΕπ και του European Investment Fund (EIF) που προετοιμάζονται θα επιτρέψει ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη για τις ελληνικές επιχειρήσεις, την καινοτομία και την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών σε ολόκληρη τη χώρα. Και το πιο σημαντικό από όλα, θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων.

Εκτός από τη χρηματοδότηση που προορίζεται για ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, επιχειρηματίες και ευάλωτες ομάδες, θα δείτε έργα στους τομείς της ενέργειας, της έρευνας και της καινοτομίας, τα οποία θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βρεθεί σε μια πιο υγιή οικονομική θέση, να υιοθετήσει πιο πράσινες λύσεις για τις πόλεις, να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερη καινοτομία, και παράλληλα να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για την επόμενη γενιά Ελλήνων.

Τα επόμενα έργα μας πρόκειται να οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Σκοπεύουμε να ανακοινώσουμε υποστήριξη-ρεκόρ για την πρωτοποριακή ενεργειακή απόδοση και τις βιώσιμες αστικές επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ