Μια ολοκληρωμένη και καινοτόμο συνεργασία με το eBay, τον παγκόσμιο ηγέτη ηλεκτρονικού εμπορίου, έχει συνάψει ο εθνικός φορέας για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, η Enterprise Greece του ΥΠΕΞ.

Όπως τονίζει σε άρθρο του ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, στόχος της συνεργασίας είναι η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να εξάγουν τα προϊόντα τους μέσω της γνωστής ηλεκτρονικής πλατφόρμας και να προβληθούν παγκόσμια. Η eBay, από την πλευρά της, αναγνωρίζοντας τη δυναμική της ελληνικής αγοράς, αγκάλιασε την προσπάθεια αυτή και συνέδραμε με ένα σημαντικό πακέτο κινήτρων, παροχών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Η ολοκληρωμένη αυτή συνεργασία περιλαμβάνει μέχρι στιγμής δύο φάσεις, ενώ σχεδιάζεται και η τρίτη για τη δυνατότητα παροχής πιο στοχευμένης υποστήριξης στην ανάπτυξη και λειτουργία των απαραίτητων υποδομών και διαδικασιών.

Η πρώτη, όπως αποσαφηνίζει ο κ. Σμυρλής, εστίασε σε ένα στοχευμένο πρόγραμμα υποστήριξης προς ελληνικές εταιρείες από εξειδικευμένους συμβούλους ανάπτυξης (growth advisors) του αμερικανικού κολοσσού και από ομάδα ειδικών για ανάρτηση προϊόντων στα ηλεκτρονικά καταστήματα των συμμετεχουσών επιχειρήσεων. Συνοδευόταν από ένα πακέτο κινήτρων, όπως υψηλότερα μηνιαία όρια πωλήσεων σε τεμάχια/τζίρο σε σχέση με τα ισχύοντα, καθώς και δωρεάν συνδρομή σε προνομιούχο πακέτο συμμετοχής για 3 μήνες.

Η 2η φάση, με δεδομένη τη διαπίστωση των αναγκών εκπαίδευσης που προέκυψαν, έλαβε τη μορφή ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο συνοδεύεται από εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνική υποστήριξη, για την επιτυχημένη ψηφιακή παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στις παγκόσμιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

«Στη δεύτερη αυτή φάση», εξηγεί ο γγ ΔΟΣ, «ανακοινώσαμε το Φεβρουάριο του 2021 τη δημιουργία της e-Exports Academy, μίας υπηρεσίας της Enterprise Greece με τη συνεργασία της eBay» η οποία απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων, ανεξάρτητα από την εμπειρία τους σε εξαγωγική δραστηριότητα και ηλεκτρονικά κανάλια πωλήσεων, οι οποίες επιθυμούν να διευρύνουν την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές». Και προσθέτει: «Η εκπαίδευση για εκείνες τις εταιρίες που τελικά θα επιλεγούν και θα συμμετάσχουν, θα διεξαχθεί διαδικτυακά μέσα από σειρά σεμιναρίων και πρακτικών εργαστηρίων από έμπειρους εκπαιδευτές, που θα έχουν λάβει και ειδική κατάρτιση από στελέχη της eBay. Στο τέλος κάθε εκπαιδευτικού κύκλου, οι απόφοιτοι-εταιρίες, θα λαμβάνουν πιστοποίηση ολοκλήρωσης του κύκλου (EG-eBay diploma)».

Ιδιαίτερη ικανοποίηση εκφράζει ο κ. Σμυρλής σχετικά με την ανταπόκριση των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς πάνω από 400 παρακολούθησαν την ενημερωτική εκδήλωση για την e-Exports Academy, ενώ 177 υπέβαλαν αίτηση για τον 1ο κύκλο.

«Αυτή η επιτυχία μάς δίνει αισιοδοξία για να συνεχίσουμε να πορευόμαστε έτσι, δηλαδή με στρατηγική στόχευση, με πελατοκεντρική προσέγγιση και με υπηρεσίες που μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στους υφιστάμενους αλλά και εν δυνάμει εξαγωγείς», τονίζει.